Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva HNL

Hajduku zbog situacije s koronavirusom poništili kaznu

Torcida slavi 68. rođendan
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
1/6
10.03.2020.
u 16:40

HNS je donio odluku da klubovi u dogovoru sa svojim županijama odluče hoće li igrati pred publikom ili ne. U sljedećem kolu tri utakmice igraju se pred praznim tribinama

Iako situacija u Hrvatskoj (manje od 15 potvrđenih slučajeva zaraze) nije ni približno alarmantna kao u susjednoj nam Italiji, naravno da je potrebno primijeniti preventivne mjere protiv koronavirusa, odnosno virusa Covid-19 kako i kod nas ne bi došlo do pogoršanja.

Bolje spriječiti nego liječiti, zar ne? Nakon što je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio priopćenje u kojem je preporučena odgoda svih okupljanja koja će brojiti više od 1000 ljudi, uz sve higijenske uvjete koje organizatori okupljanja moraju osigurati, u utorak je na potezu bio Hrvatski nogometni savez.

>> Pogledajte galeriju: prošli vikend u Italiji su nogometne utakmice igrane bez gledatelja

Torcida slavi 68. rođendan
1/13

U svojem su priopćenju nakon hitnog telefonskog sastanka, podsjetimo, objavili da nema prekidanja natjecanja u Prvoj HNL, a odluku o prisutnosti gledatelja proslijedili su na druga nadležna tijela. 

Na prvu priopćenje HNS-a o situaciji po pitanju koronavirusa, secirano u četiri točke djeluje zbunjujuće. Međutim, čini se da su iz HNS-a nedorečenu odluku donijeli zbog ionako malog broja gledatelja na prvoligaškim tribinama. Klubovi, prema tome, u suradnji sa svojim regionalnim nadležnim tijelima mogu, a i ne moraju zatvoriti tribine.

Jedini klub koji u prvom razredu hrvatskog nogometa na svojem stadionu ima konstantno riskantan broj publike je Hajduk (12.883 po utakmici) kojem su u 27. i u 29. kolu svejedno slijedile domaće utakmice protiv Intera, odnosno Varaždina u kojima su trebali igrati pred praznim tribinama zbog pirotehnike koju je Torcida koristila tijekom derbija protiv Dinama održanog prije tjedan dana.

Međutim, zbog trenutne situacije Hajduku je poništena kazna jer je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije zabranio sva događanja koja okupljaju više od tisuću osoba. Da je HNS donio odluku, Hajduk bi morao odraditi kaznu nakon rizika epidemije, ovako će tu kaznu “odraditi” zbog preventivnih mjera.

Uz Splićane, iz HNL-a jedino Dinamo, Rijeku i Osijek u prosjeku dođe gledati nekoliko tisuća ljudi, dok je ostalih šest momčadi daleko ispod tisuću u prosjeku. Dakako, trenutno velike opasnosti nema, no preventivne mjere u HNL-u neće previše štetiti financijski, a mogu učiniti puno u zaštiti od eventualnog širenja virusa.

Još neki hrvatski prvoligaši već su aktivno podržali savjete Stožera civilne zaštite pa tako Istra zatvara tribine za nadolazeće utakmice s Rijekom (14. 3.) te s Hajdukom (21. 3.), a Rijeka i Varaždin obustavili su prodaju ulaznica za iduće utakmice.

Riječani su to učinili za kup-utakmicu protiv Osijeka 18. ožujka, dok su Varaždinci isto odlučili za ligašku utakmicu 15. ožujka protiv Dinama.

Lokomotiva je pak sigurna da neće imati više od tisuću gledatelja za utakmicu s Osijekom pa su potvrdili da će se susret održati, uz napomenu da su osigurane sve potrebne mjere na stadionu.

Iako na naš upit dopredsjednik Slaven Belupa Robert Markulin nije imao odgovor, u Koprivnici će protiv Gorice, doznajemo, također igrati s navijačima jer se ne očekuje više od tisuću ljudi.

Zaključno, čudno je to ograničenje broja ljudi na skupovima na 1000 koje je izdao Stožer civilne zaštite, a najbolje je apsurdnost tog broja opisao predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a Dragan Primorac:
“Što znači tisuću gledatelja? Ako je jedan zaražen, previše je...”

Ključne riječi

Komentara 2

DA
DarthVader
18:27 10.03.2020.

Sramota

DH
dalibor.hren
09:59 11.03.2020.

Kaj sad to znači? Kakve veze ima kazna s koronavirusom??? Hoće li HNS zabraniti Tudorovu smjenu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije