Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča iz MAX-a

Guardiola je potrošio milijune, a sada strahuje od Uefine inspekcije

Manchester United - Manchester City
Foto: Reuters/PIXSELL
09.08.2017.
u 23:00

Ove sezone City nije postavio rekord u visini odštete za jednog igrača. Tako na vrhu i dalje ostaje Kevin De Bruyne (74 milijuna), kojeg prati Raheem Sterling (62,5).

Ako je vaš vlasnik među najbogatijima, a vi se natječete u ligi s najvišim prihodima, trošit ćete astronomske iznose na pojačanja. I bit ćete na Uefinu nišanu pod sumnjom da kršite financijski fair play. Prije tri godine Uefa je globila Manchester City zbog kršenja propisa o omjeru prihoda i rashoda, a ovog ga ljeta opet drži na oku zbog šopinga koji je srušio britanski rekord. Josep Guardiola dosad je nabavio “robe” u vrijednosti od 240 milijuna eura, a mediji procjenjuju da bi u preostalih 25 dana iznos mogao narasti do 320 milijuna – uvjerljivo najviše u povijesti najpopularnijeg sporta.

Ipak, ove sezone City nije postavio rekord u visini odštete za jednog igrača. Tako na vrhu i dalje ostaje Kevin De Bruyne (74 milijuna), kojeg prati Raheem Sterling (62,5).

U ožujku je Guardiola prezrivo odbacio predviđanja da će City ovog ljeta dovesti najmanje šest igrača i prodati tucet rekavši: “Uvjeravam vas da je to nemoguće.” Nijekanjem masovnih transfera Katalonac je pokušao unijeti mir u svlačionicu usred dramatične borbe za mjesto u Ligi prvaka, no lagao je.

U velikom preobražaju momčadi koja je sezonu završila treća s 15 bodova manje od prvaka Chelseaja, emiratskom naftom sponzorirani City potpisao je šest novih igrača. Na Etihad su se doselili vratar Ederson Moraes, braniči Kyle Walker, Benjamin Mendy i Danilo te srednjaci Bernardo Silva i Douglas Luiz.

Obrana – najskuplja stavka

Cilj su još dva pojačanja – jedan srednjak i jedan napadač, od kojih je prvi na meti Arsenalov Alexis Sánchez. Guardiola je doveo Čileanca u Barcelonu 2011., ali se rastao od njega kad je 2012. dao ostavku i uzeo jednogodišnji odmor. Za Sáncheza bi plavci izdvojili 67 milijuna eura, ali to možda ne bude dovoljan mamac za Arsenal. Najveća se ulaganja odnose na obranu, koja je Guardioli zadala najviše zagonetki, primivši 39 golova u 38 kola. Brazilac Ederson (Benfica, 40 milijuna eura) postao je najskuplji vratar svih vremena, a Francuz Mendy (Monaco, 57,5 milijuna) najskuplji branič u nogometnoj povijesti.

Od njih po skupoći nije daleko ni Walker, otkupljen od Tottenhama za 50,5 milijuna eura. Danilo je nakon osrednje sezone u Primeri pribavljen od Reala na sniženju za skromnih 28,5 milijuna. Jedino su Bernardo Silva (Monaco, 50 milijuna) i Douglas Luiz (Vasco, 12 milijuna) ojačali ostale linije, no Brazilac je odmah posuđen španjolskom prvoligašu Gironi.

Nikad toliki proračun

Zasad je deset igrača prodano za ukupno 50 milijuna eura, dok je vratar Joe Hart posuđen West Hamu Slavena Bilića. Popis odlazaka nije zaključen jer bi se City rado riješio i Eliaquima Mangale, Wilfrieda Bonyja, Fabiana Delpha, Fernanda, Samira Nasrija, Kelechija Iheanacha i Jasona Denayera. Od igrača koje Guardiola smatra suvišnima klub bi najviše zaradio na 20-godišnjem Iheanachuu – oko 28 milijuna eura.

Posao u Manchester Cityju prvi je u kojemu Guardiola ima tako debeo proračun (i tolike potrebe) za pojačanja. U svom drugom prijelaznom roku na Etihadu uvjerljivo je nadmašio zbirni iznos koji su u sedam godina njegovih mandata isplatili Barcelona i Bayern. Prije godinu dana City je potrošio blizu 200 milijuna eura na pojačanja, a ovoljetnom je potrošnjom skočio na prvo mjesto u 137 godina dugoj povijesti engleskog (i britanskog) nogometa.Zahvaljujući takvoj aktivnosti na tržištu, engleski klub gleda u leđa samo madridskom Realu, koji je u ljeto 2009. iskrcao 257 milijuna za Cristiana Ronalda, Kaku, Karima Benzemu, Xabija Alonsa, Álvara Arbelou, Álvara Negreda, Estebana Granera i Raúla Albiola. To je dosad najveći trošak jednog kluba u jednom prijelaznom roku, no City ga još stigne preskočiti do 31. 8.

No, tolika ulaganja vlasnika jasna su poruka Guardioli - vrijeme je da osvojiš naslov.

Cijeli tekst čitajte u MAX-u.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije