Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napuljska odiseja

Hrvat u Napulj stigao kao velika nada, a onda se potukao s čovjekom s kojim nije smio

Josip Radošević
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
26.04.2020.
u 20:54

- Nikad me nitko nije vidio tako bijesnog u Napoliju - napisao je Hamšik

Kao ljubitelji hrvatskog nogometa i mladih hrvatskih potencijala od kojih smo očekivali svijetlu budućnost i, naravno, željeli im što veći uspjeh, oduvijek smo se pitali zašto je nekoć tinejdžerski talent Hajduka Josip Radošević doživio rapidan pad nakon odlaska u Napoli.

Podsjetimo, splitski veznjak je u siječnju 2013. sa samo 18 godina na leđima otišao u redove talijanskog velikana, a iznos jednogodišnje posudbe bio je dva milijuna eura, što je za posudbu čak i danas značajan iznos.

Međutim, nakon te promjene sredine sve je krenulo nizbrdo. Radošević je iz Napolija otišao na posudbe u Rijeku i Eibar te nakon toga odigrao solidne, pa čak i prosječne epizode u Red Bull Salzburgu, Hajduku. Od ljeta 2018. je igrač Brondbyja.

Taj njegov pad se ni isprva nije činio kao njegova krivica jer Radošević nije dobivao minute u Napulju, a kad god ih je dobio, svoj je posao na terenu u najmanju ruku odradio respektabilno, ako ne i bolje.

No, mnoge nam je detalje otkrila knjiga Neapolska odysea (hrv. Napuljska odiseja) u kojoj je najcjenjeniji kapetan u povijesti Napolija Marek Hamšik otkrio mnoge do tad nečuvene priče iza kulisa.

- Bio sam kapetan i vođa, ali sam poštovao sve i uvijek pružao sve od sebe da bi u svlačionici vladalo poštovanje. Međutim, kada shvatite da netko misli da ste slabi zato što ste šutljivi, toj se osobi mora neke stvari moraju dati do znanja.

Neki su vjerovali da mogu raditi što žele zato što nisam bio tip osobe koja odmah reagira, ali kad prijeđu granicu, onda podignem glas, a nekad i ruke - uveo je sve Hamšik u svoju priču u knjizi.

- Dečko je bio previše nabrijan i drzak i oštro je startao na meni tijekom jednog treninga. Nakon toga se hvalio fizičkom dominacijom, a i u svlačionici pokazivao što ima među nogama. Znate, ne volim tučnjave, ali s Radoševićem nisam imao drugo rješenje.

Bio je jako mlad igrač koji je tek stigao u Napoli iz Hrvatske i možda nije shvatio da bi trebao napraviti korak unatrag, slušati i upijati te da to ne znači da nemaš karakter. Izgubio sam strpljenje i došlo je do fizičkog sukoba, a suigrači su ostali zapanjeni.

Nikad me nitko nije vidio tako bijesnog u Napoliju - napisala je legenda slovačkog nogometa koja trenutno brani boje kineskog Dalian Yifanga.

Jednostavno je za pretpostaviti da Marek Hamšik nije razumio onaj hajdemo reći dobri, stari hrvatski temperament. Nije shvatio da Radoševićevo ponašanje nema veze s nepoštovanjem već s činjenicom da Josip nije htio biti mlakonja pred ostalima, no nažalost u takvom sustavu Josipovo ponašanje nije bilo poželjno.

U nastavku knjige također se ističe kako je Hamšikova riječ u klubu bila svetinja, pa je također jednostavno za pretpostaviti da upravo nakon tog sukoba Josip više nije dobivao šanse koje je zaslužio te je završio na lošem glasu u Napulju.

Ovo otkriće čini nas još više žalosnima kad znamo da su ga koštali nenogometni razlozi.

Josip je do 26. godine života skupio jedan službeni nastup za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a da nije bilo ove malo znane situacije, zaradio bi ih minimalno dvadeset puta više.

 

Komentara 3

DU
Deleted user
21:33 26.04.2020.

Mali je tipično bahat bio i tipično je pokazao u svlačionici da nema muda. Tipično idu na galamu,a na kraju sprintaju po ulicama,livadama,autocestama! Tipično! Za vrijeme Tita su to mogli maskirati,sad kad nema skrivanja stvari sjedaju na svoje! Živio rođo!

DU
Deleted user
21:59 26.04.2020.

Edi Džindo, novinar, prije reći piskaralao... Hajduk živi! Vječno - drugi. Dinamo šampion!

SS
sokac sa drave
17:49 27.04.2020.

Sjecam se kao danas Stimac napada sa svim sredstvima Sukera i ostale u HNS-vezu.Tada mu oni kazu sada ces voditi reprezentaciju da shvatis da neznas nista.Stimac stoji pokraj autlinije i kada su kamere uperene u njega vadi iz dzepa krunicu .Na toj utakmici kaze Rakiticu ti samo gazi po autliniji i ne prilazi u stedinu terena tamo ja imam Radosevica.E bas taj je Radosevic danas propao i nije nista u nogometu zahvaljujuci aroganciji,neradu i cudnom kamenjaru .Sve u svemu nista koristi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije