Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HVALA VATRENI!

Englezi, Rusi i Nijemci - nekada svjetski prvaci, a danas ni sluge moćnim Hrvatima

Hrvatska Engleska
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
15.07.2019.
u 08:56

Zamislite, ta Hrvatska je u prvom nastupu nakon Svjetskog prvenstva u Elcheu popila šesticu od Španjolaca, a mi smo joj – zapljeskali. I nema toga podbačaja, brodoloma ili neočekivanoga proklizavanja koje joj ne bismo oprostili

Netom nakon što je prije točno godinu dana spušten zastor na finale Svjetskog prvenstva, evocirali smo dirljive stihove našega pisca i pjesnika Augusta Harambašića, iz pjesme i “Hrvatskoj”:

Nek se diče Rusi svojom veličinom,

Il Francezi svojom slavnom otadžbinom,

Il Englezi svojim svesilnim mornarstvom!

Ne zaviđam njima sve vrline ote:

Van Hrvatske za me ne ima ljepote,

Ja se dičim njome i njenim “barbarstvom”.

I tako, prošla je godina dana od naše ruske bajke, proći će i godine i desetljeća, a mi ćemo se beskonačno dičiti našim istetoviranim, plećatim, žilavim, neustrašivim “barbarima” u znojem natopljenima dresovima sa šahovnicom, čiji će fanatizam i zadivljujuća snaga volje, mišića, uma i nogometne vještine kojom su gotovo pokorili svijet ući u antologiju kao jedan od najvećih pothvata modernoga nogometa. Mala Hrvatska tek jednu stubu ispod svjetskog prijestolja, a ispod nje pokoreni i poraženi velikaši, Englezi i Rusi, tamo dalje i Nijemci, Argentinci, Brazilci, Španjolci. Nekada svjetski prvaci, a danas ni sluge moćnim Hrvatima.

Bilo je to mjesec drhtanja i živciranja, čupanja kose i neobuzdanoga vrištanja, nesputanih, nekontroliranih emocija koje su u nama izazvali Dalićevi izabranici. Hrvatska je, zahvaljujući svojoj darovitosti, zajedništvu i beskompromisnoj posvećenosti, u tih mjesec dana bila najgrandioznija, najuzbudljivija priča Svjetskog prvenstva!

Hrvatska je bila i drama, i vrtoglavi obrati, i neuništiva želja za dokazivanjem, jedan tako opojan, neodoljiv, magnetski privlačan, zavodljiv i izazovan nogomet s dušom, nogomet kakav nije igrala niti jedna reprezentacija svijeta!

Zamislite, ta Hrvatska je u prvom nastupu nakon Svjetskog prvenstva u Elcheu popila šesticu od Španjolaca, a mi smo joj – zapljeskali. I nema toga podbačaja, brodoloma ili neočekivanoga proklizavanja koje joj ne bismo oprostili.

Hrvatska Engleska
1/43

Hrvatska je u Rusiji službeno bila druga, ali za nas je u svim elementima bila prva na svijetu! Prva po majstorstvu, znanju, emociji, fair playu. Prva po tetovažama, po ispijenim pivima, raspjevanosti i otkačenosti. Sjetite se, kada su ekshibicionisti iz Pussy Riota prekinuli finalnu utakmicu u Moskvi utrčavanjem na teren, dok se u ih zaštitari ganjali po travnjaku, “ludi” Brozović u sveopćem je metežu stavio na glavu njihovu kapu i nasmijao cijeli svijet. Kao da je da na vatrogasnoj zabavi u Okuju, a ne u finalu Svjetskog prvenstva.

Ako je izbornik Dalić bio naš vojskovođa, a Luka Modrić njegova produžena ruka i “kapetan cijelog Svjetskog prvenstva”, ništa manje zasluge za srebro ne pripadaju i ostaloj vatrenoj garnituri iz kvote 22, iz koje se sam izuzeo Nikola Kalinić. Svi oni i nakon SP-a doživljavali su svoje zvjezdane trenutke, a jedan od njih, Ivan Strinić, nakon SP-a više nije igrao. Hvala im, takve više nikada nećemo imati!

>>> Pogledajte najbolje trenutke s dočeka Vatrenih

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije