Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATRENI IDU PO TROFEJ

Evo tko stoji Hrvatskoj na putu osvajanja Lige nacija: Španjolci temelje igru na posjedu lopte, mnogi žele 'azzurre' u polufinalu

storyeditor/2022-09-28/PXL_280621_33454385.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
29.09.2022.
u 11:33

Mancini je podigao nokautirane Talijane, Van Gaal predvodi opasne Nizozemce, a Španjolska je jedina momčad koja i dalje forsira tiki-taku

Od 14. do 18. lipnja 2023. hrvatska nogometna reprezentacija imat će priliku ugrabiti reprezentativni trofej jer vatreni tada u Nizozemskoj nastupaju na Final Four turniru treće sezone Lige nacija, kojeg su izborili prvim mjestom u skupini s Francuskom, Danskom i Austrijom.

U utorak smo saznali sve putnike na završni turnir uz Hrvatsku će tamo biti Nizozemska, Italija i Španjolska (parovi će se doznati ždrijebom), tri reprezentacije koje u svojoj povijesti imaju nastupe na finalu Svjetskog i Europskog prvenstva, a takvih reprezentacija ima samo sedam.

Van Gaal šokirao

S pretpostavkom da se do lipnja previše neće mijenjati, idemo taktički i kadrovski predstaviti sve tri reprezentacije koje stoje Hrvatskoj na putu do osvajanja prvog trofeja u povijesti. Jedina europska reprezentacija koja se po trenutačnoj formi i prikazanom na terenu može mjeriti s Hrvatskom je Nizozemska koju je stari lisac Louis van Gaal preporodio nakon sramote na Europskom prvenstvu prošle godine. Nakon neočekivanog ispadanja protiv Češke u osmini finala Eura Frank de Boer je dobio otkaz, a Van Gaal je od ljeta 2021. ostao neporažen na klupi Nizozemaca. Sjajan omjer ima 71-godišnji strateg u trećem izborničkom mandatu u svojoj zemlji; 11 pobjeda i 4 remija u 15 utakmica na klupi, a bilo je tu i jakih protivnika poput Belgije, Njemačke i Danske.

Pri samom dolasku u reprezentaciju Van Gaal je napravio nešto što su svi očekivali, 3-4-1-2 sustav je promijenio u svoj "famozni" 4-3-3 sistem u kojem je ključno da se uz velik posjed igra atraktivan nogomet te da svaki igrač na terenu ima svoju istančanu ulogu. Tako je Van Gaalov sistem oduvijek izgledao i bivši strateg Barcelone, Bayerna i Manchester Uniteda nikad ga nije htio prilagođavati igračima, već je igrače prilagođavao svojim idejama. Da pojasnimo ovo s ulogama, primjerice, u Van Gaalovu 4-3-3 sistemu ova tri veznjaka svaki put imaju tri različite uloge. Isto tako, nerijetko dva krila u napadu znaju imati totalno različite i individualizirane zadaće na terenu, iako igraju na istoj poziciji, samo na drugoj strani.

Soccer Football - UEFA Nations League - Group D - Netherlands v Belgium - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - September 25, 2022 Netherlands' Steven Bergwijn in action with Belgium's Thibaut Courtois REUTERS/Piroschka Van De Wouw Photo: Piroschka van de Wouw/REUTERS
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS

U Nizozemskoj se to najavljivalo kao velika promjena i period prilagodbe za igrače, ali oni su se na taj sustav u 2021. fantastično prilagodili te sa šest pobjeda i dva remija došli na čelo svoje kvalifikacijske skupine za Svjetsko prvenstvo. U tom sustavu je briljirao "hibridni centarfor" Memphis Depay koji je s Robertom Lewandowskim podijelio prvo mjesto na ljestvici strijelaca kvalifikacija s čak 12 pogodaka u osam nastupa. Međutim, na prvom okupljanju u 2022. godini Van Gaal je šokirao cijelu Nizozemsku i prvi put u sedam godina maknuo se od formacije 4-3-3. U prijateljskom ogledu protiv Danske izveo je momčad u sustavu 3-4-1-2, Nizozemska je pobijedila, ali u intervjuu nakon susreta Liverpoolov Virgil van Dijk je javno kritizirao Van Gaalovu odluku oko formacije. Van Gaal je zbog toga "zaprijetio" Van Dijku za njegove istupe te nastavio koristiti novu formaciju. Nizozemska je s jednim novim stilom igre, modernijim nego što to Van Gaalov stil nalaže, nastavila dominirati te u 2022. upisala šest pobjeda i dva remija. Nizozemska sad igra nogomet sličan Atalantinom; s puno trke i presinga bez lopte te s puno okomitosti kad tu loptu imaju. Posebno su jaki u ofenzivnom "duplanju" svojih krila.

O Italiji ste kao osvajaču prošlogodišnjeg Europskog prvenstva već dosta pročitali i vidjeli, a za sve one koji nekim slučajem nisu, valja ponoviti – Italija je sada sve suprotno od onoga kako se stereotipizira njihov nogomet: napucavanja, skok-igra, prekidi i igra temeljena na obrani. Momčad Roberta Mancinija jedna je od najzabavnijih i najuzbudljivijih reprezentacija na svijetu u ovom trenutku, a također su promijenili sustav igre u zadnje vrijeme, i to poprilično nedavno. Naime, nakon 2:5 poraza protiv Njemačke u lipnju u Ligi nacija, Mancini se na posljednjem okupljanju proteklog tjedna odlučio za promjenu formacije s 4-3-3 (s kojom su osvojili Euro) na 3-5-2.

Soccer Football - UEFA Nations League - Group C - Hungary v Italy - Puskas Arena Park, Budapest, Hungary - September 26, 2022 Italy's Federico Dimarco celebrates scoring their second goal with teammates REUTERS/Bernadett Szabo Photo: BERNADETT SZABO/REUTERS
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS, ilustracija

Zasad je ta promjena "upalila" jer je Italija u susretima s Engleskom i Mađarskom slavila, i to bez primljenog pogotka. Talijani svoju igru, slično kao i Hrvatska, temelje na posjedu koji uglavnom zadržavaju tehnički natprosječno nadareni veznjaci. U Italiji su to Jorginho, Marco Verratti i Nicolo Barella, mada još postoje i sjajne opcije poput Tonalija, Cristantea i Pobege. Mancini najviše rotira u napadu, gdje je priliku u prvih 11 u proteklih godinu dana dobilo čak deset različitih imena; od zvijezde Cire Immobilea pa sve do 18-godišnjeg talenta Wilfrieda Gnonta. Nogometni kuloari skloni su tezi da bi nam Talijani možda najviše odgovarali.

Još jedan trener koji sve temelji na posjedu je španjolski Luis Enrique čija je Španjolska jedna od posljednjih ostalih primjera "tiki-take" u nogometu. Kod Enriqueovih stopera i veznjaka u sustavu 4-3-3 ključna je sposobnost dodavanja lopte, ali i pozicioniranja kako bi linije za dodavanja bile otvorene. Favoriti za stoperska mjesta su Laporte i Torres, a za mjesta veznjaka Pedri, Koke i Busquets. S druge strane, Enriqueu je važno da su bekovi spremni puno trčati kako bi pratili ta dodavanja te bili dodatna opcija za pas. Što se samog napada tiče, Španjolcima je tu ključan centarfor Alvaro Morata koji svojim kretnjama bez lopte nerijetko otvara prazne prostore za veznjake ili krila. Sve ove tri momčadi su, kao i Hrvatska, sistemski čvrsto utemeljene na posjedu lopte.

Soccer Football - UEFA Nations League - Group B - Portugal v Spain - Estadio Municipal de Braga, Braga, Portugal - September 27, 2022 Spain players celebrate after the match REUTERS/Pedro Nunes Photo: PEDRO NUNES/REUTERS
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS

Uskoro ždrijeb Eura

Valja dodati i da su se saznali jakosni "šeširi" za kvalifikacije za Euro 2024., u kojima će Hrvatska biti nositelj zbog ovog plasmana na Final Four. Hrvatska može dobiti svakakav ždrijeb, od teške potencijalne skupine poput one s Francuskom, Norveškom, Turskom i Slovačkom, sve do lagane skupine poput one s Finskom, Armenijom, Farskim Otocima i Gibraltarom. Ždrijeb kvalifikacija za Euro je 9.listopada u Frankfurtu.

>> VIDEO: Legenda Austrije hrvatskih korijena prije bitke u Beču: Vastić otkrio zašto nije zaigrao za Hrvatsku

Komentara 1

Avatar southman
southman
12:34 29.09.2022.

Svi oni su za nas plitak potok ako budemo zdravi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije