Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurobasket U-18

Hrvati na koncu 13. pa ipak ostajemo u A diviziji, Slovenci treći

Hrvatski košarkaši - EP U-18
Foto: fiba.com
1/5
04.08.2019.
u 23:16

Hrvatskoj su nedostajala tri najbolja pojedinca iz lanjske zlatne kadetske vrste (Prkačin, Tišma, Perasović), a novi juniorski prvaci Europe postali su Španjolci koji su u finalu pobijedili Turke (57:53)

S dvije pobjede u dva posljednja nastupa, hrvatska juniorska reprezentacija izbjegla je ono najgore - ispadanje u B diviziju. A da se to dogodilo europski kadetski prvaci, lani predvođeni Prkačinom, Tišmom i Perasovićem, ostali bi bez prilike da sljedeće ljeto jurišaju i na juniorsko zlato odnosno bez prigode da odu na svjetsko U-19 prvenstvo.

A malo je nedostajalo da se i to dogodi sastavu bez spomenute trojice. A dojma smo da bi s njima Hrvatska, premda su 17-godišnjaci, i ove godine konkurirala za sam vrh Eurobasketa održanog u Grčkoj.

Uostalom, pobjedom nad Turcima (57:53), prvacima su postali Španjolci, u čijim redovima je ponajbolji igrač bio centar Garuba. A to je isti onaj stožerni igrač prošloljetne kadetske vrste furije koja je u finalu izgubila od hrvatskih vršnjaka.

Bilo kako bilo, pobjede nad Nizozemskom (82:72) i Finskom (78:66), reprezentacijama s kojima su naši juniori igrali i u skupini, omogućile su izborniku Milanu Karakašu, prošloljetnom heroju, da ne postane ovoljetni trenerski tragičar.

Čovjek je shvatio da je vrag odnio šalu pa se zatvorio u usku rotaciju i dobio dvije prijelomne utakmice čime je trenerski favorit predsjednika Stručnog savjeta Dina Rađe zacijelo sačuvao svoj status izbornika.

U posljednjoj utakmici na Prvenstvu, u pobjedi nad Fincima, u našim redovima najbolji strijelac bio je 17-godišnji centar Matej Bošnjak, a statistički najkorisniji pojedinac bio je njegov imenjak Rudan (13 koševa, 8 skokova, 3 asistencije).

Dvoznamenkasti su bili još i krilni igrač Ivan Gulin (15 koševa) i pričuvni razigravač Karlo Lukačić (15 koševa, 4 asistencije), dečko koji je u prvih pet utakmica odigrao sveukupno 43 minute da bi u "biti ili ne biti" utakmici s Fincima dobio povjerenih mu 36 minuta za kojih je odigrao važnu ulogu u spašavanju obraza hrvatske juniorske košarke.

Treće mjesto osvojili su Slovenci (Glas 20 koševa, Dušanić 18, Nemanić 17) koji su u borbi za broncu pobijedili Grke sa 81:57. 

>> Pogledajte kako su mladi košarkaši nakon osvojenog zlata zapjevali Lijepu našu u Novom Sadu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije