Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Franulović

Hrvat vodi Masters u Monte Carlu: Zaljubio sam se u ovaj turnir

Semi-exclusif - Conférence de presse de présentation du tournoi de tennis Rolex Monte Carlo Masters 2019 à lhôtel Monte Carlo Bay à Monaco
Claudia Albuquerque/PIXSELL
11.04.2021.
u 13:00

Jer Masters 1000 turnir na zemlji u Kneževini po mnogo čemu je osebujan, a za nas i po tome da ga već godinama vodi jedan Hrvat – Željko Franulović (73).

Prošle godine ga nije bilo, kao ni mnogih drugih turnira iz teniskog kalendara (zbog korone), ali ove je godine Monte Carlo spreman obnoviti staru slavu. Jer Masters 1000 turnir na zemlji u Kneževini po mnogo čemu je osebujan, a za nas i po tome da ga već godinama vodi jedan Hrvat – Željko Franulović (73).

Naš bivši proslavljeni tenisač i bivši izbornik hrvatske reprezentacije u Davisovu kupu ovaj put je prilikom ždrijeba u šeširu imao samo jednog sunarodnjaka – Marina Čilića (za suparnika u prvom kolu dobio je Belgijca Goffina, 11. nositelja). Borna Ćorić zbog još nezaliječena desnog ramena otkazao je nastup (posljednji meč odigrao je početkom ožujka u Rotterdamu kada je u polufinalu poražen od Mađara Fucsovicsa), a ostali naši tenisači nisu ni blizu plasmanu na ATP listi koji bi im omogućio nastup na ovom turniru.

Nadal osvajao čak 11 puta

Na koji u principu dolaze svi najbolji tenisači svijeta, jer i sam boravak u Monaku, kneževini s oko 35.000 stanovnika (s obzirom na površinu to je najgušće naseljena država na svijetu) poseban je doživljaj. A mnogi od tih tenisača (zbog manjih poreza) imaju u Monaku i prijavljeno prebivalište. Tako će ove godine od igrača iz Top 10 izbivati samo Roger Federer i Dominic Thiem, obojica zbog nezaliječenih ozljeda. Prvi nositelj Novak Đoković u prvom je kolu slobodan, u drugom bi mogao naletjeti na mladog Talijana Sinnera, a u trećem na Poljaka Hurkacza, dakle na obojicu finalista iz Miamija.

Više naših tenisača bit će u konkurenciji parova: Nikola Mektić i Mate Pavić bit će drugi, a Ivan Dodig i Slovak Filip Polašek treći nositelji. I kao takvi su i jedni i drugi u prvom kolu također slobodni.

Institucija Monte Carla, kao i većine najpoznatijih zemljanih turnira, je Rafael Nadal, koji je taj turnir osvajao čak 11 puta. Bik s Mallorce ne brani naslov – posljednje izdanje, 2019. godine, osvojio je Talijan Fognini – ali u Kneževini je dobio 71 od 76 mečeva, nanizavši rekordnih osam uzastopnih naslova u razdoblju od 2005. do 2012. godine.

Fognini će teško obraniti naslov jer je posljednjih mjeseci u lošoj formi (pao je na 18. mjesto ATP liste), a ni branitelji naslova u konkurenciji parova ne mogu ga zadržati, ali iz drugih razloga. Nikola Mektić i Franko Škugor, koji su osvojili taj turnir 2019., više ne igraju zajedno. Tako da će samo Mektić braniti svoju polovicu naslova. Kako se stvari brzo mijenjaju...

Zaljubio sam se u taj turnir

Hrvati su i u pojedinačnoj konkurenciji samo jednom osvojili Monte Carlo, i nije to pošlo za rukom ni Ivaniševiću, ni Ljubičiću ni Čiliću, nego upravo Željku Franuloviću. Legendarni je Splićanin Kneževinu osvojio 1970. godine, a od 2005. godine direktor je turnira.

Zanimljivo je da je te iste godine prijestolje Kneževine Monaka (nakon očeve smrti) preuzeo i sadašnji šef države, predstavnik dinastije Grimaldi, danas 63-godišnji knez Albert II. od Monaka, inače veliki zaljubljenik u sport (a i njegova supruga Charlene bivša je istaknuta plivačica).

Franulović u Monte Carlu očito radi sjajan posao, sponzori čekaju u redu, i obnašat će tu dužnost dok god ga bude služilo zdravlje. Ovih dana teško ga je bilo dobiti (“U stalnoj sam gužvi”, pravda se, obično naknadno), ali s njim smo se prilično družili dok je bio izbornik hrvatske reprezentacije (od 1994. do 1997.) Nekako u isto vrijeme (do sukoba sa Suadom Rizvanbegovićem), bio je i direktor turnira Croatian Indoors. O vezama s Monte Carlom jednom nam je razgovoru rekao:

– Od samih početaka zaljubio sam se u taj turnir, a kad sam ga 1970. godine i osvojio (u finalu je dobio Manuela Orantesa – op. a.), ljubav je bila potpuna. Kad su mi ponudili dužnost direktora, nisam nimalo razmišljao. I zato sad živim praktički na relaciji Lugano – Monte Carlo. Ali ne žalim se, lijepo je i u jednom i u drugom gradu.

Zna Željko izabrati, ne zovu Lugano slučajno švicarskim Monte Carlom...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije