Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DERBI

Hajdukov trener: Stranci moraju orati i kopati, donijeti drugu dimenziju

Rijeka - Hajduk
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
12.08.2018.
u 18:56

U 3. kolu Prve HNL Rijeka je domaćin Hajduku. Važnu ulogu mogao bi igrati i Rijekin hibridni travnjak.

Dok razgovaramo o Hajduku, Stipan Jelavić (58) iz Komina kazat će da ne postoji snažnija emocija kada je bili dres u pitanju od one u Neretvanskoj dolini. S ponosom mi govori o nekim davnim vremenima kada je kao dijete slušao radio prijenose Hajdukovih utakmica.

– Tada smo imali drugačiju emociju od ove današnje. Ne može se to usporediti ni s čim. Sjećam se da otac nije dao da djeca viču jer se pažljivo osluškivao svaki detalj prijenosa – govori mi Stipan i ponosno ističe kako su stihovi najpoznatije hajdučke pjesme “Bili su bili vrhovi planina” stvoreni baš u Kominu.

>> Pogledajte transfere hrvatskih nogometaša

S unutrašnje strane obrambenog zida od poplave Neretve ispisani su stihovi čitave pjesme. Uostalom, Mijo Medak, autor stihova, iz Komina je.

Gdje su domaći igrači

– Ma tu u mjestu samo su dvije kuće u kojima se nije navijalo za Hajduk – objašnjava nam Stipanov otac Danijel (85).

– Ma, sinko, ovi pusti stranci u Hajduku, što je to... Di su naši igrači – kaže najstariji u lozi Jelavića i jedan od najstarijih Hajdukovih navijača u Kominu.

Zna i on da bi čitava Hajdukova sezona mogla stati u sljedeće dvije utakmice. Prvi test Hajduk ima danas u trećem kolu Prve HNL protiv Rijeke na Rujevici od 21 sat. Ne treba posebno naglašavati što bi eventualni poraz značio za ozračje u momčadi uoči uzvratnog europskog sraza protiv Steaue u Bukureštu.

– Nakon utakmice u četvrtak imali smo dan regeneracije za igrače koji su nastupili tako da ćemo prvi trening imati večeras i tek ćemo tada vidjeti stanje svih igrača. Pridružio nam se i Jradi iz Norveške, odradio je prvi trening. Njega smo skautirali i vjerujemo da može donijeti kvalitetu u veznom redu i ofenzivnom dijelu – kazao je Željko Kopić, trener Hajduka.

Kao što je Kopić spomenuo, Bassel Zakaria Jradi novi je igrač Hajduka, 25-godišnji krilni igrač stiže iz norveškog Strømsgodseta, a s Hajdukom je potpisao ugovor na dvije godine s opcijom produljenja na još jednu. Jradi će nositi dres s brojem 93. Inače, Jradi je libanonskog porijekla, rođen je u Kopenhagenu u Danskoj gdje je i započeo karijeru.

Rijeka - Hajduk
1/13

A Rijekin navijač danas sigurno može biti mirniji. Hajduk još uvijek traži pravi kontinuitet na svim razinama, a splet okolnosti uveo ih je u trenutačno turbulentnu zonu. Sjajno bi bilo kada bi dobili zamah eventualnom pobjedom na Rujevici, a da ne govorimo o trijumfu u četvrtak u Bukureštu. Osim stanja u momčadi, na strani Rijeke je i međusobni omjer u utakmicama s Hajdukom.

Od Kekova dolaska 2013. godine ove dvije momčadi odigrale su 20 utakmica, uz sedam remija i samo jednu pobjedu Hajduka lani.

A što Kopić misli o Rijeci?

– Na Rujevici je uvijek isto. Bez energije, taktičke discipline i duel-igre te brzih tranzicija u oba smjera, jako je teško. Zbog kontinuiteta vođenja i dovođenja određenog tipa igrača koji odgovaraju zahtjevima Rijeka uspijeva, bez obzira na odlaske, zadržati prepoznatljiv stil igre.

Važnu ulogu mogao bi igrati i Rijekin hibridni travnjak.

– Trenirali smo na glavnom terenu koji je nakon utakmice bio u stanju kakvom jest. S terenom na Rujevici nema nikakvih dodirnih točaka. Rijekina je velika prednost što je prva u Hrvatskoj krenula s tim travnjakom i svim suparnicima potrebna je adaptacija. Znamo da domaćin zalijeva samo jednu polovicu terena, onu gdje je gostujuća momčad pa, kad uđeš, pomisliš da su ti kopačke dobre, a onda počneš proklizavati. Moramo se na to prilagoditi – kaže Kopić.

Smiruju situaciju oko Nižića

Stalna je priča o mladim Hajdukovim igračima koji trebaju dobiti šansu. Tu Kopić logično promišlja.

Rijeka - Hajduk
1/9

– Svim mladima puno je lakše sazrijevati i iznijeti sezonu uz kvalitetu, a kvaliteta košta. Volio bih imati nekoliko izuzetno kvalitetnih igrača koji bi odnosom na treningu i životom izvan terena poslužili kao primjer drugima, a ne da budu fokusirani na godišnji odmor i blagodati koje Split nudi, od mora, vrhunske hrane, plaža... Trebaju doći orati i kopati, donijeti drugu dimenziju. Uz takve bi mlađima bilo puno lakše – ističe Kopić koji će na Rujevici trebati silno motiviranu momčad ako želi pozitivan rezultat.

U klubu smiruju situaciju oko Zorana Nižića koji je u Hajdukovoj kompoziciji igre lani bio važan igrač. O njemu će Hajdukov trener razmišljati do posljednjeg trenutka. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar PravaHrvatina
PravaHrvatina
18:59 12.08.2018.

Hajdukov trener: Stranci moraju orati i kopati, donijeti drugu dimenzij jer domači hrvatski jednostavno nemaju ni kvalitete, ni znanja a bogami ni kulture rada i reda.

BU
Bubra
19:59 12.08.2018.

Janeza za trenera Hajduka. Nema nista Bez tog slovensko srpskog strucnjaka.

Avatar Mi sami
Mi sami
19:41 12.08.2018.

Imate vi orača i kopača al nemate igrača

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije