Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDUĆI PROTIVNIK

Hoće li Zlatko Dalić i vatreni 'uručiti' otkaz Hrvatu?

Hrvatska - Azerbajdžan
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
08.09.2019.
u 14:21

Bez obzira na status favorita, maksimirski ogled s Azerbajdžanom za Dalića i igrače odlično je upozorenje, a treba uzeti u obzir i da Nikola Jurčević pošto-poto želi zadržati izborničko mjesto pa nije upitno da će dati sve od sebe.

Nakon pobjede 4:0 na gostovanju kod Slovačke, jedne od najboljih predstava Hrvatske u mandatu Zlatka Dalića, vatrenima je sutra na rasporedu novi ispit. U ponedjeljak će (18 sati) u Bakuu, na Bakcell Areni (11.500 gledatelja), gostovati kod Azerbajdžana, posljednje reprezentacije skupine E koja još uvijek nije uspjela osvojiti ni bod.

Momčad s istoka Europe predvođena je hrvatskim stožerom. Izbornik je bivši strateg Dinama, ali i bivši pomoćni trener vatrenih Nikola Jurčević, a pomažu mu pomoćni trener Mario Tokić, kondicijski trener Frano Leko te Armin Alibegović koji je zadužen za analizu videoisječaka.

Potjerali Vogtsa s klupe

Međutim, stolci hrvatskog stožera sve su klimaviji u tamošnjem savezu. Azerbajdžan još uvijek nije postao reprezentacija od koje se očekuje da se kvalificira na veliki turnir, ali traži se da se poneki bod ipak osvoji. To je, primjerice, odlično radio prijašnji izbornik Robert Prosinečki koji je znao otkinuti koji bod favoritima.

Ovaj Jurčevićev Azerbajdžan izgubio je po jednu utakmicu od sva četiri suparnika u skupini, a posljednji poraz doživjeli su na gostovanju kod Walesa u petak (1:2).

Azerbajdžan će biti prva reprezentacija s kojom se susrećemo drugi put u ovom kvalifikacijskom ciklusu, a ukupno smo s njima igrali tri puta. Prvi je put protiv Azera Hrvatska u kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2016. igrala na Maksimiru. Tada je naše protivnike vodio njemački stručnjak Berti Vogts, koji je inače doveo ekipu Azerbajdžana do 73. mjesta na Fifinoj ljestvici, što je i danas njihov rekord. No na Maksimiru su ih vatreni “isprašili” sa 6:0 što je kulminiralo uručivanjem otkaza Vogtsu.

Na klupu je stigao Prosinečki i u reprezentaciju Azerbajdžana unio novu energiju. Postala je to puno jača momčad, što smo imali priliku vidjeti u Bakuu kad su odigrali čvrstu i pozicijski odlično organiziranu utakmicu te protiv tada Kovačeve Hrvatske izvukli 0:0.

Iako je ovaj Jurčevićev Azerbajdžan slabiji, nije nam ni u ovom ciklusu bilo lako protiv njih. Na Maksimiru su Azeri u prvom kolu kvalifikacija poveli pogotkom Šejdajeva u 19. minuti. Na sreću, Borna Barišić izjednačio je pred kraj poluvremena, da bi u konačnici Kramarić tek u 79. minuti doveo Hrvatsku u vodstvo i postavio konačni rezultat.

Jurčević želi zadržati posao

Ako već prava Jurčevićeva šansa za prve bodove nije bila ona kod Velšana, smatrat će da mu je prava ova kući protiv poznatog mu suparnika. Jurčević više zna o Hrvatskoj nego Dalić o 109. reprezentaciji svijeta, no i dalje će domaćinima trebati puno sreće da bi uspjeli premostiti toliku razliku u kvaliteti i vrijednosti.

Naime, reprezentacija Azerbajdžana (23 igrača) vrijedi gotovo 14 milijuna eura po Transfermarktu. Kad bismo taj broj pomnožili s tri, tek bismo dobili vrijednost Ante Rebića (40 milijuna eura), inače drugog najskupljeg hrvatskog nogometaša.

Bez obzira na status favorita, maksimirski ogled s Azerbajdžanom za Dalića i igrače odlično je upozorenje, a treba uzeti u obzir i da Nikola Jurčević pošto-poto želi zadržati izborničko mjesto pa nije upitno da će dati sve od sebe. 

Komentara 5

BL
blekpanther
14:55 08.09.2019.

Uf kako bi se radovali sportski novinari VL Nikolinu otkazu, puuuuno vise nego Hrvatskoj pobjedi!

CR
CrniGaro
18:19 08.09.2019.

Novinari bi se radovali našem porazu osim gospodina Samovojske ijoš njih cca7-8 piskarala.

Avatar majkuvam
majkuvam
21:25 08.09.2019.

Nadajmo se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije