Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATRENI NA MARGINAMA

Englezi ponovno podcjenjuju Hrvatsku! Ovo su im favoriti za osvajanje Svjetskog prvenstva

Hrvatska i Rusija na Poljudu igraju odlučujuću utakmicu za izravni plasman na SP
Sanjin Strukic/PIXSELL
25.11.2021.
u 07:00

Vatreni su prošli smjenu generacije, imaju širok kadar, talent, ne nedostaje iskustva i nitko protiv njih ne može unaprijed ni pomisliti na pobjedu.

Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je srebro na prethodnom Mundijalu nakon što je u polufinalu izbacila Englesku (2:1), no kao da predstavnici medija iz te zemlje to ne mogu prežaliti pa konstantno vatrene "guraju" negdje na margine.

Do početka Svjetskog prvenstva u Kataru preostalo je godinu dana (21.11.2022.), na njega se plasiralo 12 momčadi, a kad se pridoda domaćin, svega 13 od 32 sudionika su poznata. To su Hrvatska, Engleska, Njemačka, Brazil, Argentina, Nizozemska, Švicarska, Danska, Francuska, Belgija, Španjolska i Srbija.

14.11.2021., Split - Stadion Poljud, kvalifikacijska utakmica za odlazak na SP u Qataru izmedju reprezentacije Hrvatske i Rusije.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tim povodom, nakon promišljanja unutar redakcije, novinari britanskog Guardiana odredili su svojih deset favorita za osvajanje titule prvaka svijeta 2022.

Kao posljednju na listu, uvrstili su Nizozemsku, najvećeg pehista među sudionicima, reprezentaciju koja je igrala tri finala kroz povijest i nijednom nije otišla do kraja. Europsko prvenstvo pokazalo je da se radi o još uvijek neiskusnoj i nedorečenoj momčadi, ali po Guardianu, bit će zreliji i opasniji dogodine.

Iako se prva plasirala, Danska je na devetom mjestu favorita. Ali, bilo bi nepošteno ne spomenuti je u kontekstu potencijalnih osvajača, riječ je o fenomenalnoj momčadi, koja izgleda moćno na svakoj poziciji.

Odmah ispred nje je Italija. Logično, riječ je o prvaku Europe, ali i jednoj podosta staroj reprezentaciji. I ne samo to, Talijani se još uvijek nisu ni plasirali na SP u Kataru i jedini su na ovoj listi s takvom situacijom. Tek trebaju potvrditi svoje mjesto među elitom kroz dodatne kvalifikacije.

Foto: Reuters

Belgija se zato plasirala, ali ta reprezentacija nekako kao da je propustila priliku generacije na Euru. Iako, teško ju je otpisati, no možda je sedmo mjesto ipak previsoko za nju.

Argentina je osvojila Copa Americu ove godine, u Brazilu, protiv Brazila, a i jedina je u kvalifikacijama koju Brazil nije svladao. Dakle, riječ je o čvrstoj momčadi, no glavna zvijezda Lionel Messi bit će na pola puta do 36. kad krene prvenstvo. Guardian je bio darežljiv davanjem šeste pozicije favorita gaučima.

Foto: Reuters

Španjolci pak djeluju ipak moćnije od petog mjesta jer bili su "prezeleni" na Euru pa svejedno jako blizu finala. Luis Enrique stvorio je čudesnu reprezentaciju i dogodine bi "to trebalo biti to".

Englezi su Engleze postavili na četvrto mjesto. Snažni u ofenzivi, neuvjerljivi u defenzivi. Sigurno će dogurati daleko jer lomit će protivnike tempom, no protiv najjačih reprezentacija će se vrlo vjerojatno itekako pomučiti, a moguće i pokleknuti.

Njemačka kao treća uistinu je poklon. Ta reprezentacija ne djeluje da ima tolik potencijal nego prije koju godinu, ali nikako je se ne smije podcijeniti. Ali, treba biti realan, Njemačka nema potrebnu dubinu - zasad. I treće mjesto najvećih favorita pomalo je pretjerana. Iako, u godinu dana mogu riješiti pitanje klasnog napadača i učvrstiti ostale linije.

Francuzi na drugom mjestu nisu iznenađenje jer radi se o prvacima svijeta, momčadi s najviše rješenja, momčadi koja stvara najviše slatkih briga svom izborniku. Ali, i momčadi koja sve češće pokazuje brojne slabosti. Bit će zanimljivo vidjeti što može u Kataru jer kod Francuza nekako sve više ovisi o njima samima nego protivniku.

Na prvom mjestu je Brazil. Južnoamerički gigant izgleda uistinu spremno za prekid 20-godišnjeg posta i malo tko se neće složiti s tim da uistinu jest glavni favorit.

Foto: Reuters

Ali, zato će se mnogi složiti da na ovoj listi nedostaje Hrvatska. Podosta podcjenjivački, u najmanju ruku. Vatreni su prošli smjenu generacije, imaju širok kadar, talent, ne nedostaje iskustva i nitko protiv njih ne može unaprijed ni pomisliti na pobjedu.

Stoga, dok redakcija Guardiana kaže da Hrvatske nema među deset, vi nam u komentarima napišite gdje vidite viceprvake na listi najvećih favorita za zlato...

Komentara 41

DA
Darlboro
07:43 25.11.2021.

Vanja pozivaš na pisanje komentara, da bi onda ovaj vaš cenzor brisao komentare bez razloga i smisla, a usput dijelio i kartone.. ok, razumijem što se smije, a što ne, ali brdo puta se obriše komentar koji nije uopće u neskladu s pravilima

SP
Sparks18
09:33 25.11.2021.

Guardia je komunisticko glasilo koje Hrvatsku ne smatra drzavom te po njima ona nebi trebala postojati vecj zale za Jugosranijom, stav im je jednak kao i VL.

KU
Kultura
09:00 25.11.2021.

Jedva smo 20 godina nezavisna drzava a njih smo kostali kao nitko. Ne znas jel im gori poraz od nas u Londonu 2:3 i neodlazak na EP ili poraz u polufinalu SP-a i ne odlazak u finale. Oni se nas boje kao nikoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije