Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bili u Europi

Hajduk pred velikim izazovom: Carrillu nije presudan Levski

Hajduk
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
21.06.2017.
u 23:25

Još od 2011. godine, kada ga je eliminirao Stoke City, Hajduku se nije dogodilo da bude izbačen već na prvoj europskoj stepenici.

Nikada Hajduk u 2. europskom pretkolu nije imao teži ždrijeb od bugarskog Levskog (pod uvjetom da klub iz Sofije preskoči crnogorsku Sutjesku u 1. pretkolu) i s obzirom na hendikep neigranja prve utakmice na Poljudu, zbog Ultre, i uzvrata na gostujućem terenu, bijeli se nalaze pred najvećim izazovom novijega doba.

Naime, još od 2011. godine, kada ga je eliminirao Stoke City, Hajduku se nije dogodilo da bude izbačen već na prvoj europskoj stepenici. No srazovi s Englezima dogodili su se u 3. pretkolu, a Levski dolazi u 2. pretkolu Europske lige, u kojemu bijeli do sada imaju stopostotan učinak: Skonto (2012.), Turnovo (2013.), Dundalk (2014.), Koper (2015.) i CSMS Iasi (2016.).

Bili su iskusniji od nas

Hajduk je u dvije utakmice s Levskim u prvom kolu Kupa Uefe 1999. godine vodio Ivan Katalinić. U Splitu je bilo 0:0, u Sofiji 3:0 za Bugare.

– Neusporediv je odnos tadašnjih i sadašnjih momčadi Hajduka i Levskog. Oni su u ono vrijeme bili mnogo jači od nas, iskusniji, dok smo mi imali 6-7 igrača od 19 i 20 godina, pa i ne čudi što su nas nadigrali u dvije utakmice. Danas je teško procijeniti tko je jači, Levski ili Hajduk. Bit će stvari jasnije nakon što Bugari odigraju dvije utakmice protiv Sutjeske – kaže Ivan Katalinić.

Cijela Hajdukova sezona u 180 minuta protiv Levskog? Treba li stvari postavljati tako fatalistički, gotovo pa biti ili ne biti?

– Sve se danas promatra kroz novac, novac može spasiti sezonu pa utoliko utakmice protiv Levskog imaju specifičnu težinu. Prođe li Hajduk u 3. pretkolo, to mu jamči rasprodan stadion, kao što bi to bilo i eventualnim plasmanom u Europsku ligu. Tako ti sezona praktički ovisi o dvije europske utakmice, iako u tom trenutku ona zapravo još nije ni počela – nastavlja Katalinić.

Jesu li onda utakmice protiv Levskog i svojevrsna Carrillova borba za ostanak na klupi Hajduka?

– Pa mene su bili smijenili kad sam ispao od Bugara! (Bilo je to 30. rujna 1999., nap.a.) Međutim, strani trener sigurno ne bi dijelio sudbinu našega, njega se može čekati puno dulje nego domaćeg. To je taj naš hrvatski sindrom. Mi ćemo radije angažirati strance iz tko zna kojih liga, dok naši treneri vani, poput mojih bivših igrača, Jurića, Leke ili Tudora, dobivaju angažmane u renomiranim klubovima. Pogledajte samo primjer Cibalije, koja je u ligi ostala s domaćim dečkom Bartolovićem na klupi, a on je sigurno radio za mnogo manju plaću od svoga prethodnika Austrijanca – zaključio je Hajdukov trofejni trener Ivan Katalinić.

Hajduk je u posljednje tri sezone, pod vodstvom Tudora, Burića i Pušnika, dogurao do playoffa Europske lige i redom ispadao od ukrajinskog Dnipra, češkog Slovana iz Libereca i izraelskog Maccabija. Tako je, s obzirom na ispadanja iz Europe krajem kolovoza, u odnosu na Rijeku i Dinamo bio u povoljnijem položaju u domaćem prvenstvu, što nijednom nije kapitalizirao. Dapače, posljednja Hajdukova titula doprvaka datira još iz 2012. godine, u Štimčevoj ligi 16.

Navala na godišnje ulaznice

Ako je Levski ovoga ljeta hendikepiran, jer će uzvratnu utakmicu protiv Hajduka igrati u Sofiji bez nazočnosti publike (Uefina kazna zbog rasističkih ispada navijača, nap.a.), ništa manji nije ni hendikep bijelih – igranje u Dugopolju pred pet tisuća umjesto na Poljudu pred trideset tisuća gledatelja. Zanimljivost je i da će Hajdukov trener, Španjolac Joan Carrillo, baš protiv Levskoga debitirati u europskim natjecanjima, što je ipak pomalo začuđujuće s obzirom na to da ima 48 godina i trenerskim poslom bavi se od 2001. godine.

Inače, jučer je na Poljudu počela prodaja godišnjih ulaznica i izazvala veliko zanimanje navijača. Cijene godišnjih karata za Hajdukove domaće utakmice kreću se od 400 kuna za sjever, preko 690 i 790 za istok, 860 i 1070 za zapad do 2700 za svečane lože.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije