Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pazi, snima se

Glumački fijasko velike jugoslavenske zvijezde, film je bio potpuna katastrofa

Dragoslav Šekularac
Foto: Screenshot
1/6
20.04.2020.
u 10:38

Prije sam se radije izražavao sportom, a sada to činim glumom. Volim glumiti. Zapravo, mislim da je sve to pomalo zbog nostalgije iz djetinjstva, kad sam postao svjestan što želim raditi – oživljavati likove – kazao je jednom prilikom Cantona koji je glumio i u hrvatskom filmu “Anka”

Royston Drenthe nikad nije dosegnuo nogometne vrhunce kakvi su mu predviđani. Njegova karijera ostat će upamćena kao promašena. Nekoć jedan od najvećih talenata europskog nogometa, najbolji nogometaš Eura do 21 godine 2007., bivši igrač Reala (za koji je odigrao 65 utakmica), a danas nizozemskog trećeligaša Kozakken Boysa, opet je odlučio iznenaditi.

Iako šok nije ni izbliza nalik na onaj kada se s 28 godina odlučio umiroviti zbog glazbene karijere i dvije godine proveo izvan nogometa.

Neostvareni nogometni potencijal u 32. odlučio je postati glumac, a za početak je utjelovio negativca koji se pojavljuje u tri epizode u Nizozemskoj vrlo gledane kriminalističke serije Mocro Maffia.

Drenthe je posljednji u nizu nogometaša koji su se okušali u glumi. Nekima je to bila povremena zabava, no neki su se u nogometnoj mirovini posvetili novom pozivu i, poput Vinnieja Jonesa, čak stvorili ime u Hollywoodu. “Zločesti dečko” britanskog nogometa možda nije najbolji, ali je svakako najpoznatiji glumac među nogometašima.

U posljednja dva desetljeća pojavio se u stotinjak uloga u filmovima i TV serijama. Za svoje uloge ovjenčan je s tri strukovne nagrade, a kako je uglavnom igrao negativce, cijelo se vrijeme njegove filmske karijere vode sporovi o tome glumi li on uopće ili je na filmskom setu Vinnie onakav kakav je zapravo.

Impresivnu glumačku karijeru ostvario je i Eric Cantona. Do danas je ostvario četrdesetak često hvaljenih uloga, a za onu u filmu “Susreti poslije ponoći” nagrađen je priznanjem za najboljeg glavnog glumca na filmskom festivalu u Nashvilleu 2014.

– Prije sam se radije izražavao sportom, a sada to činim glumom. Volim glumiti. Zapravo, mislim da je sve to pomalo zbog nostalgije iz djetinjstva, kad sam postao svjestan što želim raditi – oživljavati likove – kazao je jednom prilikom Cantona koji je glumio i u hrvatskom filmu “Anka”.

Frank Lebœuf, svjetski prvak s Francuzima 1998., vjerojatno je zaboravio da je nekad bio nogometaš. Po završetku karijere posvetio se glumi, iza njega je dvadesetak uloga na filmu i TV-u, a istodobno je angažiran i u kazališnim predstavama. Zinédine Zidane ostvario je 2008. cameo ulogu u filmu “Asterix na Olimpijskim igrama”.

Ally McCoist nije se previše morao pripremati za ulogu u filmu “Kup” s Robertom Duvallom jer glumio je nogometaša, dok je legendarni Ian Wright hvaljen zbog nastupa u filmu “Gun of the Black Sun” u kojem je utjelovio mafijaša. David Beckham ostvario je san mnogih jer dobio je ulogu u posebnoj epizodi kultne serije “Mućke”.

Slavni njemački nogometaš Paul Breitner dva se puta okušao na filmu. Prvi put na vrhuncu popularnosti 1976. glumio je u špageti-vesternu “Potato Fritz” te 1986. u akcijskom filmu “Kunyonga – Mord in Afrika” koji je kritika brutalno pokopala.

U trofejnoj biografiji Carla Ancelottija rijetko se navodi da je imao i glumačkog talenta. Naime, 1984. imao je manju ulogu u filmu “Svijet Don Camilla” koji na IMDb-u čak i nema toliko loše ocjene...

Ali, nisu svi glumački pokušaji nogometaša završavali glamurozno. Dragoslav Šekularac svojedobno je bio najveća zvijezda Jugoslavije pa je 1962., nedugo nakon SP-a u Čileu na kojem je uvršten u idealnu momčad Mundijala, snimljen film “Šeki snima, pazi se” s nogometnim asom u naslovnoj ulozi.

Film je, umjesto da profitira na ogromnoj popularnosti Šekularca, završio u “bunkeru” s ocjenom “najgore ostvarenje u povijesti jugoslavenske kinematografije” i nekoliko desetljeća nije javno prikazivan zbog neukusa.

Njegov zagrebački redatelj Marijan Vajda ubrzo je emigrirao u Beč!

Neymar je jesenas imao glumački debi. Utjelovio je lik redovnika u dvije epizode popularne Netflixove serije “La Casa De Papel”. Scenaristi nisu propustili priliku za šalu – njegov lik ne voli nogomet!

“Ne volim nogomet ni partijanje. Kad se igra Svjetsko prvenstvo, molim se za naš tim”, izgovara Neymar u jednoj sceni.

U bliskoj budućnosti na filmu očekujemo i Cristiana Ronalda. Portugalac je nedavno izjavio kako je gluma jedna od stvari kojima će se posvetiti po završetku nogometne karijere.

– Film me fascinira. Volio bih se okušati kao glumac – poručio je Ronaldo.

Ikonski spoj nogometa i filma je kultni “Bijeg u pobjedu” u kojem su nastupili najbolji nogometaš u povijesti Pelé, legendarni Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, John Wark ...

Nogometašima čak i nije bilo toliki problem glumiti koliko je glumcima bio problem igrati nogomet. Sylvester Stallone slomio je prst tijekom snimanja u pokušaju da zaustavi jedan Peléov udarac, a ni Michael Caine nije pokazao previše nogometnog umijeća.

Osvaldo Ardiles kasnije je otkrio kako engleski glumac nije mogao istrčati ni dvadeset metara. Legendarna scena u kojoj Pelé spektakularno zabija pogodak škaricama snimljena je iz prvog pokušaja.

– Drugima bi trebalo najmanje deset pokušaja da postignu takav pogodak, ali on je odmah zabio. Zato je on Pelé, najbolji svih vremena – kazao je John Wark koji je iskustvo sa snimanja opisao kao najbolje ljeto života.

>> Pogledajte kako je bilo na premijeri filma “Anka” Dejana Aćimovića u kojem glumi Eric Cantona

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:22 20.04.2020.

Nekad 'novi Davids' a na kraju taj Drenthe završio igrajući za niskozemske kozake hahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije