Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdašan transfer

Srušit će sve rekorde: Dinamo u tišini priprema astronomsku prodaju svog dragulja

Filip Benković
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
16.12.2017.
u 13:36

Filip Benković bit će prvi hrvatski stoper od čak 20 milijuna eura!

Dinamo u tišini priprema jedan od svojih najvećih izlaznih transfera, prodaju 20-godišnjeg stopera Filipa Benkovića zvanoga Big Ben, najvjerojatnije već ove zime. Posrijedi je najbolji klasični središnji branič kojeg je čuvena Dinamova škola izbacila unatrag o-ho-ho godina, kolos od 194 centimetra, čija se prodaja već sad nameće kao imperativ s obzirom na Dinamovu nezavidnu financijsku situaciju.

Podsjetimo, na posljednjoj Skupštini iznesen je podatak da je Dinamo godinu završio s minusom od 103 milijuna kuna.

Odbili Lyon

Dinamo je tako navodno već odbio nevjerojatnu Lyonovu ponudu za Benkovića od čak 15 milijuna eura inzistirajući na transferu ne manjem od 20 milijuna eura, čime bi učinio Filipa jednim od najskupljih igrača plavih u povijesti te, naravno, najskupljim hrvatskim braničem dosad. Iako je odštetna letvica za Benkovića podignuta u neslućene visine, povijest nas je naučila da, kad Mamić prodaje (ili kad Lyon ili Celtic kupuju), ništa nije nemoguće. U tom smislu i Rennesovih 12 milijuna, ponuđenih prošlog ljeta, nije dolazilo u obzir.

Filip Benković
1/9

Zašto bi Dinamo već sada išao prodavati Benkovića? Najprije zato što je igrač u ovom trenutku u Dinamu dosegnuo plafon i teško će u Prvoj HNL više napredovati. Zahvaljujući sjajno odrađenoj jeseni, plavi u drugom dijelu sezone neće imati pravog podražaja, sve do ljeta i početka europskih kvalifikacija. Naravno, u nekim boljim vremenima Dinamo bi s velikim očekivanjima dočekivao Svjetsko prvenstvo, ali stvari mu, kad je Benković u pitanju, ovoga puta ne idu na ruku.

Naime, Filip unatoč svim svojim kvalitetama još uvijek nije pronašao poziciju na popisu izbornika Dalića i nije upisao nijedan nastup za A vrstu! Ne dogodi li se nešto nepredviđeno sa standardnim stoperima vatrenih, Filip sljedećeg ljeta neće vidjeti Rusiju, što mu automatski obara cijenu. Ispred njega su u ovom trenutku Ćorluka, Vida, Lovren, Jedvaj, Mitrović, čak i hajdukovac Nižić, i čak ni Mamićev utjecaj u HNS-u ne može poremetiti taj odnos snaga. Do ovoga izbornika nešto je teže doprijeti nego do Čačića...

Trema u Münchenu

Tu je i jedna neugodna okolnost oko Benkovića o kojoj se u Dinamu ne govori. Naime, Filip je izgubio cijelu prošlu proljetnu polusezonu zbog misteriozne ozljede i nakon toga u Dinamu i te kako vode računa da im najdragocjeniji igrač ne bude preopterećen. Svaki eventualni novi zdravstveni problem bio bi nepremostiva prepreka unosnom transferu. Upravo iz ovih razloga zimski će “prozor” biti idealan tajming za Benkovićev odlazak.

Darovitost Filipa Benkovića prvi je put na površinu isplivala 2015. godine kada je plave vodio Zoran Mamić. Tadašnji je trener plavih imao hrabrosti gurnuti u vatru 18-godišnjeg Filipa u utakmici Lige prvaka protiv Bayerna u Münchenu pa, iako je Benkovića u toj utakmici sputala trema, taj Mamićev potez bio je strateške naravi: Dinamo je Europi pokazao svoj novi dragulj.

Filip je u međuvremenu nanizao ukupno 64 nastupa za plave u svim natjecanjima, postigavši pet pogodaka. Među ostalim, u ovoj sezoni postigao je pogodak Hajduku na Poljudu.

S vremenom mu je narasla i tržišna vrijednost na Transfermarktu pa je Benković s osam milijuna eura treći naš najvredniji stoper, iza Lovrena (17 milijuna eura) i Vide (devet milijuna eura), a ispred Jedvaja (6,5 milijuna) i Ćorluke (5 milijuna).

Zanemarimo li načas Dinamov interes i vodimo li se interesom samo hrvatskog nogometa, izbornik bi Benkovića ipak trebao uvrstiti na popis za Rusiju.

Najskuplji stoperi 1. HNL 

Ćorluka (Man. City, 2007.) 13 mil. eura

Šimić (Inter, 1998.) 11.0

Bišćan (Liverpool, 2001.) 8.25

Lovren (Lyon, 2010.) 8.0

Šimunović (Celtic, 2015.) 7.5

Vida (Dinamo Kijev, 2013.) 5.0

Jedvaj (Roma, 2013.) 5.0

Tudor (Juventus, 1999.) 3.7

Tomas (Vicenza, 2000. ) 3.0

Cesar (Marseille, 2005.) 2.5

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije