Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profesionalni boks

Filip Hrgović u stožeru ima Nijemce i Arape

10.10.2017.
u 23:46

Menadžer će mu biti Alžirac s francuskom putovnicom Karim Bouzidi (46), promotor je Nijemac Kalle Sauerland (40), a trener mu je Yousef Hasan (39), napola Jordanac, a napola Hrvat

Za sportsku karijeru najnovijeg hrvatskog boksačkog profesionalca Filipa Hrgovića brinut će internacionalizirana ekipa. Menadžer će mu biti Alžirac s francuskom putovnicom Karim Bouzidi (46), promotor je Nijemac Kalle Sauerland (40), a trener mu je Yousef Hasan (39), napola Jordanac, a napola Hrvat.

Nakon što se jordanski student u Zagrebu Rasmi Hasan zaljubio i oženio s Hrvaticom Đurđom Luketić, rođen je danas 39-godišnji Yousef, čovjek kojeg će 38 godina kasnije Filip Hrgović izabrati za svog boksačkog trenera.

Boksao u Iraku i Jordanu

- U proteklih 39 godina živio sam u Hrvatskoj, Jordanu i Iraku. Imao sam četiri godine kada smo otišli u Jordan, ali već nakon godinu dana preselili smo se u Irak jer je otac dobio posao u tvrtki koja je gradila autoceste. Tako sam u Iraku završio osnovnu i srednju školu, a ondje sam počeo i boksati, pri čemu su mi lički geni s mamine strane bili od pomoći - objasnio je Yousef i dodao:

- Bio sam prvak Iraka za mlađe seniore, a za Jordan sam nastupao na Azijskim igrama.

Juka, kako ga zovu hrvatski prijatelji, nije slučajno postao boksač:

- Stričevi su bili boksači, a najuspješniji je bio Ramzi Hasan koji se 80-ih godina dvaput borio za svjetski naslov u poluteškoj kategoriji. Stric Ramzi danas ima svoj klub u Los Angelesu i kućni je prijatelj s Mikeom Tysonom.

Yousef se kao trener izgradio uz Leonarda Pijetraja, u BK Leonardo, a potom se odlučio izdvojiti.

- Htio sam da se bolje vidi moj rad pa sam osnovao BK Nokaut, a na PH za juniore i kadete u Zadru sa pet boksača osvojili smo svih pet prvih mjesta. Prije toga, bio sam trener ženske reprezentacije Slovenije kojoj je Mateja Rajterič pod mojim vodstvom donijela prvu medalju u povijesti slovenskog boksa, a sjedio sam i u kutu Kosovarki Sadiki.................. na putu do svjetskog srebra.

Iz arapskog svijeta je i Hrgovićev menadžer Karim Bouzidi.

- Filipa sam upoznao dok je boksao u Svjetskoj ligi za Paris United čiji sam tada bio glavni menadžer. Nakon toga sam ga pratio i kao izvršni direktor te lige, a za vrijeme Olimpijskih igara u Riju, na kojima je Filip osvojio broncu, bio sam izvršni direktor Aibe.

Karim je s tog mjesta povučen tijekom Igara zbog nekoliko nebuloznih sudačkih odluka s kojima on zacijelo nije imao nikakve veze, ali je morao odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

- Aiba i ja došli smo do kraja zajedničkog puta. Sada sam tu da budem Filipu pri ruci da mu ništa ne nedostaje kao profesionalcu. Tu sam da mu osiguram najbolje moguće trenažne kampove, ali i da mu život učinim lakšim.

Nije rijetkost da je boksačima promotor i menadžer.

- Promociju će raditi Kalle. Filip nije samo boksač, on je kompletna osoba i za takvog sportaša morate biti jako dobro organizirani jer ima puno posla.

A promotorska kuća koja će graditi Hrgovićevu karijeru hrvatskim je poklonicima boksa poznata iz vremena suradnje sa Željkom Mavrovićem, no tada je kompaniju vodio tata Wilfried, a sada je ona u rukama sina Kallea.

- Otac još sve nadgleda. On je stara škola i radio bi to polako, a ja sam nestrpljiviji i mislim da će Filip za godinu-dvije biti spreman i za okršaj sa šampionom kakav je Anthony Joshua.

Je li Kalleu zapravo bilo suđeno da postane boksački promotor?

- Odrastao sam uz svjetske prvake kao “babysittere”, no kada sam počeo studirati u Engleskoj poželio sam raditi u nogometu.

Moj otac Darth Vader

No, na kraju je ipak došlo do povratka u boks?

- Pogledavao sam tu i tamo prema obiteljskom biznisu i rekao da mogu prodavati njihova televizijska prava, što mi je bio core biznis. No, onda je prevladala tamna strana. Ne želim reći da je moj otac Darth Vader, no opet sam počeo odlaziti na boksačke priredbe i to mi je postalo kao droga tako da sam počeo mijenjati omjere. U početku je bilo 70-30 u korist nogometa, a sada je 80-20 u korist boksa. Ja i dalje prodajem televizijska prava, no zadovoljan sam što sam se u boks vratio pod mojim uvjetima, a ne kao sin velikog promotora iz Kuće slavnih.

A to je značilo što?

- Kada sam ušao u obiteljski biznis, shvatio sam da smo previše orijentirani na njemačko tržište i da trebamo nove teritorije. Tako smo na bugarsko tržište ušli preko Kubrata Puleva, najnovijeg izazivača Anthonyja Joshue, a na rusko preko bivšeg svjetskog prvaka Aleksandra Povjetkina. Otac se godinama time bavio kao hobijem jer su mu primarni biznis bili strojevi za proizvodnju pivskih boca, a ja sam to odlučio proširiti na nova tržišta.

Nije li Hrvatska premalo tržište?

- S obzirom na to da ste u Europskoj uniji i da Hrgović ima potencijal velike zvijezde, ne samo rezultatski, nije važno koliko ste velika zemlja. Uostalom, europsko boksačko tržište preferira teškaše, a Hrgović nije nebrušeni dijamant nego je već sada dijamant i njegov zvjezdani scenarij je već napisan i mi ga, zajedno s menadžerom, samo moramo pažljivo kroz njega voditi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije