Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sixova era

Evo što je Hajduku donio trener Siniša Oreščanin

03.04.2019.
u 17:33

Oreščaninov projekt desetljeća u Hajduku zovu se Ante Palaversa (18), Domagoj Bradarić (19) i Darko Nejašmić (20), sva trojica mladih reprezentativaca, sva trojica nezamjenjivi dio prve momčadi i, dakako, sva trojica uzdanice u derbiju s Dinamom

Ako već ne po trofejima, prva sezona trenera Siniše Oreščanina u Hajduku bit će zapamćena po projektu “naša dica”, po promociji trojice sjajnih mladih nogometaša s hrvatskom putovnicom, vjerojatno budućih oslonaca A reprezentacije.

To je u specifičnim okolnostima u kojima Hajduk živi zapravo svojevrsni trenerski pothvat, s obzirom na to da bijeli u svlačionici imaju čak 14 stranaca, odnosno oni čine čak 48,3 posto kadra.

>> Pogledajte što je Dinamov trener Bjelica rekao uoči derbija

Dakle, Oreščaninov projekt desetljeća u Hajduku zovu se Ante Palaversa (18), Domagoj Bradarić (19) i Darko Nejašmić (20), sva trojica mladih reprezentativaca, sva trojica nezamjenjivi dio prve momčadi i, dakako, sva trojica uzdanice u derbiju s Dinamom.

Debi pokraj Jadra

Može se Oreščaninu čak pripisati i prstohvat zasluga za Palaversin spektakularni transfer u Manchester City za pet milijuna eura, s obzirom na to da je mladi Ante kod sadašnjeg trenera Hajduka nakupio čak 29 nastupa u Drugoj i Prvoj HNL i s nepunih 18 godina debitirao u seniorskom nogometu. Zbilo se to u svibnju prošle godine, na Stadionu pokraj Jadra u Solinu, u dresu Hajduka II.

Nevjerojatno zvuči podatak da je Manchester City kupio Palaversu koji je do tada imao samo osam prvoligaških nastupa i nije bio ni blizu A reprezentacije. I to govori o silnom potencijalu koji se krije u plavokosom Splićaninu.

Još dulji staž kod Oreščanina imaju druga dvojica Hajdukovoh dragulja. Na primjer, 20-godišnji defenzivni vezist Darko Nejašmić čak pedeset, od toga 11 u najvišem razredu. Lijevi branič Domagoj Bradarić (19) pak kod Oreščanina ima 45 nastupa, deset prvoligaških i već sada o njemu se govori kao o talentu dostojnom A reprezentacije.

>> Pogledajte što je Nikola Moro rekao uoči derbija

Koje su to okolnosti natjerale Oreščanina da posegne za domaćim klincima, ili je to njegova trenerska agenda?

– Oreščanin ima zasluga za njihovu promociju, zato što ih je upoznao u mlađim kategorijama, pa kada je preuzeo prvu momčad, imao je jasnu sliku o njihovim mogućnostima. No, nije samo Oreščanin zaslužan; ti dečki prošli su Hajdukovu školu, bili su u rukama brojnih trenera, bili su tu i Andrić i direktori škole prije njega – kaže Hajdukova legenda, nekadašnji vratar i trener Ivan Pudar i dodaje:

– Mladim igračima na ruku je išlo i to što su se neki od brojnih Hajdukovih stranaca pokazali kao promašaji, pa je onda domaćem nogometašu lakše probiti se u momčad. Naravno, taj proces doživljavam kao nešto pozitivno jer ta splitska publika, reći ću ‘luda’, ipak najviše voli domaće igrače.

Kakve god okolnosti bile u Hajduku, Siniša Oreščanin bit će zapamćen po beskompromisnom forsiranju domaćih igrača, što mu može služiti na čast. U prošlom derbiju u Maksimiru u prvih 11 izveo je čak osmoricu domaćih igrača, što je raritet unatrag nekoliko godina.

Nije nadmašio Kopića

No, što Pudar kaže o Oreščaninovu nizu s Hajdukom od osam proljetnih utakmica bez poraza?

– Također pozitivan pomak, ali u moje vrijeme takav Hajdukov niz, pa i puno dulji, smatrao se normalnim. Od Hajduka se to uvijek očekivalo – dodao je Pudar.

Kad smo već kod Oreščaninova niza nepobjedivosti, on doista ne bi trebao biti senzacija, jednostavno zato što je prije samo godinu dana trener Željko Kopić također imao niz s Hajdukom od osam utakmica bez poraza. Oreščanin u 12 nastupa na klupi bijelih ima 72-postotnu uspješnost (ispao je iz Kupa), a Željko Kopić u isto toliko nastupa imao je 86 posto pobjeda, a među ostalim pobijedio je Dinamo u Zagrebu te uveo Hajduk u finale Kupa. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije