Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA

Hezonja i Knicksi večeras bez Turčina koji zbog Erdogana strahuje za život

Enes Kanter
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
17.01.2019.
u 14:48

Protiv Wizardsa, Newyorčani će biti zakinuti za neigranje Turčina Enesa Kantera. Poznato je da su NBA košarkaši politički najglasniji od svih sportaša u američkim profi ligama, no rijetkost je da neki do njih mora propustiti utakmicu iz političkih razloga, iz straha za vlastiti život.

Već nekoliko godina jedna od NBA utakmica igra se u siječnju u Londonu, a ovaj put je to okršaj New Yorka i Washingtona (21 sat). A to pak znači da će Mario Hezonja za svoj NBA klub na europskom tlu igrati i drugi put jer to je činio i 2016. u majici Orlanda.

No, Mario je tada u svojih 13 minuta ostao bez ubačaja, a svi su pokazatelji da se to ovaj put ne bi trebalo dogoditi jer mladi Dubrovčanin u posljednje četiri utakmice ima prosjek od 13 koševa, 6 skokova i 3,2 osvojenih lopti.

Protiv Wizardsa, Newyorčani će biti zakinuti za neigranje Turčina Enesa Kantera. Poznato je da su NBA košarkaši politički najglasniji od svih sportaša u američkim profi ligama, no rijetkost je da neki do njih mora propustiti utakmicu iz političkih razloga, iz straha za vlastiti život.

A upravo to čini Kanter, koji i nije doputovao u London. Zašto je tome tako, objasnio je u pismu objavljenom u Washington Postu, u tekstu “Tko god govori protiv Erdoğana taj je meta, uključujući i mene”.

– Predsjednik me želi vratiti u Tursku gdje me može utišati.

“Kanter je terorist”

Zbog svega toga Kanter je prije nekog vremena pokucao na vrata vodstva svog NBA kluba:

– Ne inzistirajte da idem u London jer bi me tamo mogli oteti ili ubiti Erdoğanovi agenti.

>> Pogledajte nastup hrvatske klape na NBA utakmici

A zbog čega je to turski predsjednik zamrzio popularnog košarkaša, objašnjava turski dnevnik “Daily Sabah”, koji ističe da je “državni tužitelj izdao međunarodnu tjeralicu za Kanterom jer je on član terorističke skupine FETO”. Erdoğan optužuje Kantera da je član skupine upletene u pranje novca i ilegalno prisluškivanje te pokušaj državnog udara u kojem je ubijena 251 osoba.

Roditeljima uzeli putovnice

Kanter pak, u svojem tekstu, objašnjava drugu stranu priče:

– Turska tijela progona žele me zatvoriti na četiri godine zbog vrijeđanja Erdoğana na Twitteru. Tvrde da sam član “naoružane terorističke organizacije” zato što podržavam Fetulalla Gülena, miroljubiva turskog klerika koji živi u egzilu u Pennsylvaniji. A Erdoğan je izveo masovnu čistku otpustivši 100 tisuća djelatnika javnih službi i zatvorivši više od 50 tisuća ljudi. A ti ljudi nisu kriminalci već su među njima i suci, novinari i akademici. Turska vlada odlučila se obračunati s Gülenovim pristašama i u drugim zemljama pa su u ožujku prošle godine na Kosovu oteta šestorica Turaka.

Tako nešto, tvrdi Kanter, umalo se i njemu nije dogodilo.

– Taj dan shvatio sam da sam postao Erdoğanova lovina. Bio sam u Indoneziji gdje sam trebao voditi jedan košarkaški kamp. Usred noći probudio me menadžer jer me tražila indonezijska policija jer im je turska vlada poručila da sam opasan. Odjurili smo u zračnu liku i uhvatili prvi sljedeći let, najprije za Singapur, a potom za Bukurešt. A ondje mi nisu dopustili da uđem u Rumunjsku jer je moja putovnica u međuvremenu bila poništena pa sam i zadržan. Ipak, uz pomoć jednog američkog senatora ipak sam uspio otputovati u SAD, i to bez putovnice.

Kanter nema američko državljanstvo, a njegovim roditeljima oduzete su putne isprave pa se s njima ne može viđati. Otac mu je ostao bez posla iako je bio ugledni znanstvenik, histolog, na jednom turskom sveučilištu. 

>> Pogledajte linđo na poluvremenu NBA utakmice 

 

Ključne riječi

Komentara 2

TO
Torpor
15:53 17.01.2019.

Prvo sam pomislio kako je ovaj garavi neki srpski igrac.

DM
drazen.muhvic
15:36 17.01.2019.

Erdogan; Putin; Orban - sve autokrati i diktatori. Omiljeni likovi naših desničara, a sva trojica bi utopila Hrvate u kapi vode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije