Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukojevićeva analiza

Evo što očekuje Dinamo prođe li gruzijski Saburtalo

Serhij Rebrov
Foto: Press Association/Pixsell
1/6
23.07.2019.
u 13:58

– Dinamo ima kvalitetniju momčad i odličnoga trenera, dok o Ferencvarosu mogu samo reći da ima vrhunskoga trenera – istaknuo je Vukojević.

Dinamo će u trećemu pretkolu Lige prvaka, protiv pobjednika sraza Ferencvaros – Valletta, igrati samo pod uvjetom da u 2. pretkolu preskoči gruzijskoga predstavnika. Dakle, za plave je Saburtalo ključna europska stanica.

Naravno da je Ferencvaros apsolutni favorit protiv Maltežana. Momčad mu je, prema Transfermarktu, vrijedna 20,25 milijuna eura, a od prošle godine vodi je slavni Ukrajinac Serhij Rebrov.

U momčadi ima nesuđenoga Dinamova lijevoga braniča, reprezentativca BiH Eldara Ćivića, a alternacija mu je 26-godišnji Nijemac Marcel Heister, nekadašnji igrač Zadra i Istre 1961.

Wilmotsov sin

U veznoj liniji igra 20-godišnji Belgijac Marten Wilmots, sin slavnoga Marca Wilmotsa, danas izbornika Irana. Otac je, naravno, Martenov menadžer. Najvredniji igrač Ferencvarosa brazilski je desnokrilni napadač Isael (31) čija je tržišna vrijednost 2,20 mil. eura.

Ferencvaros je poznat po ozloglašenim huliganima, u 1. pretkolu pomalo je iznenađujuće izbacio bugarski Ludogorec pobijedivši u obje utakmice, 2:1 i 3:2.

Dom popularnoga Fradija stadion je Groupama Arena, na kojemu je hrvatska reprezentacija nedavno doživjela poraz (1:2) u kvalifikacijama za EP.

Tom zgodom naš je stručni stožer posjetio trener Ferencvarosa, 45-godišnji Serhij Rebrov, bliski prijatelj Dalićeva skauta Ognjena Vukojevića.

– Serhij mi je bio suparnik dok je igrao za ruski Rubin, a ja za Dinamo Kijev, a bio je pomoćni i glavni trener u Dinamu Kijev dok sam bio njegov igrač. S godinama smo razvili vrlo dobar odnos, prijatelji smo i veselim se što ću ga sresti i u Zagrebu – kazao nam je Vukojević.

Sjetio se i kako je Rebrov već imao jedno iskustvo protiv našega Dinama. Bio je pomoćni trener Kijevljana u famoznoj utakmici Lige prvaka u prosincu 2012. kada je naš Dinamo izvukao povijesni bod u snježnoj mećavi (1:1). Vukojević je u toj utakmici za kijevski Dinamo igrao na poziciji stopera.

Mađari su mušterije

Kakav je Rebrov trener? pitamo Vukojevića.

– Bio je igrač Valerija Lobanovskog, u čuvenoj školi kijevskog Dinama, a budući da je igrao u Engleskoj, Turskoj i u Rusiji, odasvud je pokupio ponešto i dosta naučio. Kakav je trener? Dovoljno je pogledati što je sve osvojio.

Dva naslova prvaka Ukrajine i Kup veliki su uspjesi pokraj rivala kao što je Šahtar, a evo i s Ferencvarosem je bio prvak Mađarske. Rebrov inzistira na ukrajinskoj disciplini i fizičkoj spremnosti, što je uzeo od Lobanovskog, dok čim je uzeo pomoćnike Španjolce, očito preferira igru s puno posjeda lopte – ističe Ogi.

Znači li to da je Ferencvaros potencijalno opasnost za plave?

– Ne bih tako rekao. Dinamo ima kvalitetniju momčad i odličnoga trenera, dok o Ferencvarosu mogu samo reći da ima vrhunskoga trenera. Rado ću s njim popiti kavu u Zagrebu, a navijat ću, naravno, za Dinamo – zaključio je Vukojević.

Zanimljivo, u redovima Ferencvarosa od 2014. do 2017. godine igrao je Dinamov stoper Emir Dilaver, a 1999. godine trener mađarskog kluba bio je Dinamov glavni skaut Marijan Vlak.

Mađari su inače redovite Dinamove mušterije. Još tamo 1963. godine plavi su u polufinalu Kupa velesajamskih gradova eliminirali Ferencvaros (2:1, 1:0), čak tri puta izbacivali su MTK (1997., 1999. i 2003.), po jednom ZTE (2002.) i Györ (2010.).

Od Ferencvarosa su bili bolji i Hajduk, koji ih je na jedanaesterce izbacio u 2. pretkolu Lige prvaka 2001., te Rijeka u 2. pretkolu Europske lige 2014. godine (1:0, 2:1). 

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije