Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna investicija

Sada je i službeno! Kinezi grade novi stadion Kantrida

12.04.2019.
u 11:29

Cijeli projekt ne bi krenuo od nule jer Damir Mišković je još prije pet godina potrošio oko milijun eura za izradu projektne i ostale dokumentacije

Čelnici HNK Rijeka od svog dolaska u klub najavljuju da je izgradnja nove Kantride jedan od njihovih strateških ciljeva, a ovih dana neke su se stvari po tom pitanju počele događati.

Predsjednik Rijeke Damir Mišković potpisao je u Dubrovniku memorandum o razumijevanju s kineskim ulagačima o izgradnji Kantride.

>> Evo po kojim uzorima bi vatreni mogli dobiti novi stadion

1/20

Memorandum se odnosi na izgradnju novog stadiona Kantrida u Rijeci, hotela i pratećih objekata.

Spora birokracija

Iako iz kluba ne žele otkrivati detalje moguće suradnje, kao ni ime kineske tvrtke koja bi bila investitor.

Cijeli projekt ne bi krenuo od nule jer Damir Mišković je još prije pet godina potrošio oko milijun eura za izradu projektne i ostale dokumentacije. Tada je, naime, imao namjeru povući novac iz fondacije Social Sport, ali svoje je prste u to uvukla spora birokracija i sve je propalo.

No, ako ništa drugo, iz tog je vremena ostao Miškovićev plan koji bi sada mogao dobro poslužiti. On počivao na arhitektonskom rješenju poznatog Talijana Gina Zavanelle koji je, primjerice, projektirao i fenomenalni Juventusov stadion, torinsku Allianz Arenu. Mišković je Kantridu zamišljao kao stadion na kojem bi bilo 10 do 12 tisuća natkrivenih mjesta.

Navijači vezani uz Kantridu

Uz to, u tom projektu bilo bi mnogo komercijalnih sadržaja. Tako bi se, osim samog igrališta, tamo radila i garaža, fan shop, nekoliko ugostiteljskih objekata, kao i hotel sa 120 soba na istočnom dijelu lokacije. Sve bi bilo napravljeno po najvišim standardima i po svim Uefinim kriterijima, što bi značilo da bi i reprezentacija zasigurno češće gostovala u Rijeci.

Procjena investicije prije koju godinu iznosila je oko 50 milijuna eura (25 za stadion i još toliko za komercijalni dio kompleksa), a cijeli projekt trebala bi realizirati tvrtka Stadion Kantrida, s kojom je još 2014. godine sklopljen predugovor o pravu građenja.

Nedavno je sklopljen i aneks toga predugovora kako u njemu ne bi istekli rokovi za njegovu realizaciju. Kada bi se cijeli ovaj posao zaista i dogovorio te kada bi se sve realiziralo kao što je predviđeno, bio bi to prekrasan poklon za sve navijače Rijeke.

Iako je i Rujevica prilično lijepa, navijači Rijeke prilično su sentimentalno vezani za Kantridu koja je slovila za jedan od najosebujnijih stadiona svijeta. 

>> Pogledajte slavlje igrača Dinama nakon prolaska u finale

Ključne riječi

Komentara 20

SS
sokac sa drave
11:42 12.04.2019.

Treba iskoristiti trenutnu situaciju naklonosti Kineza prema nasem narodu i pustiti ih da izgrade desetak stadiona koji svi skupa nece kostati kao novi stadion Totenhema.Pravi odabir za peljesacki most su bili Kinezi koji ce to napraviti skoro u pol cijene u odnosu na primjer od Austrijskog Strabaga.

Avatar Based Croat
Based Croat
11:52 12.04.2019.

Super. Bilo bi lijepo da naprave stadion za 20 000 ljudi. Da na njemu igra i reprezentacija. Moramo obnoviti sportsku infrastrukturu. Od osnutka države s izuzetkom rukometnih dvorana ništa nije napravljeno.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
12:22 12.04.2019.

tek kad ga završe onda bum vjeroval

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije