Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽASNA SITUACIJA

Zvijezda u problemima: 'Morao bih navijati protiv svojih da bih igrao za Hrvatsku'

Michał Sokołowski i Dario Saric
Foto: Adam Warzawa/PAP/PIXSELL
1/2
01.04.2021.
u 11:50

Malo je glupo navijati protiv svojih sunarodnjaka da bi njihovi klubovi ispali u doigravanju da bi oni imali opciju igranja za Hrvatsku.

Sunce nad Arizonom grije srca navijača Phoenix Sunsa kao rijetko kada proteklih godina. "Sunca" su po mnogima najugodnije iznenađenje NBA sezone i trenutno su drugi u Zapadnoj konferenciji, iza Utah Jazza.

Unatoč tome, nema puno onih koji misle da će Sunsi u doigravanju dogurati daleko, no tako ne misli bivši NBA igrač Kendrick Perkins, danas stručni suradnik ESPN-a, koji tvrdi da je momčad iz Phoenixa vrlo ozbiljan kandidat za naslov.

- Ako s ovakvom formom uđu u doigravanje možda ćemo ih početi spominjati i kao jedne od favorita za osvajanje naslova.

Iako bez uloge startera, važan kotačić u toj momčadi je naš Dario Šarić (27, 208 cm) koji svoje Sunse ne drži iznenađenjem već, također, jednim od najboljih NBA sastava. S njim smo pričali dan prije nedavne utakmice u Charlotteu koju su Sunsi dobili.

- U završnici osnovnog dijela prošle sezone dobili smo osam utakmica od devet i na neki način ovo najavili. Nakon toga je vodstvo kluba napravilo neke dobre poteze, radili su dobre "trejdove" i ojačali momčad.

Ključan je, čini se, bio dolazak Chrisa Paula, jednog od najboljih NBA razigravača, koji zajedno sa napadačkim strojem Devinom Bookerom čini jedan od najmoćnijih parova braniča u ligi.

- Kada vidite kakva je to skupina talenata, glupo je govoriti da smo mi iznenađenje. Pa mi imamo 12, možda i 15, igrača koji mogu zamijeniti jedan drugoga.

Zbog problema tijekom sezone s ozljedom, a potom i koronavirusom, Dario trenutno nije član početne petorke.

- Sve je to sada iza mene. Osjećam se dobro, fizički sam spreman i samo čekam dobru situaciju za mene.

S obzirom na minutažu, u kojoj mjeri je Šibenčanin zadovoljan ili možda nezadovoljan sa sobom?

- Ja nekad igram malo više, nekad malo manje, no najvažnije je da mi kao momčad pobjeđujemo i ja sam generalno zadovoljan.

A zadovoljan je Dario i s novom ulogom u momčadi u kojoj je u posljednje dvije utakmice zabio 20 i 16 koševa uz samo 18 i 20 minuta na parketu. Naime, ove sezone igra na poziciji petice, kao pričuva prvom centru Aytonu.

- Navikao sam se na novu ulogu. Volio bih ja nešto vremena provesti i na četvorci, no kako igramo najčešće sa četiri mala u petorci i to je ono što momčad od mene treba.

Priznaje da mu je veće zadovoljstvo igrati peticu nego četvorku.

- Kad sam na četvorci onda sam obično "spot up" igrač, onaj koji čeka neku povoljnu situaciju. Kada sam na petici više sam uključen u akcije, nekad "popam" a nekad "rolam", imam veću slobodu. Štoviše, u napadu napadam sporije petice. Doduše, u obrani mi je malo teže jer sam stalno uključen u obranu od "pick and rolla", a i petice su snažniji igrači. No, na drugoj strani terena ja ih napadnem svojom brzinom. Sve vam je to stvar "mismatcha" i kako ga koristite.

Kroz priču o pozicijama u momčadi došli smo i do hrvatske reprezentacije. Što bi Dario više volio igrati kod izbornika Veljka Mršića. Centra ili krilnog-centra?

- To je na izborniku, igrat ću što god mi on dodijeli, to mi neće biti problem. U prvim godinama moje NBA karijere igrao sam vrlo malo peticu, uglavnom sam igrao četvorku, no ove godine igram samo centra. Još se na to navikavam, no paše mi jer, kao što rekoh, imam više dodira s loptom i slobode.

S obzirom na zgusnuti program i tri do četiri utakmice tjedno, koje podrazumijevanju i brojna putovanja, razmišlja li o ovoljetnim splitskim, olimpijskim, kvalifikacijama?

- Naravno, posebice zato jer je u košarci specifična situacija u odnosu na druge sportove. NBA ima svoj kalendar, a Fiba pokušava pronaći prostora i vremena za kvalifikacije koje su u takvo vrijeme da barem jedan od nas trojice, od Bogdanovića, Zubca i mene, neće moći igrati te 'kvale'. Ne znam tko će to biti, ali jednog sigurno neće biti, ako ne i dvojice.

Kada ovo govori Dario misli na činjenicu da su trenutno tri vodeće momčadi Zapada upravo klubovi hrvatskih igrača (Utah Jazz, Phoenix Suns, LA Clippers) i da je nemala mogućnost da se dvije od njih nađu u finalu Zapadne konferencije. A taj termin se sudara s terminom Fibinih kvalifikacija za Tokio.

- Sigurno je da ćemo biti u deficitu, no i ostale reprezentacije imat će igrače koji će ostati duže u sezoni. Nadam se da ćemo se kvalificirati i da ćemo u Tokio ići kompletni.

Koliko god izbornik Veljko Mršić priželjkivao da svi naši NBA-jevci igraju što bolje, a zajedno s njim i svi košarkaški zaljubljenici u Lijepoj Našoj, svi smo "prisiljeni" navijati protiv NBA klubova naših najboljih košarkaša.

- Da, ovo je vrlo specifična situacija. Žao mi je što nije moglo biti drugačije, no očito nije. Malo je glupo navijati protiv svojih sunarodnjaka da bi njihovi klubovi ispali u doigravanju da bi oni imali opciju igranja za Hrvatsku. Isto tako, ja bih trebao navijati protiv vlastita kluba da bih igrao za Hrvatsku u tim kvalifikacijama što bi bilo besmisleno.

Doista je to čudna situacija jer Dariju nije pametno niti govoriti da ovo ljeto svakako želi igrati za Hrvatsku jer to istovremeno znači da svojoj momčadi i svom poslodavcu ne želi uspjeh u doigravanju. No, srećom, ove godine Hrvatska ima manje NBA igrača (4) nego lani (7) jer su se u Europu vratili Ante Žižić, Dragan Bender i Mario Hezonja, a oni u vrijeme kvalifikacija nemaju natjecateljskog programa.

- Iako će to netko okarakterizirati stepenicom niže, po meni to nije tako. Mislim da su dečki napravili dobar potez jer i u Euroligi se igra vrhunska košarka. To je njihova odluka i ja to pozdravljam.

Nakon što je krajem studenog potpisao trogodišnji ugovor na 27 milijuna dolara, pitati Darija takvo što možda je bespredmetno. No, je li prije tog potpisa bilo trenutaka kada bi pomislio o povratku u Europu u funkciji hvatanja novog zaleta za NBA ligu?

- Moguće je da mi je i to palo napamet u kriznim razdobljima, no ne znam koliko sam ja tada realno bio spreman za takav potez. A vjerojatno jesam koji put pomislio da bi bilo bolje da se vratim u Europu i da igram što bliže kući. Svima europskim igračima koji nisu super NBA zvijezde to zacijelo prođe kroz glavu, a meni je to bio kao dio motivacije da se za prvu sljedeću utakmicu spremim što bolje i da ju odigram što bolje.

Spomenuti prvi veliki NBA ugovor dokaz je da se Dario ondje izborio za svoje mjesto pod suncem i da nije granični slučaj nego etabilirani NBA igrač.

- Ovo mi je peta godina u NBA ligi, a kada istekne ovaj ugovor imat ću ih sedam. Nakon toga bih volio odraditi još koju sezonu, to je neki moj plan, no život je nepredvidljiv.

Prošli tjedan okončan je svojevrsni prijelazni rok u NBA ligi, 25. ožujka bio je posljednji dan za trgovinu igračima između klubova. Premda se u "trade" glasinama njegovo ime nije spominjalo, je li Dario kao netko tko je bio dvaput "trejdan" u karijeri ipak osjećao određenu nervozu?

- Čim si jednom "trejdan" to ti je u podsvijesti. Tih dana si više na telefonu, više pratiš što se događa. Čim se jednom opečeš ne možeš ne misliti o tome jer ti u toj priči nemaš nikakvu kontrolu.

Hrvatski poklonici NBA košarke prošlu su nedjelju imali prilike gledati Darija u izravnom prijenosu na Arena Sportu, a kako nam najavljuje Tom Marchesi, direktor komunikacija europskog NBA-ja, za takvo što vezano i uz druge hrvatske (i ostale europske igrače) bit će prilika svake subote ili nedjelje u "primetimeu" (u 20 sati po hrvatskom vremenu).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije