Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogomet u Jugoslaviji

Engleski novinar ispričao što je Arkan govorio o Hrvatima nakon nereda na Maksimiru

Zvonimir Boban
Foto: Borna Filic/Pixsell
17.12.2019.
u 13:19

"Na naslovnoj stranici hrvatskog prijevoda moje knjige nalazi se legendarna fotografija u kojoj Zvonimir Boban nogom napada tadašnjeg milicajca i za mnoge to simbolizira početak rata u Hrvatskoj premda su te godine svi srpski klubovi sudjelovali u tom prvenstvu", navodi Richard Mills

Profesor moderne europske povijesti na Sveučilištu istočne Anglije u engleskom gradu Norwichu Richard Mills predstavio je u utorak u Zagrebu svoju knjigu "Nogomet i politika u Jugoslaviji" u kojoj tvrdi da je na prostorima bivše države nogomet uvijek bio puno više od igre te da se preko nogometa najbolje može shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na ovim prostorima. 

Richard Mills godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije smatrajući da će upravo tako, preko nogometa, najbolje shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na tim prostorima. Na temelju desetogodišnjeg terenskog istraživanja, u sklopu kojeg je neko vrijeme i živio u Novom Sadu, te proučavanja  arhivske građe u Beogradu, Zagrebu i Splitu pa preko razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je knjigu koja je osvojila prestižnu nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijesti sporta 2018. godine.

"Na prostorima bivše Jugoslavije nogomet je uvijek bio puno više od igra. Od nastanka jugoslavenske države nakon Prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990-ih nogomet je bio tijesno povezan s politikom, preko njega su se iskazivale socijalne tenzije, autoritativna unitaristička srpska politika pritiskala je druge narode, a i oni su preko nogometa iskazivali svoje nacionalne težnje i samosvijest", kazao je Mils predstavljajući svoju knjigu. 

Predstavljanje hrvatskog izdanja knjige vodio je novinar i Aleksandar Holiga koji je naglasio da se u knjizi Richard Mills nije bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju da shvati što se zbivalo i s manjim klubovima, koji su bili itekako važni u svojim sredinama.

Mils je potanko analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na nogometnim terenima i oko njih, pa iznosi činjenice i događanja vezenih uz sudjelovanje jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak nogometaša Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih nogometaša u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13. svibnja 1990. godine.

"Na naslovnoj stranici hrvatskog prijevoda moje knjige nalazi se legendarna fotografija u kojoj Zvonimir Boban nogom napada tadašnjeg milicajca i za mnoge to simbolizira početak rata u Hrvatskoj premda su te godine svi srpski klubovi sudjelovali u tom prvenstvu. Na toj utakmici je bio i vođa navijača Crvene zvezde Arkan koji je kasnije u jednom intervjuu kazao da je tada shvatio da će ustaše početi klati srpske žene i djecu", rekao je Mils i zaključio da  nogomet na ovim prostorima često nije bio "ogledalo društva" nego je u mnogim slučajevima i najavljivao događaje.   

>> Pogledajte i kako izgleda kuća Luke Modrića od 12 milijuna eura

Zvonimir Boban
1/14
Ključne riječi

Komentara 14

Avatar navijač
navijač
14:07 17.12.2019.

Prosječan srbin i danas misli kao Arkan.

Avatar Mentat
Mentat
14:24 17.12.2019.

Kako se u Jugoslavenskom nogometu kralo, namještalo i reprezentaciju po ključu sastavljalo, takva je i ta država bila. Srbi na čelu, dijele "pravdu" i novce. Da se to trulo govno raspalo tako kasno, veće je čudo!

ZA
zagabria2
13:52 17.12.2019.

I to su g*vno od zločinca naši udbaši pustili iz zatvora da može dalje klati. Nema nama većih neprijatelja od Hrvata izdajnika. Morat će tu doći lustracija kad tad jer će izbiti revolucija. Za početak glasajmo za Škoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije