Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDUĆE ZVIJEZDE

Dalić mora napraviti smjenu generacija, a ovi su momci spremni braniti boje Hrvatske

Osijek i Dinamo susreli se u 30. kolu Prve HNL
Davor Javorovic/PIXSELL
07.05.2021.
u 08:02

Dok izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić malo po malo kuje roster od 26 igrača koji će otputovati u kamp u Škotskoj uoči utakmica grupne faze Europskog prvenstva protiv Engleske, Češke i Slovačke, na domaćim travnjacima se polagano kuje nova generacija koja će vrlo brzo biti potrebna u reprezentativnom dresu

Dok izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić malo po malo kuje roster od 26 igrača koji će otputovati u kamp u Škotskoj uoči utakmica grupne faze Europskog prvenstva protiv Engleske, Češke i Slovačke, na domaćim travnjacima se polagano kuje nova generacija koja će vrlo brzo biti potrebna u reprezentativnom dresu.

Istina, Dalić je nakon povijesnog srebra u Rusiji odradio određenu smjenu generacija, ali činjenica da je ta smjena odrađena, generalno rečeno, s igrača koji imaju 31-32 godine na igrače koji imaju 27-28 godina govori nam da ćemo ubrzo trebati još jednu smjenu, a gdje bolje tražiti tu smjenu nego u Prvoj HNL koja je ove sezone postala kvalitetnija no što je ikad bila. Iako liga ima pozamašan broj stranaca, isto tako je i bogata mladim domaćim igračima od kojih već i sada neki zaslužuju poziv. No, nećemo previše žuriti te ćemo ih za ovu priliku smatrati kandidatima za budućnost reprezentacije.

Neće čuditi podatak da na ovom popisu nogometaša ima izrazito puno igrača Dinama koji je marljivo kupovao talente iz domaćih konkurentnih klubova te da ima i dosta igrača koji već brane reprezentativni dres pod Igorom Bišćanom u U-21 selekciji koja je uspjela proći do nokaut faze ovogodišnjeg Eura za mlade.

Oba spomenuta kriterija iz prethodnog odlomka zadovoljava kandidat za nasljednika Dominika Livakovića u vatrenima (iako je uistinu prerano za konkretno nasljeđivanje), Ivan Nevistić koji do kraja sezone brani boje Rijeke, a od iduće sezone bi mogao naslijediti Livija u Dinamu, ako naravno jedinica plavih ode put inozemnog kluba. Mladi 22-godišnji vratar iz Đakova dokazao se sjajnim refleksima u mnoštvu navrata, dok poneke kikseve pripisujemo izrazito mladoj dobi, pogotovo za vratara. Činjenica da je trećinu kaznenih udaraca obranio ove sezone također govori da je riječ o posebnom talentu koji ima što ponuditi.

Iako se Nevistić ističe kao glavni kandidat za iduću hrvatsku jedinicu iz HNL-a, ili barem rezervnu opciju, treba istaknuti i još jednog Dinamovog nogometaša, Dinka Horkaša koji trenutno brani na posudbi u Varaždinu, ali i Riječanina Ivicu Ivušića koji je ogromna karika u povijesnom uspjehu Osijeka ove sezone.

Što se obrambenih HNL opcija tiče, dva najpotentnija imena imaju epitet hibridnih braniča koji jednako dobro svoje obrambene zadaće obavljaju na pozicijama stopera i lijevog boka. Riječ je, naravno, o najvrjednijem igraču HNL-a te budućem braniču Leipziga Jošku Gvardiolu (19), ali i nešto manje poznatijem kapetanu Gorice Krešimiru Krizmaniću (20). Dok je Gvardiol već sad spreman uhvatiti stopersku ili bočnu poziciju u Dalićevom sustavu, Krizmanić iz utakmice u utakmicu pokazuje da je i on vrlo ozbiljan kandidat za upasti u taj sistem. Sa samo 20 na leđima Krizmanić igra kao vođa i svojim karakterom i sposobnostima daje dojam kao da je riječ o nevjerojatno iskusnom igraču. Što se tiče lijevih bekova, u razgovoru su tu još i odnedavni ili budući Dinamovci Daniel Štefulj i Marijan Čabraja, a za drugu stopersku poziciju legitimna je dvojba između Hajdukovog Marija Vuškovića te Rijekinog Hrvoja Smolčića, a minimalna prednost ide Vuškoviću. Na poziciji desnog beka nešto smo deficitarniji s domaćim talentima u HNL-u, a kao glavni potencijal ističe se 18-godišnji Filip Braut iz Rijeke, ispred Tomislava Boseca i Luke Hujbera.

U središtu terena je najveća konkurencija, no Kristijan Jakić i Mihael Žaper su korak ispred svojih potencijalnih konkurenata: Marija Bulata, Bartola Franjića, Hrvoja Babeca i Karla Lulića, dok na poziciji napadačkog veznjaka u opakoj konkurenciji suigrača prednost dajemo Lovri Majeru ispred Luke Ivanušeca, a u priču bi se mogao uključiti i Osijekov Marin Pilj.

Napeta je konkurencija i na poziciji lijevog krila: Petar Bočkaj, Dario Špikić, Josip Mitrović i Antonio Marin. Iako se Marinu predviđa najsvjetlija budućnost, mladi Mitrović iz Gorice pokazuje da bi ta Marinova "navikanost" možda mogla i pasti u drugi plan pored Goričinog "anonimca". No, kad pogledamo preostale dvije napadačke pozicije - centarfora i desno krilo - situacija je posve drukčija. Jake domaće konkurencije u HNL-u nema pa se za obje pozicije najviše u slabijoj konkurenciji ističu trenutni igrači Rijeke, Sandro Kulenović u špici te Robert Murić na desnom krilu. Stoga dajemo prednost Ivanušecu koji zna odigrati tu poziciju.

Komentara 4

RE
RedTree
13:41 07.05.2021.

Pomalo dalek je put od nadarenosti do A selekcije. Istina je da nam fali desni bek i napadač, tko su tu pokaže mogao bi imati sreće.

BR
Breoxs
18:46 07.05.2021.

Kramarić i Kovačić nisu ono što bi trebali biti, Vrsaljko je u padu, Vida i Badelj isto, a mlađi nisu previše impresionirani starijima. Ne vidim da bi mi mogli nešto napraviti na EP.

BR
Breoxs
18:44 07.05.2021.

Dalić je žrtva lijepih sjećanja iz Rusije! Vrsaljko, Vida, Badelj nisu za prvih 11, a ovi stariji Lovren i Perišić imaju kvalitetu, ali ih ovi mlađi ih ne poštuju previše. Mladi stave slušalice i starije na - ignore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije