Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIVNIK DINAMA

Fener Koc! Vlast ga ne voli, a klub je prezadužen

Fenerbahče
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
12.09.2018.
u 22:00

Turski je velikan 3. lipnja ove godine otvorio novu stranicu svoje povijesti promjenom predsjednika nakon 20 godina. Poduzetnik Koç na izborima je uvjerljivo porazio prethodnog predsjednika Aziza Yıldırıma, za kojega je navijao osobno Recep Tayyip Erdoğan.

Dinamov prvi protivnik u Europskoj ligi nije u najboljem financijskom stanju, odao je nedavno novi predsjednik Fenerbahçea Ali Koc na turskoj televiziji FBTV. 

Analiza je pokazala da dug 31. svibnja ove godine nije iznosio, kako se prije mislilo, ogromnih 400 milijuna eura, nego još ogromnijih 717 milijuna, što obuhvaća kredite, poreze i druge stavke. Najgore je to što je pola od tog iznosa kratkoročan dug koji mora biti plaćen do kraja godine.

>>Pogledajte kako je poraz komentirao urednik sportske rubrike Igor Flak

Kocova je uprava ishodila povoljan bankarski kredit od 45 milijuna eura, što će omogućiti “Žutim kanarincima” da dišu, a dobra je vijest i oštar pad turske lire, koja je u međuvremenu smanjila vrijednost duga u konvertibilnoj valuti.

Turski je velikan 3. lipnja ove godine otvorio novu stranicu svoje povijesti promjenom predsjednika nakon 20 godina. Poduzetnik Koç na izborima je uvjerljivo porazio prethodnog predsjednika Aziza Yıldırıma, za kojega je navijao osobno Recep Tayyip Erdoğan.

Koc, član najbogatije turske obitelji, neočekivano je dobio 73 posto glasova u nadmetanju s karizmatičnim Yildirimom, koji je proteklih sedam godina na meti pravosuđa zbog navodnog namještanja utakmica.

Dinamov suparnik u EL

Pod Yıldırımovim vodstvom Kanarinci su osvojili šest naslova prvaka i zabilježili nekoliko uzbudljivih kampanja u europskim kupovima. Međutim, nakon zadnje titule osvojene 2014. uslijedilo je sušno razdoblje nogometne sekcije, a loš dojam o stanju kluba nije popravila ni pobjeda Fenerbahçea u košarkaškoj Euroligi 2017.

Fenerbahče
1/9

Dok Yıldırım vida rane od poraza na izborima, njegov je nasljednik obećao navijačima da će iskoristiti svoje poslovne kontakte da osnaži klub. Ali Koc je sin Rahmija Koca, bogataša teškog 1,6 milijarde eura po Forbesu i bivšeg predsjednika divovske korporacije Koc Group, koju sada vodi Alijev brat Ömer.

Obitelj Koc aktivna je na području energetike, građevinarstva, financija i koječega drugoga, a njihove poslovne aktivnosti sačinjavaju deset posto turskog bruto domaćeg proizvoda.

Porast dugova i posrtanje nogometne momčadi Fenera imaju veze s procesom protiv Yıldırıma i Uefinom suspenzijom. Korupcijski skandal u turskom nogometu izbio je u ljeto 2011. poslije sezone u kojoj je Fenerbahçe osvojio naslov. Yıldırım i niz suradnika optuženi su da su te sezone namjestili ništa manje nego 19 utakmica.

Poseban je sud 2012. osudio Yıldırıma na šest godina i tri mjeseca, no viši je sud usvojio njegovu žalbu.

Pošto je proveo godinu dana u zatvoru, Yıldırım je 2013. pušten na uvjetnu slobodu zatraživši novo suđenje. Međutim, Uefu se nije ticao ishod žalbenog procesa. Kad je prvostupanjski sud proglasio Yıldırıma krivim, Uefa je isključila Fenerbahçe iz europskih kupova u sezonama 2013./2014. i 2014./2015., nanijevši mu težak financijski udarac.

>> Pogledajte razgovor s fotoreporterom kojem su vatreni promijenili život

Yıldırım i njegovi pristalice otpočetka su tvrdili da je istragu i suđenje iz sjene režirao propovjednik Fethullah Gülen, koji je istovremeno neprijatelj i samog Erdogana. Tužitelj u procesu protiv Yıldırıma i suradnika bio je Zekeriya Öz, za kojeg turske vlasti vjeruju da je pristalica ilegalnog Gülenova pokreta. Gülen, koji živi u izgnanstvu u SAD-u, u međuvremenu je optužen za organizaciju neuspjelog puča u srpnju 2016.

Oslobođeni čelnici Fenera

Öz je 2013. povukao potez koji je posredno pomogao i Yıldırımu: pokrenuo je istragu protiv Erdoğanove vlade zbog navodne korupcije, na što je vlada odgovorila protuoptužbom protiv Öza zbog kolaboracijem s Gülenom. Kad je izdan nalog za njegovo hapšenje, Oz je pobjegao iz države, a turske su vlasti ukinule posebni sud pred kojim se vodio proces protiv Yıldırıma i ekipe.

Kao što je javnost očekivala, Vrhovni je sud 2014. prihvatio zahtjev za ponovnim suđenjem, a u listopadu 2015. Okružni je sud u Istanbulu oslobodio je Yıldırıma i još šest Fenerbahçeovih dužnosnika, što je ispred sudnice proslavilo oko 500 navijača žuto-plavih.

Sam je tužitelj zahtijevao od suda da proglasi Yıldırıma nedužnim zbog nedostatka dokaza. Da bi oslobađajuća presuda Okružnog suda postala pravomoćna potrebno je da je potvrdi Vrhovni sud, kojemu se očito ne žuri jer se nije oglasio o ovom predmetu skoro tri godine.

>> Pogledajte kako je Marko Livaja udario protivnika

Neki su mediji ocijenili da je smjena za kormilom najpopularnijeg kluba bila poruka navijača turskom predsjedniku Erdoğanu, Fenerbahçeovu navijaču koji je priželjkivao Yıldırımovu pobjedu. Dan prije glasovanja Erdoğan je rekao da “podržava iskustvo za kormilom kluba”, jasna aluzija na Yıldırıma.

“Fenerbahçeova je obitelj provela promjenu. Sad je vrijeme za veliku promjenu u cijeloj Turskoj”, komentirao je Muharrem Ince, kandidat Republikanske narodne stranke tri tjedna prije turskih predsjedničkih izbora održanih 24. lipnja. Temel Karamollaoglu, drugi opozicijski kandidat, tvitao je da nitko nije očekivao da će dugogodišnjeg klupskog čelnika odnijeti veliki val.

“Po mom mišljenju, tako će biti i na državnim predsjedničkim izborima.” Ipak, izbori u Fenerbahçeu nisu bili najava Erdoğanova pada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije