Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORO PRIMORAC

Govori čak šest stranih jezika, Wenger nije mogao bez njega

Boro Primorac
Foto: News Syndication/PIXSELL
1/4
17.08.2019.
u 16:32

Kao igrač otišao je u inozemstvo 1983., tri je godine bio u Lilleu, a četiri u Cannesu, gdje je završio igračku i započeo trenersku karijeru 1990

Hajduk je dva mjeseca bio bez šefa Akademije, trajala je potraga za nasljednikom Krešimira Gojuna, no potraga se isplatila jer od jučer tu važnu funkciju na Poljudu drži svjetsko ime, 64-godišnji Boro Primorac!

Primorac je proslavljeni bivši igrač Hajduka, ali u nogometnom svijetu poznatiji je po tome što je čak 22 godine bio desna ruka slavnom treneru Arsèneu Wengeru. Prvo jednu sezonu u japanskoj Nagoyi (1995./96.), a potom od 1997. do 2018. u Arsenalu.

Boro Primorac
1/7

Na jučerašnjem predstavljanju na Poljudu, Primorac je rekao:

– Velika mi je čast biti tu, Hajduk je dio moga srca, najveći klub u Hrvatskoj. Ovo je velika obveza, mislim da možemo razveseliti navijače. Kad su me zvali, odmah sam bio spreman pomoći i napravit ću sve što mogu da imamo više igrača i u hrvatskoj reprezentaciji i u našoj momčadi.

Prvi zabio na otvaranju Poljuda

Primorac, inače Čitlučanin rođen u Mostaru, došao je u Hajduk iz Veleža 1978., bio je u zlatnoj generaciji koja je ispala porazom od HSV-a u četvrtfinalu Kupa prvaka 1980, a za Hajduk je kao obrambeni igrač odigrao 283 utakmice i zabio 53 gola te 1979. osvojio naslov prvaka bivše države. Primorac je poznat i po tome što je zabio prvi gol u službenoj utakmici u povijesti Poljuda. Bilo je to u 1. kolu Kupa prvaka protiv Trabzonspora u rujnu 1979. (1:0).

Kao igrač otišao je u inozemstvo 1983., tri je godine bio u Lilleu, a četiri u Cannesu, gdje je završio igračku i započeo trenersku karijeru 1990.

Zanimljiv je bio Primorčev samostalni klupski trenerski put. Počeo je i završio u Francuskoj, gdje je radio u Cannesu i Valenciennesu i gdje je prokazao poznatog nogometnoga mešetara Bernarda Tapieja, predsjednika Olympiquea. Naime, upravo je Boro Primorac otkrio kako je Tapie potkupio trojicu njegovih nogometaša u utakmici posljednjega kola francuskoga prvenstva te tako osigurao Marseilleu naslov prvaka. Tapie je osuđen na dvije godine zatvora, a Marseilleu nisu oduzeti naslovi, što je najviše pogodilo tadašnjega trenera drugoplasiranoga Monaca – Arsènea Wengera.

Nakon te afere, Boro Primorac više nije mogao dobiti posao u Francuskoj jer su neki posumnjali i u njegovo poštenje. Stoga je kratko vodio reprezentaciju Gvineje, a potom ga je 1994. Arsène Wenger uzeo za pomoćnika u japanskoj Nagoyi. Otad su nerazdvojni dvojac. Bliski suradnici, ali prije svega dobri, pravi prijatelji. U 22 godine suradnje, Wenger i Primorac osvojili su s Arsenalom tri naslova prvaka Engleske, po šest puta FA kup i Superkup. Jednom su igrali u finalu Lige prvaka... Legende su slavnoga londonskoga kluba, trenerski dvojac s najduljim stažem u Premijernoj ligi. Boro Primorac jedan je od najpopularnijih trenera koji je radio u Arsenalu.

– Boro je enciklopedija svjetskoga nogometa. Navedite ime bilo kojega igrača na svijetu i Boro će vam reći sve podatke o njemu. Na TV-u vrti samo nogometne utakmice – ispričao je bivši Arsenalov trener vratara Bob Wilson.

K tome, Boro je Wengerov brat blizanac po poimanju nogometa.

Primorac, baš kao i Wenger, kaže da su tri najvažnije stvari u nogometu tehnika, tehnika i opet tehnika. Malo čudno za nekadašnjeg centarhalfa od 190 cm, ali opet ne klasičnoga razbijača za svoje gabarite, nego inteligentnoga igrača s izrazitim smislom za igru.

Legenda je i Veleža

Uostalom, Boro je nogometno odrastao u Veležu, bogatom rasadniku nogometnih velemajstora. Sedam godina proveo je u Veležu, u generaciji Duška Bajevića.

– Boro je bio veliki nogometaš. Zvali smo ga Manda, po pokojnoj majci, i ne mogu se sjetiti da je Boro za Velež ikada igrao loše – prisjetio se mostarski sportski kroničar, 70-godišnji odvjetnik Josip Muselimović.

Nakon Veleža, pet je godina bio u Hajduku, s kojim je bio prvak Jugoslavije. Primorac je prošao i sve nacionalne selekcije, a za A-vrstu odigrao je 14 utakmica.

Primorac govori čak šest svjetskih jezika, francuski, engleski, japanski, njemački, španjolski i portugalski.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije