Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najteži suparnik

Francuzi su učili od Gipsa, danas grade najligu

'10.08.2012., London, Engleska - Ljetne Olimpijske igre, rukomet, polufinale. Francuska - Hrvatska. Nikola Karabatic, Domagoj Duvnjak. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
22.01.2013.
u 09:52

Od 1992. do danas Francuzi su osvojili 14 medalja: osam zlatnih, jednu srebrnu i pet brončanih

Rukometaši Francuske prvi su se put pojavili na svjetskoj sceni 1954. godine kada su osvojili šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu. Potom su sudjelovali na sljedećih pet svjetskih prvenstava, ali bez značajnog rezultata. Onda je uslijedila njihova dvadesetogodišnja kriza. U tih dvadeset godina, od 1970. do 1990. godine, triput nisu uspjeli izboriti SP. Bili su kanta za napucavanje 1970. i 1978. godine, nešto kao u današnje vrijeme Australija.

Krenulo je u Barceloni

Bilo je to vrijeme kada je francuska liga bila slaba, kada u toj ligi nisu igrali stranci. Jedan od rijetkih koji je tamo otišao bio je Ante Kostelić, danas sjajni skijaški trener. Gips je igrao za Cannes na mjestu kružnog napadača i uvijek je bio najbolji strijelac svoje momčadi. Čak je u jednoj utakmici postigao sva 24 pogotka za svoju momčad. Cannes je iz treće doveo u prvu ligu.

Početkom devedesetih prošlog stoljeća država je počela ulagati u rukomet, liga je bila sve jača, dolazilo je sve više stranaca, a najbolji francuski igrači odlazili su u najjače njemačke klubove. Prvu veliku medalju osvojili su na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, brončanu. Godinu poslije bili su drugi na Svjetskom prvenstvu, a vrhunac momčadi u kojoj su okosnica bili Martini, Volle, Kervadec, Cazal, Anquetil, Stoecklin i Richardson bila je 1995. godina kada su u finalu SP-a na Islandu pobijedili Hrvatsku sa Saračevićem, Smajlagićem, Pucom, Ćavarom...

Od 1992. do danas rukometaši Francuske osvojili su 14 medalja: osam zlatnih, jednu srebrnu i pet brončanih. Bili su četiri puta svjetski prvaci, dvaput olimpijski pobjednici i dvaput europski prvaci. Imaju dvije uzastopne krune svjetskih (2009. i 2011.) i olimpijskih (2008. i 2012.) prvaka. Imali bi i dva uzastopna naslova europskih prvaka da ih Hrvatska nije zaustavila 2008. godine u polufinalu. Jedina su reprezentacija koja je bila aktualni europski, svjetski i olimpijski pobjednik.

Još uvijek su aktualni svjetski i olimpijski prvaci, a europski naslov predali su prošle godine u Srbiji nakon što ih je naša reprezentacija pobijedila sa 29:22 u skupini drugog kruga.

Generacija koja danas igra, a većina igrača starija je od 30 godina, formirana je 2006. godine. Prvi europski naslov tada su osvojili, a danas su ovdje u Španjolskoj na SP-u, Omeyer, Karabatić, Narcisse, Fernandez, Guigou, Abalo, Bosquet i Dinart. U međuvremenu su se oprostila braća Gille, Abati, Kempe, a došla su neka nova lica poput Accambraya, Honrubie, Sorhainda, Baracheta.

Prvu sjajnu generaciju francuskih rukometaša trenirao je Daniel Costantini, a naslijedio ga je današnji izbornik Claude Onesta, koji je jednom prilikom rekao:

– Sjećam se Kostelića kao igrača. Od njega su francuski treneri puno naučili.

PSG s najvećim budžetom

U uspjehe francuskih rukometaša treba ubrojiti i klupski naslov prvaka Europe koji je Montpellier osvojio 2003. godine, s tada mlađahnim Karabatićem i već uspješnim i iskusnim Omeyerom, Dinartom, Guigouom, Anquetilom...Danas je francuska liga odmah uz bok njemačkoj i po proračunu i po kvalitetnim strancima. Trenutačno u Europi najveći proračun ima francuski PSG – 9,2 milijuna eura. U francuskoj ligi danas igraju megazvijezde: Mikkel Hansen, Bertrand Gille, Christoffer Rambo, Nikola Karabatić, Vid Kavtičnik, Alberto Entrrerios, Luc Abalo, Didier Dinart, Samuel Honrubia, Jerome Fernandez i naši Marko Kopljar i Pero Metličić, a od sljedeće sezone za Parižane će igrati i Igor Vori.

>>Goluža: Francuzima spremam iznenađenje

 

Komentara 2

OB
-obrisani-
12:44 22.01.2013.

Slavko, piši kući, propalo je!

DU
Dudek
18:13 22.01.2013.

Gospodine Goluža, svi smo uz Vas. Nije bitno što pišo o vama i dečkima. Ima onih koi nam ne žele športske uspjhe. Samo glavu gore i puno sreće. Vi ste svjetski prvaci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije