Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS NA TRIBINI

Hrvat legenda u Istanbulu: I nakon 16 godina navijači žele njegov dres!

Milan Rapaić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
20.09.2018.
u 12:37

Kakva je ikona postao, najbolje potvrđuje veliki, 50-metarski transparent koji su mu navijači izvjesili na oproštaju

U 111-godišnjoj povijesti nogometnog kluba Fenerbahçe sudjelovala su samo tri Hrvata. Prvo je kao trener od ljeta 1997. godine do proljeća 1999. na klupi bio Otto Barić, potom je dres Fenera od 2000. do 2002. nosio Milan Rapaić, a potom u sezoni 2003./04. i Stjepan Tomas.

No od ove trojice daleko najveći trag ostavio je Miki Rapaić koji je među navijačima Fenera doslovno stekao status legende.

Nije mu se dalo u Istanbul

Kakva je ikona postao, najbolje potvrđuje veliki, 50-metarski transparent koji su mu navijači izvjesili na oproštaju. A na njemu je pisalo: “Nikad te nećemo zaboraviti!”

I zaista ga nisu zaboravili. Miki Rapaić, koji je proteklih godina jako često u Istanbulu, ne može mirno prošetati gradom.

– Pamte moje golove i cijene me zato što se nikad nisam ponašao kao zvijezda. Kad god sam poslovno u Turskoj, zaustavljaju me na cesti – rekao je Miki.

>> Pogledajte i posljednji trening dinamovaca uoči Fenera

U moru poznatih stranaca koji su igrali za Fenerbahçe, u jednoj nedavnoj anketi Rapaića su navijači izabrali za najdražeg stranca u povijesti kluba.

A istanbulski prodavači dresova kažu da i danas dobivaju zahtjeve da na poleđinu dresa otisnu broj osam i prezime Rapaić. Eto, takav je trag ostavio.

Oduševio ih je Miki već u prvoj sezoni (2000./01.), kada je s 11 golova i čak 23 asistencije nosio klub do titule u turskom prvenstvu, prve nakon šest godina suše.

U jednoj od ključnih utakmica te sezone Rapaić je u igru ušao u trenutku dok je Fener gubio s 0:3, a nakon toga uslijedio je spektakularan preokret na 4:3, u kojem je Rapaić sudjelovao s dva gola i dvije asistencije.

A zanimljivo, Miki svojedobno uopće nije želio doći u taj veliki turski klub.

– Meni se nije odlazilo u Tursku jer mi se nije išlo iz Serije A. U Perugii mi je bilo izvrsno. No gazde kluba rekli su mi je da je Perugia u financijskoj krizi, da je u opasnosti i cijela obitelj. Cijeli život pomažem nekomu, pa i onima koji imaju milijarde. Na račun moga odlaska Luciano Gaucci od Turaka je dobio 10 milijuna dolara odštete – prisjetio se u jednom intervjuu Rapaić.

>> Pogledajte i što su Bjelica i Šunjić rekli uoči Fenera

Iako su ga u Istanbulu navijači obožavali, nikada nije do kraja uživao u Feneru. A najviše su mu smetali stalni odlasci u karantenu.

Iz Francuske došao autom

– Karantene prije utakmica trajale su pet dana. Te su karantene najveći nogometni promašaj, ali nitko ih toliko ne prakticira kao Turci. Ne znam koji im je razlog, osim pritiska javnosti. Nogometna javnost u Turskoj je strašna jer ljudi su fanatično vezani za nogomet. Novinari rade pritisak, a uprave i treneri odgovaraju karantenama kako bi onemogućili kontakt nogometaša s novinarima, pri čemu stradavaju nogometaši koji kao da su u pritvoru. Što će mi dobra plaća, vila i svi divni uvjeti, kad moram pet dana u tjednu biti zatvoren u karantenu. Tako smo bili kao u kućnom pritvoru, jedino smo mogli kartati – opisao je Rapaić koji će s prijateljima gledati i večerašnju utakmicu Fenera i Dinama.

A u Zagreb je stigao vozeći automobil cijelu noć iz Francuske. Takav je Miki, uvijek osebujan.

Komentara 25

Avatar Feral
Feral
12:51 20.09.2018.

Miki je legenda.

Avatar rubinet
rubinet
12:51 20.09.2018.

" I nakon 16 godina navijaći žele njegov dres!" Navijaći..a pred par dana bio je članak o " nepismenim "uposlenicima "opČinskog suda u Novom Zagrebu" . Zanima me hoće li biti tiskan članak o "navijaćima"?

CR
crodux
13:05 20.09.2018.

Miki Miki Miki...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije