Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALONOGOMETNI AS

Grdović: Hrvatskoj treba španjolski model

09.11.2008.
u 16:20

U godinama kada hrvatskog reprezentativni i klupski mali nogomet nema težinu među svjetskom elitom Nacionalov ulazak među 16 najboljih momčadi Starog kontinenta zapravo je iznenadio mnoge. I poraz od Araza 3:4 nije razočarenje. Predvodnik talentirane generacije je hrvatski as Robert Grdović (34) koji se osvrnuo na hrvatsku malonogometnu stvarnost.

Razlika u novcu
- Prva i osnovna razlika između nas i najjačih europskih nogometnih klupskih i reprezentativnih sredina je količina ulaganja. Najbolje europske momčadi ulažu milijune eura, igrači godišnje zarađuju i do 250 tisuća eura. Najjači europski klubovi uređeni su na visokoj profesionalnoj razini. Baš poput ozbiljnih velikonogometnih europskih klubova. Dinamo Moskva recimo ima godišnji budžet od oko 10 milijuna eura, to vam sve govori. Razlika je i u metodologiji treninga, boljoj logistici. Kod nas se u pravilu improvizira, kod njih ništa nije prepušteno slučaju - ističe Grdović.

Kako se opet vratiti na razinu od prije desetak godina kad smo ipak više značili?

- Treba tu puno stvari promijeniti. Jer svi su otišli prema naprijed, a mi smo stagnirali. Mislim da bi trebalo i u klubovima i u reprezentaciji primjenjivati isti model rada. To su napravili i Španjolci. U tom slučaju i našim bi igračima trebalo puno manje vremena za prilagodbu. Problem je i tretman HNS-a koji ima drugačije prioritete i stav da mali nogomet ništa ne donosi. To je glupo opravdanje - kaže Grdović i nastavlja:

Hrvati improviziraju
- No, bez obzira na sve drugo, poluvrijeme protiv Araza je pravi put kojim treba ići. 
Razlika je i u kvaliteti malonogometnih prvenstava?

- Naravno. Rusi stalno kupuju Brazilce. Svaki tjedan igraju jake utakmice. Pogledajte samo Oderhiju. Oni u svojoj momčadi imaju šest ili sedam mađarskih reprezentativaca i svi su sigurno odlično plaćeni. Kod nas je sve stvar improvizacije, a reprezentacija se okuplja svakih pet-šest mjeseci - zaključio je Robert Grdović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije