Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNJI U MELBOURNEU

Hrvati igraju i australski nogomet! I to dosta dobro

18.08.2017.
u 23:20

– Igram za Zagreb Cvjetno Dockerse, mi smo klub kći australskog kluba. Izlaze nam u susret, šalju opremu npr. dresove, štucne, markere za trening... Bez njih zapravo ne bismo mogli ni postojati kao klub.

Najtrofejnija momčad Europe, aktualni europski prvaci, napokon su skupili novac da odu na Svjetsko prvenstvo u australskom nogometu koje se održava svake tri godine. Naravno, u Australiji. Mogli su sudjelovati i na prošla dva prvenstva, ali nikako nisu mogli skupiti novac. Njihov godišnji odmor traje do 19. 8. i provode ga u – Melbourneu!

– Mislili smo da ćemo nakon prošle godine dobiti neki poticaj od Grada. Svi su nešto obećavali, ali na kraju ništa. Pola troškova pokrivaju sami igrači, a pola smo skupili na donatorskoj večeri, nešto smo novca dobili od starih sponzora, nešto od novih i skrpalo se. Otišli smo u Australiju – komentirao je reprezentativac Dean Pavković.

Igramo od 2005. godine

Australski nogomet u Hrvatskoj igra se od 2005. Na svom prvom natjecanju 2008. reprezentativci su osvojili srebro i od tada je jedino 2012. prošla bez odličja jer su bili u fazi smjene generacija. Našlo se i pokoje zlato.

– Počeo sam trenirati 2013. i nakon četiri godine treniranja idem na SP. Ne igram toliko dugo koliko neki koji su od samih početaka, još od 2005. Oni su ovo dugo čekali – kazao je Pavković.

Jedan je od veterana i Josip Kravar, izbornik koji se već bio oprostio od igranja za reprezentaciju. No u Australiju je otišao još jednom igrati, kako kaže, čisto revijalno, da vidi kako je to na velikom prvenstvu. Hrvatska je uoči natjecanja svrstana u slabiju B diviziju, u skupinu s Kinom, Indonezijom i Šri Lankom. Prvi je put natjecanje podijeljeno na jaču A i nešto slabiju B diviziju.

Svjetsko prvenstvo igra se na većem terenu s 18 igrača. Naša reprezentacija nema takav teren, naviknuta je na igru 9 protiv 9 na malom terenu iza Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Reprezentacija nije odsjela u hotelu. U susret im je izašla zajednica Hrvata u Australiji koji su bili oduševljeni da mogu ugostiti Hrvatsku.

Reprezentacija u Zagrebu nema ni svlačionicu. No takve informacije spomenu samo u šali.

– Zašto bi nam to smetalo? Tako je kako je. Na natjecanja dolazimo busom, spavamo u šatorima. Nijemci spavaju u hotelima i uvijek ih dobijemo. Skor je 6-1 u našu korist – smijao se izbornik Josip Kravar. Takav ležeran način razmišljanja spada u način života po načelu “Aussie rules”.

– Doduše, sljedeće godine planiramo krenuti s mlađim selekcijama. U reprezentaciji imamo magistre kineziologije koji su jako zainteresirani za rad s djecom. Ali za to nam trebaju dvorana i svlačionice. Mi se možemo vani presvlačiti, ali za djecu baš i nije zgodno. Morat ćemo tražiti od Grada da nam da neku dvoranu – objasnio je Kravar.

– Većina igrači došla je iz nekog drugog sporta, ja sam bio u rukometu, igrao sam u Zagrebu, Medveščaku, Karlovcu i Dubravi – kaže nam Ivan Ivoš.– Australski nogomet igram od 2012. Prijatelji su me nagovorili da dođem, a prva utakmica bila je kad smo išli u Austriju. Nedostajao im je igrač-dva. Pravila sam saznao u kombiju: “Ovo ti je lopta, možeš je udariti ovako rukom, ali možeš i nogom. Onda nismo imali ni kopačke. I kako sam ja počeo, tako većinom svi počnu. Uvijek netko povuče nekog iz obitelji, nekog prijatelja. Dođeš, počneš igrati i onda se zaljubiš do kraja da više ništa ne gledaš– nasmijao se pa se ispravio:

Izvukli zimsku odjeću

– Kažem skoro. Gledam zbog ljudi koji su mi bitni, koje znam. Mene je Zlatko Horvat opremio za trening. Ovo na meni su njegove hlače. Zajedno smo igrali, generacija smo. Bio sam mu kapetan kad smo bili klinci.

Kada je australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop posjetila Hrvatsku, prvo je htjela upoznati naše igrače “footyja”, kako još nazivaju australski nogomet. Bila je oduševljena kada je vidjela da Ivan Ivoš ima tetovažu grba njezina najdražeg kluba – Fremantle Dockersa.

– Igram za Zagreb Cvjetno Dockerse, mi smo klub kći australskog kluba. Izlaze nam u susret, šalju opremu npr. dresove, štucne, markere za trening... Bez njih zapravo ne bismo mogli ni postojati kao klub.

Osim što naši dečki igraju u europskoj “podružnici” australskih klubova, neki igraju i u Australiji.

– Da, dolje su već dva naša Hrvata, a kad napuni 17 godina, pridružit će im se i Hrvoje Kežić. Ići će u isti klub kao i Tomislav Cvetko koji je ondje već godinu dana. U Australiji je i naš Hrvoje Habljak. U skoro svakoj utakmici nađe se u najbolja tri igrača susreta. Odmah na svojoj prvoj tekmi dao je tri gola – pohvalio ga je izbornik.

Zanimljivo, australska reprezentacija ne nastupa na ovom prvenstvu jer su prejaki... Što ih još očekuje u Australiji?

– Iako imamo kvalitetu, ne mislimo da ćemo prošetati kroz to natjecanje, dapače ovo je težak sport podložan ozljedama. Od svih reprezentacija koje smo mogli susresti igrali smo do sada samo protiv Nijemaca.

Komentara 2

KA
kavasšlagom
02:37 19.08.2017.

Kick it to Buddy!!

KA
kavasšlagom
02:39 19.08.2017.

Kick it to Buddy!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije