Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SENZACIJA U PJONGČANGU

Tek su joj 22, a ispisala je povijest: To još nitko nije napravio!

Ledecka za povijest
Foto: Reuters
1/12
24.02.2018.
u 09:52

Ledecka je nakon senzacionalne pobjede u superveleslalomu u alpskom skijanju prije tjedan dana u subotu slavila i u paralelnom veleslalomu u daskanju na snijegu

Čehinja Ester Ledecka (22) postala je prva osoba koja je osvojila zlatnu medalju u dva različita sporta na istim Zimskim olimpijskim igrama, ona je nakon senzacionalne pobjede u superveleslalomu u alpskom skijanju prije tjedan dana u subotu slavila i u paralelnom veleslalomu u daskanju na snijegu, disciplini u kojoj je bila među favoritima i prije natjecanja u Pjongčangu.

Ledecka je dominirala subotnjim natjecanjem, ostvarila je najbolje vrijeme u kvalifikacijama, u polufinalu je bila uspješnija od Njemice Theresije Ramone Hofmeister (21) koja nije uspjela završiti utrku, dok je u finalu za 46 stotinki bila brža od još jedne Njemice Seline Jorg (30).

Ledecka za povijest
1/12

I dok je prije tjedan dana u superveleslalomu kreirala senzaciju jer joj je najbolji plasman u Svjetskom kupu u toj disciplini bilo 19. mjesto, pobjeda u daskanju na snijegu nije iznenađenje jer je Ledecka aktualna svjetska prvakinja upravo u paralelnom veleslalomu.

Do bronce je stigla Hofmeister koja je u malom finalu nadmašila Ruskinju Alenu Zavarzinu, brončanu u ovoj disciplini iz Sočija prije četiri godine. 

U konkurenciji muškaraca zlato u paralelnom veleslalomu osvojio je Švicarac Nevin Galmarini (31) koji je u finalu za 43 stotinke bio brži od domaćeg favorita Leeja Sang-Hoa (22).

Prije četiri godine u Sočiju Galmarini je osvojio srebro izgubivši u finalu od domaćeg predstavnika Vica Wilda, a ovoga puta se uspeo jednu stubu više na pobjedničkom postolju.

U polufinalu je Švicarac svladao Francuza Sylvaina Dufoura (35) koji nije stigao do cilja, dok je u drugom polufinalu bilo iznimno dramatično, a na kraju je Lee za samo jednu stotinku bio brži od Slovenca Žana Košira (33).

Ipak, Košir je u borbi za treće mjesto zadržao koncentraciju i bio za 1.49 sekundi brži od Dufoura i osvojio broncu. Za Košira je to treće olimpijsko odličje u karijeri, prije četiri godine u Sočiju bio je također brončani u paralelnom veleslalomu, dok je u paralelnom slalomu, disciplini koje nema na ovim ZOI, bio srebrni.

U disciplini "big air", koja je u Pjongčangu imala svoju olimpijsku premijeru, zlato je osvojio Kanađanin Sebastien Toutant (25) sa 174.25 bodova ispred Amerikanca Kylea Macka (20) koji je sa 168.75 bodova osvojio srebro, te Britanca Billyja Morgana (28) koji je sa 168.00 bodova stigao do bronce.

REZULTATI,

PARALELNI VELESLALOM,

ŽENE,

FINALE:

1.  Ester Ledecka (Češ)  

2.  Selina Jorg (Njem)  +0.46           

za 3. mjesto:

1.  Ramona Hofmeister (Njem)                    

2.  Alena Zavarzina (Rus) - nije završila  

MUŠKI,

FINALE:

1.  Nevin Galmarini (Švi)  

2.  Lee Sang-Ho (J. Kor)  +0.43            

za 3. mjesto:

1.  Žan Košir (Slo)     

2.  Sylvain Dufour (Fra)  +1.49  

 

BIG AIR,

MUŠKI:

1.   Sebastien Toutant (Kan)       174.25

2.   Kyle Mack (SAD)               168.75        

3.   Billy Morgan (VB)             168.00        

4.   Chris Corning (SAD)           153.00        

5.   Red Gerard (SAD)              143.00        

6.   Michael Scharer (Švi)         140.75      

Niskanenu zlato na 50km

Finac Iivo Niskanen (26) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u skijaškom trčanju na 50 kilometara klasičnim načinom na ZOI u Pjongčangu, on je u najduljoj disciplini programa ciljem prošao u vremenu od 2:08:22.1 sati, 18.7 sekundi ispred srebrnog Rusa Aleksandra Bolšunova (21), odnosno 37.5 sekundi ispred još jednog Rusa Andreja Larkova (28) koji je osvojio broncu.

Niskanen se izdvojio iz glavne skupine već na 20. kilometru utrke, a njegov tempo usudio se pratiti samo Kazahstanac Aleksej Poltoranin. No, Poltoranin nije uspio držati priključak s Niskanenom, već se u lov za Fincem nakon 30km utrke dao Bolšunov.

Finac i Rus držali su se zajedno sve do posljednjeg kilometra kada je Niskanen krenuo u nezadrživi finiš na koji Bolšunov nije imao odgovor.

Niskanen je specijalist za klasični stil trčanja, obje svoje dosadašnje pobjede u Svjetskom kupu ostvario je upravo tom tehnikom, obje na 15km, prošle godine je na SP u Lahtiju osvojio zlato također na 15km klasično, a prije četiri godine je na ZOI u Sočiju osvojio zlato sa Samijem Jauhojaervijem u ekipnom sprintu klasičnom tehnikom.

Ovo je prvo zlato za Finsku u Pjongčangu, dosada su sportaši iz te zemlje osvojili četiri bronce.

Bolšunovu je srebro na 50km četvrta medalja osvojena u Pjongčangu, sada ima tri srebra (štafeta 4x10km, momčadski sprint, 50km) i jednu broncu (pojedinačni sprint).

Poltoranin je, pak, u završnici u potpunosti posustao te ga je pet kilometara prije cilja dostigla velika skupina skijaša. U borbi za broncu najviše snage ostalo je Larkovu koji je ciljem prošao 6.1 sekundi ispred četvrtog Kanađanina Alexa Harveya, dok su Norvežani ostali bez medalje. Martin Johnsrud Sundby je završio kao peti, a Hans Christer Holund kao šesti.

Bila je ovo 11. disciplina u skijaškom trčanju na ZOI u Pjongčangu i prva u kojoj su Norvežani ostali bez medalje.

Do kraja natjecanja u skijaškom trčanju preostala je još utrka skijašica na 30km klasičnim načinom koja je na programu u nedjelju. 

REZULTATI:

1.   Iivo Niskanen (Fin)                           2:08:22.1

2.   Aleksandar Bolšunov (Rus)    2:08:40.8                      

3.   Andrej Larkov (Rus)         2:10:59.6                      

4.   Alex Harvey (Kan)                             2:11:05.7                      

5.   Martin Johnsrud Sundby (Nor)                  2:11:05.8                      

6.   Hans Christer Holund (Nor)                    2:11:12.2                      

7.   Daniel Rickardsson (Šve)                      2:12:12.5                      

8.   Martin Jakš (Češ)                         2:12:32.6                      

9.   Dario Cologna (Švi)                           2:12:43.2                      

10.  Emil Iversen (Nor)                            2:12:59.0   

Komentara 8

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
13:26 24.02.2018.

Veselimo se uspjesima Ledecke

DU
Deleted user
11:11 24.02.2018.

u svijetu gdje se svi speciliziraju za uska područja, ovo je jedinstveno i neponovljivo. Velik znak !

DU
Deleted user
11:54 24.02.2018.

Lijep uspjeh, bravo. A, usput, da i ja malo doprinesem, postoji i sportaš koji je bio Olimpijski pobjednik i na ljetnim i na zimskim Olimpijskim igrama. To je Eddie Eagan (SAD, 1897-1967), i on je jedini čovjek ikada kojemu je to uspjelo. 1920. u Antwerpenu pobijedio je u boksu, u poluteškoj, a 12 godina kasnije na ZOI u Lake Placidu, bio je član boba četverosjeda s kojim je osvojio i "zimsku" zlatnu olimpijsku medalju. To do danas nikome više nije uspjelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije