Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LETEĆI MAĐAR

Futacs je ipak kraj sezone za Hajduk učinio puno ljepšim

Marko Futacs
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
28.05.2017.
u 08:04

Futács je bio član mađarske reprezentacije do 20 godina koja je osvojila treće mjesto na SP-u do 20 godina u Egiptu 2009. godine. Na tome natjecanju postigao je jedan pogodak u polufinalu protiv Gane.

Adrijan Kozniku više nije jedini nogometaš Hajduka koji je u povijesti HNL-a bio najbolji strijelac lige. Nakon 25 godina, bijeli ponovno imaju najboljeg strijelca – Mađara Marka Futacsa koji je postigao 18 pogodaka, sedam manje od Ilije Nestorovskog koji je lani bio najbolji strijelac.

Inače, Futacs nije prvi stranac koji je najbolji strijelac HNL-a. Osim Nesterovskog, pošlo je to za rukom Fatosu Beqiraju, igraču Crne Gore koji je bio nabolji strijelac u sezoni 2011./2012. igrajući za Dinamo.

Dugo čekali u Splitu

U povijesti HNL-a Dinamo je dao daleko najviše najboljih strijelaca. Dvaput su najbolji strijelci bili Goran Vlaović, Igor Cvitanović i Tomo Šokota te po jednom Olić, Bošnjak, Eduardo, Mandžukić, Beqiraj i Čop. Zanimljivo je da dva naslova ima i Olić, ali jednom je bio najbolji strijelac u dresu Zagreba, a dva naslova ima i Robert Špehar u dresu Osijeka.

Zagreb je drugi klub HNL-a po broju najboljih strijelaca. Imao ih je četvoricu – Baturina, Olić, Vugrinec i Krstanović. Slijedi Rijeka sa tri – Erceg, Benko i Kramarić, dok po jednog imaju Osijek (Špehar), Šibenik (Popović), Zadar (Terkeš) i Inter (Nestorovski).

– Predugo je prošlo od kada sam bio najboji strijelac lige. Zanimljivo je da sam za Hajduk postigao i posljednji pogodak u ligi bivše države. Pobijedili smo u Zrenjaninu Proleter s 3:2, a ja sam postigao pobjedonosni pogodak. Ne samo da sam bio prvi najbolji strijelac HNL-a, već sam postigao i prvi pogodak u nezavisnoj Hrvatskoj. Hajduk je pobijedio Istru s 3:1, a ja sam postigao prvi i treći pogodak. Na vratima Istre bio je tada Piplica – rekao je Adrian Kozniku.

Što misli o Futacsu?

Ptica selica

– Tipičan je napadač, igrač šesnaesterca, visok, odlično gradi loptu. Postigao je u završnici prvenstva puno važnih pogodaka za Hajduk. Iskreno, navijao sam da najbolji strijelac bude Franko Andrijašević. On je najzaslužniji za Rijekin naslov – zaključio je Kozniku.

Marko Futacs (27) igračku karijeru počeo je u Ferencvarosu. Igrao je za juniore kada ga je za 100 tisuća eura kupio francuski Nancy. U Francusku je otišao sa samo 16 godina. Do 2009. igrao je za juniore Nancyja i drugu momčad, a onda ga je za 150 tisuća eura kupio Werder.

No, ni ondje nije dobio priliku u prvoj momčadi pa je jedne sezone posuđen Ingolstadtu. Kao slobodan igrač, 2011. odlazi u engleski klub Portsmouth. U Engleskoj ostaje do 2014. godine igrajući za Portsmouth i Leicester, koji ga je u dva navrata posuđivao, prvo Blackburnu, a onda mađarskom Diosgyoru.

Kao slobodan igrač, odlazi 2014. u turski Mersin. Dvije sezone proveo je u Turskoj i prošle godine kao slobodan igrač došao u Hajduk.

Futács je bio član mađarske reprezentacije do 20 godina koja je osvojila treće mjesto na SP-u do 20 godina u Egiptu 2009. godine. Na tome natjecanju postigao je jedan pogodak u polufinalu protiv Gane. Futacs je za mađarsku seniorsku reprezentaciju debitirao 2014. u susretu s Finskom.

Komentara 1

JU
Jure7
09:37 28.05.2017.

Samo ga treba zadržati... Odmah prodati Savvasa, Ismajilija, Memollu, otkazati Ćosića... dat priliku Jandreku, Prtajinu, Bosančiću.... (a tek sad se vidi koliko je Krovinović bio jeftin)....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije