Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šangaj

Federer (i Ljubičić) ove godine nerješiva enigma za Rafaela Nadala

17.10.2017.
u 20:51

U finalu Šangaja, u još jednom Fedalu (mnogi kažu: rivalstvu za sva vremena) Roger Federer (36) pobijedio je sa 6:4, 6:3 i postigao svoju četvrtu ovogodišnju pobjedu nad Rafaelom Nadalom (31)

Rafa je još uvijek bolji u međusobnim odmjeravanjima (23-15), ali ta se prednost topi, barem se ove godine prilično istopila.

U finalu Šangaja, u još jednom Fedalu (mnogi kažu: rivalstvu za sva vremena) Roger Federer (36) pobijedio je sa 6:4, 6:3 i postigao svoju četvrtu ovogodišnju pobjedu nad Rafaelom Nadalom (31). Bez ijednog poraza! No Federer ne pritišće sebe u pogledu konačnog stizanja Španjolca. Ne više nego što mora...

Ljubo mu “vratio” bekhend

– Rafa? Nikad ga neću stići, to se neće dogoditi. Nije nam ostalo dovoljno godina na ATP Touru. Sad smo u dobroj formi, odlično smo rangirani i u ovom trenutku možemo se sastati samo u finalima. No ne možete dobiti sva finala protiv njega, predobar je on igrač – pohvalio je Federer Nadala.

1/8

Švicarac je u Kini osvojio svoj 94. naslov (u 143. finalu) i tako se po broju osvojenih turnira izjednačio s Ivanom Lendlom na drugom mjestu. Ispred je sada samo legendarni Jimmy Connors sa 109 trofeja. Federeru je to ujedno 27. naslov u kategoriji Masters 1000 turnira te šesti ovogodišnji naslov (prije Šangaja: Australian Open, Indian Wells, Miami, Halle i Wimbledon) pa je sad dodatno smanjio bodovni zaostatak za Španjolcem (koji je također 2017. osvojio šest turnira) i taj zaostatak nakon Šangaja iznosi 1960 bodova (10.465:8505 za Nadala). Može li ga tu (pre)stići?

– Da opet budem svjetski broj jedan? Ne vjerujem da će se to dogoditi, ali ako budem igrao kao dosad ove godine, možda ću se još primaknuti Rafi. Tko zna – napomenuo je Federer, kojeg sjajno vodi naš Ivan Ljubičić.

Roger i Ljubo (počeli su suradnju u prosincu 2015.) ove godine imaju 44 pobjede i samo četiri poraza (Nadal 65-10). Postigli su već mnoge ciljeve, a onaj glavni ogledao se u tome da je Švicarac nastavio s osvajanjem Grand Slam naslova (ukupno ih ima 19).

– Ivan je više vjerovao u to nego ja. Čak se i više radovao naslovima na Australian Openu i u Wimbledonu – kaže u šali Federer koji je godinu započeo na 17. mjestu ATP liste, a sada puše za vratom i samom Nadalu.

Kad je započela njihova suradnja, mnogi su se pitali što to Ivan Ljubičić, koji je samo tri godine stariji od njega, može dati Rogeru Federeru. Od kojeg je kao igrač, uzgred se spominjalo, doživio čak 13 poraza (uza samo tri pobjede). No Ljubo se nije osvrtao na te primjedbe, zasukao je rukave, prionuo poslu i sitnim korekcijama vratio Federera tamo gdje mu je i mjesto, u sam svjetski vrh.

– Ivan me uvjerio da trebam češće koristiti i bekhend. I uistinu mi dobro ide – priznao je u jednom razgovoru Federer.

10-1 protiv igrača iz Top 10

Malo bekhenda, malo samopouzdanja i eto značajnog Ljubina doprinosa u produljivanju legende o čarobnjaku iz Basela.

– Federera mnogi još od 2011. šalju u mirovinu, ali on je nebrojeno puta dokazao da se još može nositi sa suparnicima na ATP Touru, pa i s najboljima (ove godine 10-1 protiv igrača iz Top 10 – op. a.). On je svakako jedan od najvećih koji su ikad zaigrali tenis, vjerojatno i najveći. Znanje ima, iskustvo ima, a očito ga i glad za pobjedama nije napustila – ističe Mats Wilander.

No Federer ostaje čvrsto na zemlji. Na upit o tome kako gleda na budućnost, skromno je odgovorio:

– Sad idem kući i trenirat ću tamo gdje budem igrao, a to znači u Baselu i Parizu. Prije nego što odem na Masters u Londonu koji mi je prioritet.

Na svim tim turnirima Federeru će, po svemu sudeći, najveći rival biti – Rafael Nadal. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije