Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U-21 REPREZENTACIJA

Neuspješni Gračan je otišao, a mjesto izbornika ponuđeno je poznatom nogometašu

Nenad Gračan
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/8
12.09.2019.
u 07:00

Na stolu je bilo ime i Igora Bišćana, no on se navodno zahvalio, jer je posvećen poslu u Rijeci.

Dok se stručna komisija Hrvatskog nogometnog saveza (Slavko Prišćan, Zdravko Marić, Ivica Kulešević, Goran Lacković, Miroslav Uljan, Zorislav Srebrić) još nije sastala i očitovala o svom prijedlogu za novog izbornika mlade reprezentacije, neslužbeno doznajemo kako je ta funkcija ponuđena 35-godišnjem Ognjenu Vukojeviću, trenutačno izborniku vrste do 20 godina.

Na stolu je bilo ime i Igora Bišćana, no on se navodno zahvalio, jer je posvećen poslu u Rijeci.

Objektivno, Vukojević se čini kao logično rješenje, jer je internacionalac s 55 nastupa za Hrvatsku, čovjek iz sustava, Dalićev skaut u A vrsti, zaposlenik HNS-a, mlad, moderan i ambiciozan trener, a jedini minus mu je nedostatak iskustva. Vukojević još nikada nikoga nije vodio kao trener, do prije nekoliko mjeseci kada mu je povjerena selekcija do 20 godina.

Trenutak je nezgodan

Sada bi selekciju do 21 godine preuzeo u nezgodnom trenutku, s obzirom na poraz od Škota, ali opet dovoljno rano da se zaostatak nadoknadi. Ogi stoga još stigne biti i heroj budući da bi imao nevjerojatno snažnu reprezentaciju (Šemper, Bradarić, Moro, Majer, Ivanušec, Kulenović, Marin, Čuže...).

Pad izbornika reprezentacije do 21 godine Nenada Gračana vrhunac je spletkarenja i kalkuliranja vodstva Hrvatskog nogometnoga saveza, koje je upravo na ovome slučaju još jednom dokazalo kako je svojoj zadaći – skrbi za budućnost hrvatskog nogometa – nedoraslo.

Dakle, Izvršni odbor HNS-a, nakon što je Nenad Gračan prošle jeseni osigurao Hrvatskoj plasman na EP, brže-bolje usuglasio se da izbornik sa zaleđem iz Međugorja i iz vladajuće političke opcije dobije novi ugovor. Naime, samo tako zaštićen mogao je preživjeti debakl na lipanjskom Europskom prvenstvu u Italiji i San Marinu (jedan bod u tri utakmice) te dobiti novi mandat. Pa iako je predsjednik HNS-a Davor Šuker nedavno čak dvaput predlagao Izvršnom odboru Gračanovu smjenu, 12-orica članova, mahom HDZ-ov kadar, glatko su ga odbila. Tada je reprezentaciju trebao preuzeti trener Lokomotive Goran Tomić.

Jučer su pak članovi Izvršnog odbora ekspresno prihvatili Gračanovu ostavku, priznavši tako da su podržavali podkapaticiranoga, nekompetentnoga i neuspješnoga izbornika. Poraz od Škota u zadnjih deset minuta utakmice nije pljuska samo Gračanu, nego i onima koji su ga sačuvali na izborničkoj poziciji. Nenad Gračan klupu mlade reprezentacije preuzeo je 25. listopada 2013. od Nike Kovača, koji je tada postao izbornik A reprezentacije. Gračan je na toj funkciji bio točno 2146 dana i najdugovječniji je izbornik ove selekcije, te ujedno i posljednji Mamićev izbornik. U tri kvalifikacijska ciklusa plasirao se na jedno veliko natjecanje (Euro 2019.).

Debi je 11. listopada

U prvom ciklusu Hrvatska je s Gračanom bila poražena u dodatnim kvalifikacijama od Engleza, a u drugom doživjela je veliko razočaranje zauzevši tek treće mjesto u kvalifikacijskoj skupini, iza Španjolske i Švedske. Tek u trećem pokušaju Gračan je dohvatio EP, a onda na njemu totalno podbacio izgubivši od Rumunjske (1:4) i Francuske (0:1) te remiziravši s Englezima (3:3).

Pridodamo li tom nizu i prekjučerašnji poraz od Škota, mlada vrsta je četiri službene utakmice u nizu bez pobjede. I izbornik je napokon shvatio da mora otići.

Izbornici mlade vrste do sada su bili Martin Novoselac (1994.-1996., 2000.-2004.), Ivo Šušak (1997.-2000., 2011.-2013.), Slaven Bilić (2004.-2006.), Dražen Ladić (2006.-2011.), Niko Kovač (2013.) i Nenad Gračan (2013.-2019.).

Novi izbornik debitirat će na klupi 11. listopada u prijateljskoj utakmici s Mađarskom, a 15. listopada upisat će prvu kvalifikacijsku pobjedu nad San Marinom u gostima.

>>> Pogledajte kako je bilo nogometašima Dinama na prijemu kod Milana Bandića

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije