Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Krajan

Francuze moramo respektirati čak i kad donose čudne odluke

20.11.2018.
u 21:05

Naši su zasad zadovoljni uvjetima za trening iako se mnogi teniski kroničari u svijetu još iščuđuju činjenici da je ITF izašao u susret Francuzima i dopustio im da teren na kojem će se igrati bude spreman tek u srijedu

Dolaskom Marina Čilića iz Londona u nedjelju poslijepodne u Lilleu je kompletirana hrvatska muška teniska reprezentacija koja će ovaj vikend, od petka do nedjelje, igrati finale s Francuzima na znamenitom (polivalentnom) nogometnom stadionu Pierrea Mauroya koji će za ovu priliku imati kapacitet od 26.000 sjedala.

Naši su zasad zadovoljni uvjetima za trening iako se mnogi teniski kroničari u svijetu još iščuđuju činjenici da je ITF izašao u susret Francuzima i dopustio im da teren na kojem će se igrati bude spreman tek u srijedu.

>> Pogledajte gostovanje Branimira Horvata na Večernj TV-u

No Hrvati se ne žele opterećivati time, lijepo su, kao i Francuzi, trenirali na terenima jednog kluba u Marcq-en-Baroeulu, negdje na periferiji Lillea.

– Nemamo prostora da se žalimo na podlogu. Mislim da je dobra. Nakon dva treninga teško mi je procijeniti brzinu, no to ionako neće biti jednako kao u meču jer će temperatura u dvorani biti viša pa će i lopta ići brže. Teren nije prespor, to je najbitnije. Isti ljudi i ista firma rade i igralište za trening i ono u dvorani, tako da s podlogom neće biti problema. Marljivo treniramo od početka jer svaki dan je bitan – ističe izbornik Željko Krajan koji je našao vremena i za razgovor za Večernji list.

Je li bilo kakvih dvojbi kod određivanja našeg sastava?

– A slično kao i prije Zadra, morao sam uzeti u obzir i Nikolu Mektića koji je 11. tenisač svijeta u parovima i igrao je na Mastersu. Na kraju sam ipak ostao na sastavu iz Zadra, ali je Nikola ovdje s nama kao šesti igrač i velika potpora suigračima. Imamo nekoliko dana za trening i dovoljno vremena da pronađemo najbolju kombinaciju za dvoboj parova. Ima iskustva, a svaki savjet dobro nam dođe. Tu je, naravno, i Mate Delić kao sedmi igrač zadužen za dobro raspoloženje u momčadi.

Uvijek ističete da je dobro ozračje u momčadi pola uspjeha?

– Tenis je pojedinačni sport, ali ovo je ipak momčadsko natjecanje i zato je to ozračje iznimno važno. Francuzi su dobar primjer. Ponekad im i ne igraju najbolji, ali Noah uvijek inzistira na zajedništvu i pozitivnom ozračju.

Što kažete na njegov izbor, nema Monfilsa i Simona koji protiv Čilića ima 6-1, za njega kaže da je slab na zemlji?

– Očito je da Monfils i Simon ne funkcioniraju najbolje kod Noaha. S njima dvojicom Francuzi bi možda bili opasniji, ali i to što njih nema ne olakšava nam puno situaciju. Francuzi su ipak najbolji na svijetu, brane naslov, moramo ih respektirati čak i kad donose čudne odluke. Posljednji poraz doživjeli su baš protiv nas u zadarskom polufinalu 2016. godine. U međuvremenu su pobijedili u svim susretima, iako naizgled nisu igrali u najjačem sastavu. Imaju širinu, puno igrača. Primjerice, u ovogodišnjem polufinalu imali su Pairea koji je ušao u momčad i pobijedio. Sad imaju Chardyja koji dugo nije bio u sastavu, a može odigrati dobar meč.

Ipak, Gasquetovo otkazivanje veliki je hendikep za Francuze?

– Sigurno je da za Francuze Gasquetov otkaz najteži udarac do sada. Vjerujem da su baš zbog njega izabrali zemljanu podlogu, inače nije imalo puno logike to jer smo mi stalno igrali na zemlji.

1/13

Jesmo li u ovom finalu mrvicu veći favoriti nego prije dvije godine protiv Argentine?

– Pa, moglo bi se reći, iako smo i prije dvije godine u Zagrebu bili papirnati favoriti. No pokazalo se da Del Potro može svakoga pobijediti, a mi smo bili bez ozlijeđenog Borne Ćorića. Bornino neigranje bilo je za nas veliki hendikep, vidjelo se koliko nam on znači u puno mečeva, a posljednji put u dvoboju s Amerikancima. Borni je nakon tog finala ostao gorak okus u ustima, a sad svi imamo motiv više da napokon osvojimo naslov.

Što očekujete, koga će Noah staviti za pojedinačne dvoboje?

– Teško je biti pametan. Pouille bi trebao biti siguran, ipak je on najbolji u tom društvu. Tsonga dugo nije igrao, ali sad je valjda spreman. Mogao bi biti faktor iznenađenja, jasno da njegov renking (261.na ATP listi – op. a.) nije realan. Chardyja naši tenisači jako dobro poznaju tako da mi je varijanta s Tsongom realnija.

Kako ste vidjeli nastupe Čilića i Pavića na Mastersu u Londonu?

– Za Marina je dobro da je dobio taj meč protiv Isnera, iako je i protiv Zvereva dobro stajao. Pavić? Susreti parova su nepredvidljivi, često odlučuju jedan do dva poena. Ali sjajno je to da su on i Marach prvi put dobili Herberta i Mahuta i to baš sada. To će iskustvo za Matu biti dragocjeno.

U kakvom je stanju Ivan Dodig?

– Ivan je imao problema s leđima, što kod njega nije ništa novo, zbog čega je i preskočio neke turnire. Najviše iz opreza da mu se ne pogorša situacija i da se ozbiljnije ne ozlijedi. Mislim da mu je to bila dobra odluka, proveo je neko vrijeme kod kuće na rekuperaciji i sada se osjeća dobro.

Dok su naši bili u Londonu, Francuzi su trenirali na zemlji. Koliko je to za nas otegotna okolnost?

– Nije idealno, ali nemamo izbora. To je za nas hendikep, Francuzi su vjerojatno zato i odlučili da nas dočekaju na zemlji jer su znali da će Čilić na Mastersu igrati na tvrdoj podlozi. No zato smo počeli trenirati još u nedjelju. Naši igrači imaju iskustva na zemlji, rođeni su na toj podlozi.

1/7

Komentara 1

KE
kentie
12:42 21.11.2018.

Borna, Borna i samo Borna...njegov sam fan od prvih dana njegovog bivstvovanja i igranja u repki...on je kičma za pobjedu naše repke u ovom meču...Siguran sam i znam da ga je ekipa Ljubičića i sam Ivan osobno maksimalno pripremila...strašno se bojim Age Čilage, strašno....što je taj u trenu zasr..t to nije u stanju napravit grljitza i da se...e sto godina....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije