Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro protiv Mađara

Hoće li se dolazak Vatrenih u Split pretvoriti u najteže gostovanje ili domoljubni spektakl?

21.09.2019.
u 07:00

Igra li reprezentacija opet u Splitu jer to treba HDZ-u i predsjednici u izbornoj kampanji?

Je li utakmica Hrvatska – Mađarska koja će se igrati u Splitu najvažnije i najteže “gostovanje” hrvatske nogometne reprezentacije? Dočekuje li Split vatrene s navijačkim žarom i nacionalnim zanosom ili na Poljudu možemo očekivati zvižduke ili čak neku novu nepodopštinu koja nadilazi običan huliganizam?

Naime, od utakmice protiv Italije 2015. godine, uoči koje je na poljudskom travnjaku još uvijek “nepoznati počinitelj” nacrtao svastiku, naši kockasti reprezentativci još nisu odigrali nijednu službenu utakmicu na poljudskom travnjaku.


Kako Split, najsportskiji grad na svitu, u kojemu se već 108 godina diše za nogomet, a Hajduk je ikona i svetinja, očekuje veliku utakmicu?

– To će biti sasvim normalna utakmica hrvatske nogometne reprezentacije kod kuće, na kojoj će dobiti vatrenu podršku s tribina. Oni koji se ljute zbog neriješenih odnosa s Hrvatskim nogometnim savezom u pravu su, ali to se rješava sa Savezom, a nikako ne s reprezentacijom, na koju smo svi ponosni. Reprezentacija nam svima puno znači i ja mislim da je naša dužnost doći i podržati je! – poziva Hajdukova legenda Dražen Mužinić.


– Ja neću biti na Poljudu, zdravstvena situacija mi je takva. Liječnik mi je zabranio nerviranje! – kaže legendarni Frfa. A kako diše Split? Gori li još u Velom mistu, u kojemu je legendarni Delić promukao urlajući ponesen atmosferom nakon Radanovićeva gola viknuo legendarnu rečenicu: “Ljudi moji, je li to moguće”, gdje se na Poljudu plakalo usred utakmice kada je Tito umro, onaj navijački žar koji su vatreni rasplamsali trijumfom u Rusiji ili su nesuglasice s HNS-om prevladale nacionalni, navijački zanos.


– Osjećaji su podijeljeni. Normalno da svatko voli reprezentaciju, ali postoji i onaj dišpet, bunt koji je refleksija odnosa HNS-a koji već 30 godina ponižava Hajduk, Split i Dalmaciju. Od Tuđmana i Canjuge do Mamića sve je u HNS-u podređeno favoriziranju samo jednog kluba, a to je Dinamo.

Split voli reprezentaciju, Hajduk se ne bori protiv reprezentacije, već protiv nepravilnosti u HNS-u i neravnopravnosti – kaže Damir Petranović, splitski novinar, odličan poznavatelj prilika u Hajduku i oko njega. To misle, izgleda, svi hajdukovci. O skorašnjoj utakmici brojni Splićani koje smo nazvali, i poznati i nepoznati, uopće ne žele razgovarati.

– Imam svoje mišljenje, ali ne želim ga javno reći – dobili smo više takvih odgovora. – Ne mogu davati izjave o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, a još manje o utakmici s Mađarima. Čim pomislim na sve to, umjesto da se radujem, čvor mi je u želucu od cijele te priče – rekao nam je jedan sportski i društveni djelatnik. Hrvatska reprezentacija u Splitu u 30 godina odigrala je samo pet utakmica. Posljednju pred publikom prije osam godina.


Amortiziranje ‘orjunaša’

– Bilo je bezbroj obećanja, a zna se kako su ih ispunili. U Poljudu je igrala Gruzija 2011. godine, poslije ta Italija 2015., i to bez publike jer je Hrvatska bila kažnjena, i nakon toga ništa. Za HNS utakmica na Poljudu stvarno jest gostovanje! Oni su svojim odnosom to izazvali – kaže Petranović.
On je, ipak, uvjeren da nereda ni izgreda neće biti.

– Ne vjerujem u izgrede. Inicijativa za ovu utakmicu je politička, dolazi u vrijeme predsjedničke kampanje. HDZ želi pokazati kako radi na zbližavanju sjevera i juga, a predsjednica želi amortizirati izjavu o orjunašima. Bit će tolike mjere osiguranja da nikom ništa neće pasti na pamet. Ali, dokle god postoji potreba za takvim mjerama osiguranja, znači da je tu nešto neprirodno.

HNS mora prestati ponižavati Hajduk, Split i Dalmaciju, odnosno reformirati se da svi postanu ravnopravni – smatra Petranović.

Što o predstojećem nogometnom spektaklu kažu poznati Splićani i hoće li otići na utakmicu? Malo je njih pristalo razgovarati. Među njima je Ivo Perkušić, ravnatelj Gradskog kazališta mladih, glumac i pjevač. Neće ići na utakmicu jer ima previše obveza, ali mu je drago što se igra na Poljudu.


– Bilo bi bolje da reprezentacija češće igra u Splitu, ali ima nerazriješenih odnosa s HNS-om koji se moraju riješiti – kaže Perkušić. Vinko Prizmić, poznati humanitarac, donedavni predsjednik Hrvatske gorske službe spašavanja, uvjeren je da će sve proći u najboljem redu.

– Ne bi smjelo biti nereda. Ako nas reprezentacija ne može okupiti, što može?! Ja sam više akter nego navijač, ne idem na utakmice, ali nogometna reprezentacija oduvijek nas je povezivala, uvjeren sam da će tako biti i ovaj put – kaže Prizmić.

– Ako budem u Splitu, vjerojatno ću otići na Poljud ili je gledati negdje zajedno s prijateljima. Ako budem radio, pogledat ću snimku – kaže Goran Karan. A što mislite..., pokušali smo dalje razviti razgovor. – Ne mislim. Pjevam. A tko pjeva, zlo ne misli – otklonio je Karan daljnju priču.

Za razgovor smo uzalud zvali trojicu splitskih sociologa, nekoliko pjevača, glumaca, sportaša, društvenih djelatnika... Ili su zauzeti ili ne prate kvalifikacije ili su na putu. Da sve ne bi ostalo u stilu poznate velomišćanske krilatice: “Ima puno lipih stvari, ali ne smin reć’!” riječ smo prepustili splitskim političarima.

Utakmicu ionako uz HNS organizira Grad Split. Pitali smo ih za komentar “gostuje” li hrvatska nogometna reprezentacija u Splitu, ima li politike u odluci da vatreni konačno zaigraju na Poljudu i u kakvom će ih ozračju, po njihovu sudu, dočekati Split.

Ne treba raditi igrokaz

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara priklonio se onom šutljivom dijelu javnosti i odlučio zasad ništa ne komentirati.

Izjavu smo dobili od njegova stranačkog kolege Petra Škorića, šefa splitskog HDZ-a. Split je već dugi niz godina priželjkivao svoju reprezentaciju na najljepšem stadionu u Hrvatskoj, na Poljudu.

Ta želja nikada nije splasnula, unatoč dugogodišnjem vrlo očitom zaobilaženju drugoga najvećeg hrvatskog grada. Ovakvo pitanje nameće tezu da je Split problematičan grad i da je huliganizam svojstven Splitu, a takvu tezu ne mogu prihvatiti jer je potpuno neutemeljena. Nije Split kriv što je ovakvo gostovanje čekao više od desetljeća – poručuje Škorić. Uvjeren je da ekscesa neće biti.

– Snage sigurnosti imat će zadatak koji nije ni u čemu drugačiji od drugih utakmica toga tipa. Jedno je sigurno, Splićanke i Splićani doći će podržati svoje reprezentativce, kao što su ih srčano dočekali i prošlog ljeta nakon povratka iz Rusije. Atmosfera kakvu može pružiti samo Split sigurno će dati poticaj baš kakav našim reprezentativcima treba. Uvjeren sam u dobar rezultat i, u konačnici, plasman na Europsko prvenstvo s prvog mjesta na tablici – optimističan je Škorić.

Je li igranje reprezentacije u Splitu politička odluka i ima li političko značenje, pitamo.

– Za igranje hrvatske nogometne reprezentacije u Splitu bila je potrebna odluka gradske uprave i kompromis svih dionika. Ne možemo to nazvati političkom odlukom. Odluka nema nikakvo političko značenje, niti od toga treba raditi takav igrokaz. S druge strane, ova odluka sasvim sigurno pokazuje novi smjer u hrvatskom nogometu, smjer normalizacije i poboljšanja odnosa unutar hrvatskog nogometa i HNS-a. Nadam se da će se tim smjerom još odlučnije nastaviti – kaže Škorić.

Marijana Puljak, šefica stranke Pametno, ipak se pribojava da iza odluke o igranju u Splitu stoji politika.


– Zbog same želje da se odjednom i hitno organizira utakmica u Splitu bojim se da taj sportski praznik ne postane samo predizborni skup predsjedničke kandidatkinje te da je to jedini razlog organizacije – rekla je Puljak.

Kaže da je žalosno što smo u situaciji da uopće na ovaj način razgovaramo o jednom sasvim normalnom događaju kojem bi se svi sportski zaljubljenici trebali veseliti.


– Hrvatska reprezentacija ne može gostovati u nekom hrvatskom gradu, ona je i u Splitu domaćin drugoj reprezentaciji! Bilo bi bolje da se ovakve utakmice češće organiziraju izvan glavnog grada. Važna je to utakmica za reprezentaciju na putu za Euro 2020. godine, ali zbog okolnosti, najviše zbog dugogodišnjih nezakonitih radnji unutar same nogometne organizacije, govori se o svemu drugom osim o sportu – obrazlaže Marijana Puljak.

Huligana ima svugdje...

Smatra da se nezadovoljstvo navijača zbog odnosa s HNS-om neće odraziti na navijanje za reprezentaciju koju Splićani vole.


– Split je pokazao i tijekom Svjetskog prvenstva koliko voli reprezentaciju, svi trgovi i kafići bili su puni, a navijalo se svim srcem. Uostalom, vidjet ćete pun Poljud kako navija! Onaj tko ne želi, taj neće ni doći – uvjerena je Puljak. Dodaje kako huligana ima svuda, oni uvijek predstavljaju samo sebe i njih treba bez zadrške oštro sankcionirati. 


– Oni huligani koji iskorištavaju takve prilike za promoviranje krajnje desnih ideja u javnosti ohrabreni su, nažalost, ukupnom atmosferom u društvu koju potiče stranka na vlasti jer se ne želi oštro obračunati s nacionalizmima i nesnošljivosti prema drugačijima.

Nezadovoljstvo navijača prema stanju u HNS-u, prema činjenici da je i HNS još jedna poluga korumpiranog HDZ-a, treba usmjeriti u aktivnosti koje će pomoći da se korupcija potpuno makne iz svih dijelova društva. Građanski aktivizam, neposluh i drugi oblici izražavanja protesta prihvatljivi su, a neprihvatljivo je sijati mržnju i provoditi nasilje.  Split je ponosan i temperamentan grad i vjerujem da navijači neće nasjesti standardnim temama pred svake izbore koje nemaju veze ni sa sportom ni s međusobnim natjecanjem – zaključila je Puljak.


Ante Čikotić, šef splitskog Mosta, kaže kako nikakvih tenzija ne bi bilo da je reprezentacija češće na Poljudu, na najljepšem i najboljem stadionu u Hrvatskoj. 


– Split voli nogomet, voli svoju zemlju, želi najbolje reprezentaciji, ne želi politiku u nogometu. Želimo napokon da se govori o nogometu, a ne o nepravdi i korupciji. Zanima nas politika čistih ruku i depolitizacija HNS-a. Splićani su pročitali političare koji žele parazitirati na uspjesima reprezentacije. Splitski puk želi pobjedu Hrvatske. Huliganizam ne očekujem, eventualno zvižduke političarima – kaže Čikotić.

Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a, naglašava kako je Hrvatska nogometna reprezentacija u Splitu na svom terenu i tako će i ostati.

– Nije problem u reprezentaciji, nego u HNS-u. Hrvatska nogometna reprezentacija vrlo je važna, ali je hrvatski nogomet važniji od reprezentacije. Ako se i dogode huliganski ispadi pojedinaca, pa čak i grupa, nikako se ne smiju pripisivati cijelome našem gradu – kaže Kotur.

‘Sterilizirani’ zahtjevi Hajduka

I on vidi prste politike u igranju u Splitu.

– Jasno je da su iz HDZ-a napravili pritisak na Hajduk da razvodni svoje zahtjeve HNS-u – kaže Kotur, koji još nije odlučio hoće li ići na utakmicu ili ne.
 – Vidjet ću hoće li se HNS držati dogovora. Dakle, hoće li ispuniti ovakve znatno ublažene, odnosno “sterilizirane” zahtjeve Hajduka – poručio je.

I Hajduk čeka ispunjenje zahtjeva i ne sudjeluje u organizaciji utakmice koja će se igrati na njegovu stadionu. 
Generalna proba dogodila se ljetos u Omišu. Hrvatska nogometna reprezentacija igrala je prijateljsku utakmicu protiv Nogometnog kluba Omiš. Reprezentacija je dočekana spektakularno, sve je prošlo u najboljem redu. Novinari su izvještavali o visokim mjerama sigurnosti. Policije je bilo na kopnu, u zraku i na moru. 
Mjere sigurnosti će i na Poljudu 10. listopada zasigurno biti na najvišoj mogućoj razini. Nereda ne bi smjelo biti, ali provokacije nisu nemoguće. Zapravo, već ih je i bilo.

Zvižduci samo HNS-u

Pjevač Siniša Vuco, uzburkao je javnost videom, objavljenim na brojnim portalima, u kojem navijače poziva da zdušno navijaju za Mađarsku, protiv Hrvatske. Prvo pjeva:

“Ne mogu ti to oprostiti, nemam snage da zaboravim, srce pamti kad ga prevare, moj Hajduče to je najgore”, a potom uzvikuje: “Pozdrav Torcidi, pozdrav Splitu, od srca navijajmo za Mađarsku, protiv Hrvatske. Tko nam šta može?!” Međutim, Vuco se odmah sutra povukao i snimio novi video.

- Trenutno sam na turneji u inozemstvu, nisam očekivao da će se tolika prašina dignuti u Hrvatskoj i to oko jedne naše dalmatinske zezancije... U svakom slučaju, evo me ovdje u prekrasnom hrvatskom klubu u Stuttgartu, gdje sam milijun puta gledao utakmice naše reprezentacije. Vuco je uvijek dušom i tijelom za Hrvatsku! Idemo, Hrvatska, naprijed, a drugi neka budu naši prijatelji Mađari, da idemo dalje i mi i oni - promijenio je Vuco ploču.


Vjerojatno će se primiriti i drugi. 
Izbornik Zlatko Dalić, koji ne krije da je hajdukovac, više je puta izjavio kako reprezentativnu momčad želi vidjeti na poljudskom travnjaku. Prošlog ljeta, promovirajući svoju knjigu “Rusija naših snova”, u Splitu je poručio:

- Ako Bog da, vidimo se na Poljudu, uskoro - Istu je nadu izražavao obilazeći brojne gradove u Dalmaciji i isticao zajedništvo.

U Splitu su svjesni kako je i njegov autoritet odigrao važnu ulogu u donošenju odluke da reprezentacija konačno zaigra na Poljudu, što simpatije prema reprezentaciji samo povećava. Split je temperamentan grad i nema dvojbe da će vatreni na Poljudu imati dvanaestog igrača.

A hoće li biti zvižduka? Moguće, ali svi se nadaju da će biti tek sporadični, upućeni čelništvu Hrvatskog nogometnog saveza. S obzirom na to da je ovo prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije u Splitu pred publikom nakon osam godina, dužnosnici HNS-a trebali bi pošteno priznati da su ih i zaslužili.

Komentara 70

ZB
Zoki-Bijela
08:06 21.09.2019.

Samo vi novinari nemojte dolaziti u Split i sve pet..

FO
forumlegale
08:06 21.09.2019.

Novinarstvo je vec davno prestalo biti objektivno.Clanak kao da ga je drug tito pisao.

BE
Beitsche1
07:40 21.09.2019.

Postoje novine koje nisam kupio vec 2 god... Hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije