Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKORAK HRVATSKE ZNANOSTI

EKSKLUZIVNO Christian Eriksen pozvan u Zagreb na genetsko testiranje!

Foto: Pixsell
1/6
22.06.2021.
u 11:42

Specijalna bolnica Sveta Katarina nudi Eriksenu analizu 294 gena i pripadajućih mutacija ne bi li mu se utvrdila moguća genetska podloga srčanog zastoja.

Christianu Eriksenu, danskom nogometašu čiji je srčani zastoj usred utakmice šokirao sportski svijet, proteklih su dana stizale poruke podrške odasvud. A jedna vrlo posebna stiže mu danas iz Hrvatske, točnije iz Specijalne bolnice Sveta Katarina čiji je predsjednik Upravnog vijeća, ujedno i predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. dr. Dragan Primorac uputio dopis Danskom nogometnom savezu.

Uz čestitke na prolazu u osminu finala Prvenstva, Europe, na adresu predsjednika Jespera Mollera i glavnog tajnika Jakoba Jensena stigao je poziv Christianu Eriksenu da upravo u ovoj hrvatskoj bolnici, koja se nametnula kao centar izvrsnosti u ovom dijelu Europe, obavi sveobuhvatno genetsko testiranje. A taj, još jedan hrvatski iskorak u području znanosti, omogućio bi da se Eriksenu utvrdi moguća genetska podloga tog srčanog zastoja koji ga je snašao u 43. minuti utakmice protiv Finske.

A baš nedavno hrvatskoj sportskoj javnosti u suradnji Hrvatskog nogometnog saveza, Specijalne bolnice Sv. Katarina i američke korporacije Invitae, predstavljen je projekt "Razvoj cjelovitog modela prevencije iznenadne srčane smrti: Analiza 294 gena i pripadajućih mutacija povezanih sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša". A ovaj projekt pokrenut je još u lipnju 2019. s ciljem prevencije iznenadne srčane smrti koji uz cjeloviti kardiološki pregled (12 kanalni EKG, ultrazvuk srca, ergometriju te 24-satni holter) uključuje najsveobuhvatniju analizu gena povezanih sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša.

Foto: Privatni album

A takvo što vjerojatno bi se dogodilo i nesretnom Eriksenu da nije bilo brze intervencije oživljavanja već na samom terenu. I zato se može posumnjati da u svemu tome postoji genetska podloga što bi se moglo provjeriti u spomenutoj hrvatskoj bolnici. U slučaju da se nakon genetskog testiranja kod Eriksena utvrdi pojavnost mutacije na jednom od gena povezanim sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, nužno će biti testirati i njegovu djecu.

Na predstavljanju projekta, kojem je tada nazočio i Večernjakov novinar, rečeno je da su prvi rezultati vezani uz ulogu specifičnih genetičkih biljega kao mogućih prediktora iznenadne srčane smrti, znanstvenici iz Njemačke, SAD-a, Kanade i Hrvatske predstavili u znanstvenom časopisu "Frontiers in Medicine".

A to istraživanje obuhvatilo je tri naraštaja jednog sportaša preminulog od iznenadne srčane smrti pri čemu je analiziran najveći broj gena, točnije 294, povezanih s nizom nasljednih kardioloških stanja. Među analiziranim genima su i oni koji dovode do poremećaja električne aktivnosti srca uključujući i nasljedne poremećaje ionskih kanala srca poput sindroma produljenog QT intervala, Brugadinog sindroma, ali i geni čije promjene dovode i do promjena u strukturi srca kao što su kardiomiopatije.

Ono što se dogodilo Eriksenu, nogometašu Intera, a prije toga Tottenhama i Ajaxa, koji je u svojoj karijeri prošao kroz niz slojevitih sportskih pregleda, može se isčitati i iz izjave jednog od najuglednijih njemačkih kardiologa prof. dr. Johannesa Brachmanna. A on je kazao, a tu smo izjavu slušali i putem video-linka, da posljednje znanstvene spoznaje sugeriraju kako klasični kardiološki pregled nije dostatan u ranom otkrivanju stanja koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti vrhunskih sportaša i da genetski probir kod predisponiranih sportaša ima ključnu ulogu.

Kako je kazao profesor Brachmann, iznenadna srčana smrt može pogoditi svakoga, kako profesionalnog sportaša tako i početnika, nažalost bez ikakvih simptoma i najave. Pri tome treba znati da su sportaši istoj mogućnosti izloženi 2,8 puta više od nekoga iz prosječnog puka tko ne prakticira vrlo teška tjelesna opterećenja i nije izložen dodatnom stresu kojeg mogu činiti iznimne klimatološke prilike (velika vrućina, vlaga), natjecateljski naboj ili neka druga bolest koja može biti okidač.

Inače, za hrvatski model prevencije iznenadne smrti u sportaša, znaju i predsjednik Fife Gianni Infantino kao i predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin, a njih je s tim upoznao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Saznavši kakvo je pismo krenulo prema Dancima, koji slave svoj prolazak u osminu finala Prvenstva Europe i za koji uspjeh su tražili motivaciju u igranju za svog unesrećenog suigrača, nazvali smo profesora Primorca. A ovaj etabilirani genetičar te stalni sudski vještak te predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku i Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu, nam je kazao:

- S obzirom da se u "New England of Journal Medicice", jednom od vodećih znanstvenih časopisa, ističe da u oko 40 posto slučajeva iznenadne srčane smrti razlog ostaje nepoznat držim da će genetika, ali i druge znanstvene discipline iz područja multi-OMICS analiza, imati ključnu ulogu u bolje razumijevanju mehanizma nastanka ali i prevencije takvih tragičnih događaja. U našem cjelovitom modelu, uz standardne kardiološke testove, poseban naglasak smo stavili na analizu 294 gena koji su povezani sa stanjima koji dovode do srčanog zastoja. Stoga i želimo pomoći danskim kolegama, pa tako i samom Eriksenu, u traganju za stvarnim razlogom srčanog zastoja koji mu se dogodio. Nudimo im suradnju s ciljem optimizacije njegova daljnjeg liječenja ali i utvrđivanja eventualnog postojanja mutacija povezanih sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti u njegovoj obitelji kako bi se ti nemili događaji prevenirali. U slučaju postojanja takvih mutacija, za njegovu djecu to bi moglo biti životno važno.

Komentara 63

UN
Unel29
12:49 22.06.2021.

Dragan Primorac je Businessman, a ovo je promotivni članak. Vrlo lukavo, nema što.

DH
dalibor.hren
13:09 22.06.2021.

Primorac je prodavao pamet i kao ministar prosvjete. Čak je otvorio i informatički centar u dvorcu (Sveti Križ Začretje) u kojem nema niti jednog računala! Pljuc!!!

Avatar YUKA1962
YUKA1962
13:02 22.06.2021.

Eriksen više neće moći igrati nogomet,ali i druge sportove.! Danska ima veoma razvijen zdrastveni sustav,da on može mirno nastaviti svoj životni put, ali na "mirniji" način!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije