Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Današnji protivnik

Francuze su razbijali još davne 1970.! Igrali su i u osmini finala SP-a

Svjetsko prvenstvo u rukometu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
13.01.2019.
u 11:48

Kad već novac nije privukao strane igrače, kao što je to slučaj u nogometu i odbojci, privukao je strane trenere. Zadnja tri izbornika bili su Danac Ulrik Kirkely, Španjolac Carlos Antonio Ortega, a sad im je izbornik Danac Dagur Sigurdsson koji je s Njemačkom bio europski prvak 2016. godine u Poljskoj

Kada je Japan 2013. godine dobio domaćinstvo Olimpijskih igara, u tamošnjem rukometnog savezu najprije su razmišljali kako se ne osramotiti pred domaćim gledateljima. Povijest im nije išla naruku jer su se tek desetak puta našli na Svjetskom prvenstvu. Najbolji plasman im je 10. mjesto iz 1970. godine, ali tada je na SP-u igralo samo 16 reprezentacija. Bili su domaćini SP-a 1997. godine.

Osvojili su 15. mjesto, ali su zamalo napravili veliku senzaciju u osmini finala. Igrali su protiv Francuza i izgubili samo s pogotkom razlike (21:22). Na posljednjem SP-u u Francuskoj osvojili su 22. mjesto. Posljednju pobjedu protiv europske reprezentacije postigli su na SP-u 2011. godine u Švedskoj. Bili su bolji od Austrije (33:30).

Samo nastup manje od nas

- Sjećam se da su nam Japanci bili neugodni suparnici na Svjetskom prvenstvu 1970. godine. Igrali smo s njima u skupini i jedva izvukli neodlučeno. Igralo se u Francuskoj, a Japan je tadašnjeg domaćina pobijedio s nevjerojatnih 22:13 – rekao je Hrvoje Horvat, reprezentativac Jugoslavije sedamdesetih godina.

Japan ima samo jedan nastup manje od Hrvatske na Olimpijskim igrama. Bili su Japanci sudionici Igara 1972. u Münchenu, 1976. u Montrealu, 1984. u Los Angelesu i 1988. u Seulu. Bili su dvaput prvaci Azije, 1971. i 1979. godine, a posljednju medalju na prvenstvu Azije osvojili su 2016. kada su bili treći. Na ovaj SP došli su s pozivnicom.

No, vratimo se na godinu kada su postali domaćini Igara. Za početak su napravili profesionalnu ligu s devet momčadi. U ligi ne igra nijedan stranac, premda novca ima. A glavni sponzori su tvrtke poput Osaka Electrica, Toyote, Steela...

Stalno napreduju

Kad već novac nije privukao strane igrače, kao što je to slučaj u nogometu i odbojci, privukao je strane trenere. Zadnja tri izbornika bili su Danac Ulrik Kirkely, Španjolac Carlos Antonio Ortega, a sad im je izbornik Danac Dagur Sigurdsson koji je s Njemačkom bio europski prvak 2016. godine u Poljskoj.

Foto: Reuters/PIXSELL

- Potpuno nam je jasno da smo jedna od najslabijih reprezentacija naše skupine. Naše je da pokušamo ostvariti napredak u odnosu na rezultat na prošlom SP-u.

Na dobrom smo putu jer ulažemo veliki trud. Japanu se često događalo da igra sasvim solidno, ali se zbog nekoliko loših minuta potpuno raspadne.

Na našu sreću, rekao bih da smo napravili nekoliko koraka naprijed u smanjenju tih oscilacija tijekom utakmica i da ćemo to uspjeti i dokazati – rekao je Sigurdsson.

Većina japanskih reprezentativaca igra u japanskoj ligi. Izuzetak su trojica koja igraju u Europi – Adam Yuki Baig i Remi Anri Doi igraju u Francuskoj, u Cessonu, odnosno Chartresu, a Shinnosuke Tokuda igra u mađarskom Dabasu. Jedno vrijeme igrali su Japanci i u hrvatskoj ligi. Dvojica su bila u Medveščaku...

>> Pogledajte hrvatske navijače uoči utakmice s Islandom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije