Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMISLILI NOGOMET

Englezi su nam dali prvu loptu, trenera Građanskog, ali i huligane

Hrvatska Engleska
Foto: Igor Kralj/Pixsell
12.10.2018.
u 12:38

Dali su prvi nogometnom svijetu i pune stadione, zaluđenost nogometnom loptom i najbolju i najglamurozniju nogometnu ligu – Premiership.

Izmislili su nogomet, donijeli nam prvu nogometnu loptu, a danas strahuju od utakmice s nama. Ironično, ali istinito. Jer, bolji smo od Engleza i po Fifinu renkingu i po individualnoj klasi. Oni igrača poput Modrića nemaju.

No, da nije bilo Engleza, nogometni svijet bio bi puno siromašniji. Krenimo redom...
Englezi su još sredinom 19. stoljeća počeli igrati suvremeni nogomet, kakav se igra danas. Sve je počelo u engleskim javnim školama. Stvorili su prve amaterske klubove sa sjedištem u svakoj školi. No, svaka škola imala je svoja pravila pa je tijekom utakmica dolazilo do svađa po čijim će se pravilima igrati. Zato je 1863. godine Engleski nogometni savez donio prvi skup pravila kojih su se svi klubovi morali pridržavati. Ta pravila kasnije su priznata kao prva nogometna pravila u povijesti.

Prve navijačke skupine

Englezi su, naravno, osnovali i prvi nogometni klub. Sheffield United osnovan je 1855. i Fifa ga je službeno priznala kao najstariji nogometni klub na svijetu.

U idućih 10-ak godina, odnosno do kraja 60-ih 19. stoljeća, osnovani su u Engleskoj brojni klubovi, no na veliku nogometnu ekspanziju čekalo se sve do potkraj stoljeća, kada je radnička klasa preuzela vlast nad nogometom. Tada su neki biznismeni uvidjeli da ljudi žele gledati utakmice, pa su prvi u svijetu počeli naplaćivati ulaznice. A kada je nogomet postao profesionalni sport, počeo se nezaustavljivo širiti cijelim Otokom, a onda i Europom. Godine 1872. Englezi su osnovali i prvo natjecanje u povijesti nogometa – FA kup, koji se igra i danas.

Iako su danas sve samo ne najbolji treneri, Englezi su izmislili prve nogometne taktike. Potkraj 19. stoljeća njihovi su treneri shvatili da nogomet nije samo dribling.

Prvi trener koji je jako utjecao na razvoj nogometa bio je Arsenalov menadžer Herbert Chapman, koji je 1930-ih izveo taktičku revoluciju, uveo je popularni sustav WM (2-3-2-3), jer su baš u obliku tih slova stajali igrači na terenu. Genijalni Chapman taj je sustav osmislio kako bi se što bolje prilagodio novom pravilu o zaleđu. Možda je najveći engleski trener dosad Bob Paisley, legendarni menadžer Liverpoola koji je s tim slavnim klubom osvojio 13 trofeja, od toga čak tri puta Ligu prvaka te šest puta englesko prvenstvo. U velikane spadaju i sir Matt Busby, tvorac slavnih “Busbyjevih beba” Manchester Uniteda, a genijalac je bio i kontroverzni Brian Clough, koji je s Nottingham Forrestom dvaput bio prvak Europe. Zapamćena je njegova izjava: “Neću reći da sam najbolji trener, ali sam sigurno u top 1!”

Dali su nam Englezi i mnoge igračke genijalce. Među ostalima i prvog dobitnika prestižne Zlatne lopte – Stanleya Matthewsa. Te 1956. slavio je ispred igrača Reala Alfreda di Stefana. Kakva je faca bio najbolje pokazuje to da je s vojvodom od Edinburgha gotovo svakodnevno pio čaj u Buckinghamskoj palači.

Dali su Englezi nogometu još brojne igračine – Bobbyja Charltona, Kevina Keegana, Garyja Linekera, Paula Gascoignea, Stevena Gerrarda, Waynea Rooneya...

Dali su prvi nogometnom svijetu i pune stadione, zaluđenost nogometnom loptom i najbolju i najglamurozniju nogometnu ligu – Premiership.

Nažalost, dali su nam i neke negativne stvari. Prije svega – huligane. Prvi huligani pojavili su se u Engleskoj već potkraj 19. stoljeća, a tukli su se međusobno na utakmicama tamošnjih liga. No, svijet je engleske huligane upoznao 70-ih godina 20. stoljeća, a među najžešćima bili su navijači Millwalla, Leedsa, Chelseaja, Tottenhama i Leicestera. Najtragičniji slučaj huliganstva dogodio se 1985. na Heyselu gdje su huligani iz Liverpoola skrivili smrt 39 navijača Juventusa.

Davali im – suze

Englezi su pak Hrvatskoj dali prvu nogometnu loptu, donijeli su je u Županju 1880. godine, a Dinamu, odnosno tadašnjem Građanskom, dali su vrhunskog trenera Arthura Gaskella. On je u Građanskom bio od 1921. do 1924., a odgojio je prvu slavnu generaciju slavnog zagrebačkog kluba. Smatra se utemeljiteljem momčadi koja je osvojila prvi naslov prvaka u bivšoj državi, a podigao je Građanski na europski nivo. No, nisu samo Englezi davali nama, već i mi njima. I to uglavnom tugu. Kao u studenome 2007. kada smo ih usred Wembleya pobjedom 3:2 izbacili s puta prema EP-u. Plakali su i u srpnju u polufinalu SP-a. I još jedna zanimljivost za kraj – znate li koji je klub nanio najveći poraz Manchester Unitedu u povijesti? Bio je to Hajduk, u prijateljskoj utakmici na Poljudu u siječnju 1980. 
Bilo je nestvarnih 6:0 za bijele! 

>> Pogledajte trening Hrvatske na Rujevici

Komentara 3

KR
kruti
12:42 12.10.2018.

drug ledinski, misliš na svastičare i teroriste-orjunaše s francuskih stadiona?

ZA
Zagy154
13:42 12.10.2018.

aAde polupismeni barem naslov napiši ispravno

Avatar Mi sami
Mi sami
13:19 12.10.2018.

Svi u Vukovar sutra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije