Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraća se hrvatska reprezentacija

Evo kako će izgledati Hrvatska! Dva imena kucaju na Dalićeva vrata

Hrvatska reprezentacija
Foto: DPA/Pixsell
1/7
06.08.2020.
u 14:01

Hrvatska će zaigrati nakon deset mjeseci! Pašalić ulazi na velika vrata, Vrsaljko najveće pojačanje

Novi početak nakon sušnih deset mjeseci, novi ciljevi, novi motiv, nova energija, čak i novi – dresovi. Sve ovo čeka nas od 31. kolovoza u Zagrebu, dana kada će se hrvatska nogometna reprezentacija iznova okupiti u novome, za sada još neotkrivenome dizajnu dresova s kvadratićima, prvi put nakon studenoga prošle godine, te zaploviti novim natjecateljskim ciklusom u Ligi nacija.

Ne zna se tko s većim nestrpljenjem čeka nove nastupe junaka našega doba protiv Portugala u Portu (5. rujna) i protiv Francuske u Parizu (9. rujna): navijači vatrenih željni spektakularnoga nogometa, izbornik Zlatko Dalić, sada spokojan oko svoje budućnosti, ili sami protagonisti predvođeni kapetanom Lukom Modrićem, koji će 9. rujna u Parizu proslaviti 35. rođendan.

Ludi ritam utakmica

Unatoč višemjesečnoj suši reprezentativnoga nogometa, u ovom trenutku nije teško predvidjeti tko bi trebali biti ljudi na Dalićevu popisu, međutim, specifičan trenutak europskog nogometa, uzrokovan pandemijom koronavirusa, ostavlja ipak dozu neizvjesnosti – kako će nam izvedba reprezentacije izgledati u sudaru s moćnim europskim momčadima? Naime, svjetski prvak Francuska je drugoplasiran, a europski prvak Portugal sedmoplasiran na Fifinoj ljestvici (Hrvatska je 6.).

U nedavnom intervjuu za Večernji list izbornik Zlatko Dalić istaknuo je veliko zadovoljstvo nastupima reprezentativaca u protekloj sezoni. Prema statistici i po ukupnome dojmu, ovo je bila jedna od najuspješnijih klupskih sezona naših igrača posljednjih godina, s tim da taj dojam može biti još i pojačan s obzirom na sudjelovanje igrača u završnicama europskih kupova.

Pripremajući se za ludi ritam utakmica nadolazeće jeseni, izbornik Zlatko Dalić ima zadovoljstvo i privilegij još uvijek graditi igru reprezentacije na njezinu nezamjenjivom kotačiću, Luki Modriću. A sve što je Luka demonstrirao u dresu Real Madrida u završnici protekle sezone bilo je gotovo na razini njegovih izdanja iz 2018. godine kada je bio najbolji na svijetu.

Tako je Luka bio ključni Realov igrač u završnici šampionske sezone, u kojoj je dohvatio svoj drugi naslov prvaka Španjolske. Modrić je prošloga tjedna bio na kratkome odmoru, a u ovom trenutku fokusiran je na Realovu uzvratnu utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Manchester Cityja, koja je na rasporedu sutra, u petak, 7. kolovoza.

Ispadne li Real Madrid iz europske utrke (a u prvoj utakmici kod kuće poražen je od Cityja 1:2), Modrić će praktički biti slobodan i moći će se u miru pripremati za novu sezonu Primere koja počinje 12. rujna. Tako bi Luka na okupljanje vatrenih došao potpuno svjež i odmoran, a nastup protiv Portugala bio bi mu premijerni u novoj natjecateljskoj sezoni.

Kapetanu Luki nastupi za reprezentaciju oduvijek su bili više od pukih brojki, premda ni njih više u ovom, povijesnom kontekstu ne treba zanemarivati. Nastupi li u svih osam utakmica vatrenih ove jeseni, Modrić bi nadmašio Srnin rekord (134) po broju nastupa za vatrene.

Drugi potporni stup reprezentacije Ivan Rakitić, unatoč frustracijama zbog nedefinirane klupske budućnosti, bio je opet jedan od najkorištenijih igrača Barçe s 41 nastupom. Raketa je još uvijek i u igri za plasman na završni turnir Lige prvaka, jer Barçu u subotu čeka uzvrat s Napolijem (u prvoj je bilo 1:1). Prođe li Barça na Final 8, Ivana bi 14. kolovoza u Portugalu čekao sudar s Bayernom...

Dalićev kronični problem, još od Svjetskog prvenstva iz Rusije, pozicija je desnoga braniča, a vezan je za još jednoga igrača iz Primere, Šimu Vrsaljka. Zadranin je posljednju klupsku utakmicu za Atlético odigrao 11. ožujka protiv Liverpoola te je nakon nje bio podvrgnut artroskopiji koljena. Prema informacijama iz Madrida, Šime je u međuvremenu uspješno prošao proces oporavka i veliki povratak trebao bi se dogoditi 13. kolovoza, u četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka protiv Leipziga.

Prođe li uspješno taj test, ali i nastavi li natjecanje u LP-u, Vrsaljko će doživjeti i veliki povratak u nacionalnome dresu i postati najveće Dalićevo pojačanje. U reprezentaciji ga nije bilo još od studenoga 2018. godine, kada je upravo zbog ozljede koljena bio prisiljen napustiti teren protiv Engleza na Wembleyu.

Slatke brige za Dalića

Uoči nastupa u Ligi nacija, Dalić će se suočiti i s ponekom slatkom brigom, u likovima dvojice briljantnih Splićana, Nikole Vlašića i Marija Pašalića. Obojica iza sebe imaju sjajne sezone u moskovskom CSKA, odnosno u Atalanti i obojica zaslužuju značajniju minutažu nacionalnom dresu, i to kao najozbiljnije alternative u veznome redu.

Upravo su Vlašić i Pašalić, uz Brekala i diva iz Marseillea Ćaletu-Cara, ta nova energija na kojoj Dalić inzistira. I dok je Vlašić već dao značajan obol u plasmanu na Europsko prvenstvo, Pašalić, kao klupsko otkriće sezone, s nestrpljenjem čeka novo dokazivanje u reprezentaciji. U njoj već ima 12 nastupa, ali se još nije upisao u strijelce. Mario je kandidat za poziciju polušpice, ali i za defenzivnog veznog, gdje je konkurencija najjača: Brozović, Rakitić, Badelj, Kovačić. Iz prikrajka vreba i Filip Bradarić, iza kojega je vrlo solidna sezona u španjolskoj Celti.

Ove jeseni s pozicije prvoga napadača ponovno će startati majstor Bruno Petković, premda iza njega nije golgeterski plodonosna sezona, sa samo sedam pogodaka u Hrvatskoj ligi. Stoga se kao logično pitanje nameće tko je Brunina alternativa: jesu li to Kramarić ili Rebić, čija prirodna pozicija nije istureni napadač, ili će Dalić posegnuti za nekim specijaliziranim tipom špice ‘fox in the box’? Primjerice, kao potencijalno iznenađenje novoga ciklusa figurira prvi strijelac Hrvatske lige Antonio Čolak, nogometaš Rijeke koji je kod Dalića za sada bio samo na pretpozivu.

U istu kategoriju mogućih iznenađenja svrstavamo i sjajnoga vratara Lokomotive Ivu Grbića te lijevoga braniča francuskoga Lillea, 20-godišnjega Domagoja Bradarića. Splićanin koji igra u ligi petice, a već je nastupio i u Ligi prvaka, u svakom je slučaju veća perspektiva za lijevoga beka od Darija Melnjaka, člana tek 15-plasirane momčadi turske lige, Rizespora.

U svakom slučaju, Dalića ove jeseni ne čeka samo bitka za preživljavanje u Ligi nacija nego i priprema momčadi za novi vrhunac izborničkog mandata, Europsko prvenstvo sljedećega ljeta. Tu će se, protiv Portugalaca, Francuza i Šveđana, te u prijateljskim utakmicama sa Švicarskom i Turskom, krojiti popis za Euro. I izuzmemo li “senatore”, one koji su sudjelovali u osvajanju svjetskoga srebra, svi ostali su praktički u svojevrsnim kvalifikacijama ili u nemilosrdnoj borbi za ostanak na Dalićevoj listi. Počevši od subote 5. rujna u Portu.

 

Ključne riječi

Komentara 9

LE
Lessa
20:18 06.08.2020.

Bas i ne...Barišić je sasvim ok

SS
sokac sa drave
07:03 08.08.2020.

Gospodine Dasovic potpuno ste podbacili u zelji pet sest igraca iz okolice Splita nahvaliti i pokusali ubaciti u reprezentaciju.Pasalic je vec puno puta pokusao ali neide pa neide.Ima boljih.Mali braco od velike blanke je pobjegao iz engleske lige gdje je bio samo na tribinama i otisao u rusiju u ligu sumnjive kvalitete.Osim toga je on kupio lopte koje su bile za Rebica i Perisica tako da su ova dvojica iznervirana ispali iz forme.Lagani brekalo je svugdje samo rezervni igrac cak je u drugoligasu Stuttgartu bio rezerva.Koji Bradarici kaj si ponoril kako ono vele zagorci.

Avatar rubinet
rubinet
15:24 06.08.2020.

Imamo mi problem i s lijevim braničem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije