Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grozan previd

Hrvata kao da tu nikada nije bilo: UEFA sve zasluge za čuveno srebro pripisala Srbima!

Zastava Jugoslavije
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/3
03.04.2020.
u 11:05

U velikom finalu su zaigrala četvorica hrvatskih nogometnih velikana - Ante Žanetić, Željko Perušić, Dražan Jerković i Željko Matuš

Davne 1960. godine jugoslavenska nogometna reprezentacija ostvarila je jedan od svojih najvećih uspjeha.

Na Europskome prvenstvu osvojila je srebrnu medalju, a bez zlata je ostala u dramatičnome okršaju protiv Sovjeta u Parizu, u 113. minuti produžetka, kada je Viktor Ponedelnik pogodio za konačnih 2:1.

U tom su dvoboju zaigrala i četvorica hrvatskih nogometnih velikana - Ante Žanetić, Željko Perušić, Dražan Jerković i Željko Matuš - a tijekom turnira tadašnji izbornik Ljubomir Lovrić koristio je još i Tomislava Kneza, Tomislava Crnkovića, Branka Zebeca, Brunu Belina, Luku Lipošinovića i Vladimira Bearu.

Upravo su Hrvati i zablistali u nevjerojatnoj utakmici u polufinalu protiv Francuske, dvoboju odigranom na Parku prinčeva, u kojemu je Jugoslavija priredila jedan od naluđih preokreta u povijesti nogometa.

Francuzi su u rukama imali 3:1, odnosno 4:2 sve do 75. minute, ali su Tomislav Knez i Dražan Jerković u narednih tristotinjak sekundi zabili tri pogotka i uz 5:4 trijumf omogućili Jugoslaviji da uđe u finale prvog Europskog nogometnog prvenstva.

Nažalost, UEFA je iz nekog razloga sve zasluge pripisala Srbima, a prvi je to na uočio Vladimir Novaković, koji je na svom profilu na Twitteru izdvojio da UEFA u nekim svojim dokumentima vodi da je sve te utakmice igrala Srbija.

I doista, odete li na službenu stranicu UEFA-e, primijet ćete i sami ludosti koje su priredili autori stranice.

Primjerice, uđete li na bilo koji od izvještaja s utakmica u kojima je nastupala Jugoslavija, vidjet ćete da je istaknuta srpska zastava.  

Zanimljivo, autori Sovjete nisu dirali, a prekrajanja povijesti su poštedjeli i Čehoslovačku. 

Foto: uefa.com
Foto: uefa.com

 

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
11:46 03.04.2020.

To nije istina.Na službenim stranicama FIFE i UEFE do 91'se svugdje potpisuje jugoslavenska reprezentacija i jugoslavenski klubovi.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
13:42 03.04.2020.

Zašto se briše komentar kojim navodim kako je ovo potpuno neistinit članak! Istinu svatko može provjeriti odlaskom na stranuice UEFA!

SP
Spezzi
11:33 03.04.2020.

Slika koliko je njihova diplomacija jača od Hrvatske. Nije to samo u sportu, nego na svim poljima smo stjerani u kut. Tko u svijetu zna da je Hrvatska 91. napadnuta?! Nitko. Izvan granica RH uglavnom se barata s terminima - građanski rat. Čak i u RH smo stjerani u kut pa tako sama Hrvatska država javnim novcem financira filmske krivotvorine koje krivo optužuju istu tu državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije