Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada Mirku Filipoviću za promociju Hrvatske u svijetu

Hrabro srce: Ambasador seli iz Japana u Ameriku

ost-amba-txt.jpg
import
26.12.2006.
u 18:48

Kad su ga veleumni analitičari i neumorni sveznadari počeli otpisivati, pokazao im je da mu rok trajanja još nije istekao. A mnogi su za Cro Copa upravo to bili skloni reći nakon dva poraza u borbama za naslov (Minotaur, Fjodor), ali i u prestižnom okršaju s Huntom.  Posumnjali su u njegovu odlučnost, pripisivali su mu preveliku suzdržanost, vjerovali su da nema sve potrebno da osvoji krunu. No, on im je svima pokazao svoje hrabro srce.

Oduševio premijera
U finalu Prideova Grand-prixa u apsolutnoj kategoriji krenuo je na sve ili ništa i osvojio krunu. I pritom zapanjio borilački svijet. Najprije je nokautirao vrlo prijetećeg i životinjski opasnog Wanderleija Silvu, čovjeka od čijeg izraza lica ne možete zaspati. Potom se, jednako brutalno, obračunao s Joshom Barnettom, borcem koji se predstavlja kao Ubojica Dječjeg Lica. Na kraju se Ubojica poklonio Mirku poput zadivljena dječaka. Godinama je Filipović odlazio u Japan i ondje, doduše na brutalan način, predstavljao Hrvatsku. No, Japanci se modernim gladijatorima klanjaju, a Mirka štuju više nego ijednog Hrvata. Uostalom, teško je naći primjer da je, danas bivši, premijer neke države (Koizumi) bio toliki navijač nekog hrvatskog sportaša da je odlučio primiti ga u svojim državničkim odajama. Doduše, bio je to privatni posjet, no razgovaralo se i o politici jer je Cro Cop u Zemlji Izlazećeg Sunca priznat ne samo zbog svojeg high-kicka nego i statusa parlamentarca.

Poklisar Lijepe Naše
Zapravo, Mirko je u Japanu proteklih godina bio najbolji hrvatski izvozni proizvod, poklisar Lijepe Naše, sportaš čije je ime bilo gotovo neizbježno i pri diplomatskim kontaktima naših veleposlanika. No, izgleda da je veleposlaniku Filipoviću istekao njegov japanski mandat i da će s istom misijom krenuti na drugu stranu svijeta. Pred njim je dvogodišnji ugovor s izvornom organizacijom ultimate fighta, američkim UFC-om. Još samo da dobije "vjerodajnice" i Mirko će pronositi priču o snažnim i hrabrim Hrvatima i na gladijatorskim pozornicama Las Vegasa, New Yorka, Chicaga...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije