Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće HOO-a

HOO izdvaja 2,76 milijuna kuna za razvoj sporta u zajednicama

18.08.2016., Rio de Janeiro - Hrvatski jedrilicari Sime Fantela i Igor Marenic osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u jedrenju u klasi 470 u Rio de Janeiru. 30-godisnjaci iz zadarskog kluba Sv. Krsevan fantasticno su odradili regatu u zaljevu Guanaba
Foto: Pixsell
1/6
03.07.2017.
u 16:50

Na natječaj za "Aktivne zajednice" prijavljena su 42 projekta od kojih je 26 prihvaćeno

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) odlučilo je na 8. sjednici održanoj u ponedjeljak o korisnicima programa "Aktivne zajednice" i "Od sportske škole do olimpijskih igara" namijenjenih razvoju sporta u zajednicama.

Na natječaj za "Aktivne zajednice" prijavljena su 42 projekta od kojih je 26 prihvaćeno. Program predviđa novčanu potporu sportskim klubovima u iznosu od najviše 70.000 kuna za osnovne materijalne uvjete. Potpora za program "Od sportske škole do olimpijskih igara" iznosi najviše 50.000 kuna za sportske klubove koji potiču rad s mladima i provode aktivnosti za povećanje broja sportaša. Pristigla je 131 prijava od kojih je prihvaćen 31. Za oba programa HOO će izdvojiti ukupno 2,76 milijuna kuna.

Četiri nova olimpijska kandidata -  Ivan Lizatović (hrvanje), Ivana Šutalo i Dominik Družeta (judo), Nikolina Stepan (atletika - maraton) - pridružila su se dosadašnjim korisnicima Olimpijskog programa OI Tokio kao predolimpijski kandidati. Time se broj korisnika Programa povećao na 104 sportaša. Alpska skijašica Ida Štimac uvrštena je, na prijedlog Hrvatskog skijaškog saveza, umjesto Williama Vukelića u Zimski olimpijski program ZOI Pjongčang.

U Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija uvršteni su tenisačica Lucija Ćirić Bagarić, hrvačica Laura Čičković i hrvač Filip Verčević, u Program potpore perspektivnim sportašima taekwondašica Helena Mrzljak, veslačice Josipa Jurković, Ivana Jurković te veslači Anton Lončarić, Patrik Lončarić, Frane Filip Garma, Fabio Ipša, Ivan Ante Grgić, Luka Gojanović-Rakić i Luka Balek, a u Program potpore kvalitetnim sportašima taekwondašica Melani Adamić-Golić, plesači rock'n'rolla Alen Mikić i Ana Silaj, streljačica Marta Zeljković, jedriličar Josip Olujić te najbolji hrvatski vozač relija Juraj Šebalj.

 HOO će odlukom Vijeća u 2017. godini sufinancirati rad Veljka Laure, trenera muške te-kvon-do reprezentacije koja je na nedavno održanom Europskom prvenstvu osvojila treće mjesto, i to kao trenera mlađih dobnih kategorija.

 Na dnevnom redu Vijeća bila je analiza razvojnih programa HOO-a u olimpijskom ciklusu 2013. do 2016. godine. Analiza je pokazala kako je velika većina sudionika i osvajača olimpijskih odličja prepoznata od najranije dobi i praćena u razvojnim programima kroz svoje sportsko sazrijevanje te kako struktura razvojnih programa sadrži elemente koji pokrivaju sve potrebno za razvoj vrhunskog sportaša - od dodatnih priprema i natjecanja, troškova objekta, opreme i rekvizita, testiranja, vitaminizacije, zdravstvene skrbi, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od ozljede te stipendije za kvalitetne sportaše. Vijeće je pod ovom točkom razmotrilo prijedloge za dodatno poboljšanje učinkovitosti Programa među kojima su i povećanje financijskih sredstava te pokretanje novog Dijagnostičkog centra u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

 Srebrni olimpijac i dopredsjednik HOO-a Damir Martin imenovan je predsjednikom Odbora za Nagradu Dražen Petrović 2017. koja će se ove godine dodijeliti 11. rujna. Vijeće HOO-a će u Odboru predstavljati i Morana Paliković Gruden te Boris Mesarić, a ostale članove Odbora koji će glasati o izboru najuspješnijih sportaša mlađih dobnih kategorija u ovoj godini čine predstavnici Hrvatskog kluba olimpijaca, Komisije sportaša HOO-a, Hrvatskog zbora sportskih novinara te Sportskih novosti.

 Dopredsjednice HOO-a Sanda Čorak i Morana Paliković Gruden predstavile su rezultate višemjesečnih razgovora s nacionalnim sportskim savezima olimpijskih sportova. Teme razgovora bile su sustav planiranja, natjecanja i domaćinstva, kadrovi i edukacija, promidžba sporta te financiranje saveza. Pokazalo se da se većina nacionalnih sportskih saveza susreće s jednakim poteškoćama i preprekama kao što su velik broj trenera bez odgovarajuće naobrazbe i nemogućnost njihovog zapošljavanja, neadekvatna ili nepostojeća infrastruktura, nezastupljenost u medijima, osipanje sportaša nakon srednje škole, manjak financijskih sredstava. Vijeće je nakon duže rasprave odlučilo donijeti svoj prijedloge rješenja do rujna ove godine.

Šefom Misije hrvatske delegacije na Olimpijskom festivalu europske mladeži koji će se od 23. do 29. srpnja održati u mađarskom Gyoru Vijeće je imenovalo Damira Šegotu, pomoćnika Glavnog tajnika za olimpijski program. Uz njega će se o oko 66 hrvatskih sportaša brinuti zamjenica šefa Misije Petra Nosso, član Misije Zoran Štefec, press attache Denis Lugarić, službeni liječnik Ivan Štironja te službeni fizioterapeuti Dean Mistura i Jelena Burić.

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje Hrvatskom gimnastičkom savezu za organizaciju Challenger cupa u svibnju 2018. u Osijeku i Hrvatskom jedriličarskom savezu za Europsko prvenstvo u jedrenju klasa IOM u Rogoznici u travnju 2018.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije