Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolska - Italija

Furija bi, ako osvoji EP, mogla postati najuspješnija momčad ikad

'wsj_nnn_spo_090612'
'paintond'
10.06.2012.
u 12:36

Španjolci su u prilici nadmašiti NY Yankeese, hokejaše Montreala, Jordanove Chicago Bullse...

Prema analizi uglednog Wall Street Journala, španjolska nogometna reprezentacija na Euru 2012. mogla bi si priskrbiti titulu najveće momčadi u povijesti sporta. Za to laskavo priznanje nedostaje joj još jedan europski naslov, čime bi bila zaključena epska zlatna trilogija – EP 2008., SP 2010., EP 2012.!

Takvu dominaciju jedne momčadi povijest sporta zasad ne bilježi. Ugledni američki list tvrdi kako bi Furija, obrani li europski naslov, nadmašila neke od najvećih momčadi koje su godinama bile nedodirljive, poput New York Yankeesa u baseballu, hokejaša iz Montreala, Green Bay Packersa u NFL-u ili Jordanovih Chicago Bullsa u NBA-u. Svaka od tih momčadi imala je pojedinca bez kojega je bila nezamisliva, dok su Španjolci na Euru bez najboljega strijelca u svojoj povijesti Ville opet - favoriti.

Bez drame...

I njihova statistika je zastrašujuća: od 2008. godine u službenim utakmicama imaju 32 pobjede, jedan remi i dva poraza, uz gol-razliku 82:18. Od posljednjih 45 utakmica dobili su 41, od toga već 14 zaredom. I dok se u Gdańsku pripremaju na invaziju Iraca sljedećega tjedna, kada bi ovaj grad trebao zapljusnuti \"zeleni val\" od 30.000 ljudi (samo polovica imaju ulaznice), Španjolci će po utakmici u skupini imati oko 11.000 navijača. Kad je nogomet u pitanju, Ircima recesija ne smeta, dok su Španjolci ipak suzdržaniji u iskazivanju ljubavi prema nacionalnoj momčadi, što i ne iznenađuje ako se zna da je stopa nezaposlenosti kod njih dosegla gotovo 25 posto (8% bila je u 2007. godini), a čak 52 posto nezaposlenih je mlađe od 25 godina!

Iz kampa Španjolaca u mjestu Gniewino (70 kilometara od Gdańska) nema dramatičnih vijesti. Del Bosque će izvesti najjaču postavu, nagađa se u špici samo s Torresom, koji je i postigao posljednji pogodak za Furiju na EP-u, pobjednički u Beču 2008. godine.

– Ovo će biti Fernandovo prvenstvo. U vrhunskoj je formi, sjajan je na svakom treningu, osjećam da će biti prevaga na našu stranu – kazao je bivši Torresov suigrač iz Liverpoola, vratar Španjolaca Pepe Reina.

Talijani dočekuju Španjolce s još uvijek gorkim okusom ispadanja od Furije na jedanaesterce u četvrtfinalu Eura 2008. U toj drami talijanski tragičari bijele točke bili su De Rossi i Di Natale, koji su i danas u reprezentaciji. Taj De Rossi danas bi trebao biti posljednji igrač talijanske obrane.

Torinezi dominiraju

– Od mene se očekuje da budem poveznica između obrane i veznoga reda. Nije to moja prirodna pozicija, ali u utakmicu ću ući spreman, s uvjerenjem da sam najbolji obrambeni igrač na svijetu – kazao je De Rossi.   Talijani povlače paralelu s 1982. i 2006. godinom kada su igrači Juventusa činili okosnicu azzura i donijeli im svjetske naslove.

Prije 30 godina bili su to Zoff, Gentile, Tardelli, Rossi, Scirea i Cabrini, a u Njemačkoj Buffon, Cannavaro, Del Piero, Iaquinta i Camoranesi. I Prandelli sada kopira formaciju šampionskog Juvea, s čak petoricom Torineza u prvih 11: Buffonom, Bonuccijem, Chiellinijem, Marchisiom i Pirlom...

Talijani povlače paralelu s
1982. i 2006. godinom 
kada su igrači Juventusa 
činili okosnicu azzura i 
donijeli im svjetske naslove. Prije 30 godina bili su to Zoff, Gentile, Tardelli, 
Rossi, Scirea i Cabrini, a u Njemačkoj Buffon, Cannavaro, Del Piero, Iaquinta i Camoranesi. Prandelli ima Buffona, Bonuccija, Chiellinija, Marchisija i Pirla...

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
13:06 10.06.2012.

to se oduvijek znalo da je talijanska repka = Juventus. opće je poznata činjenica da kad je Juventusu dobro, dobro je cijeloj Italiji. a 2006. je bil još Zambrotta igrač Juventusa, al dobro da je izostavljen, budući da je te godine bil izdajnik kluba, kao i Cannavaro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije