Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U GOSTE ORIJENTU

Dugo Selo, Naftaš, Zadar... samo su neka od upozorenja Dinamu prije utakmice Kupa

Dinamo i Istra u finalu Hrvatskog nogometnog kupa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
22.09.2021.
u 09:45

Nakon poraza od West Hama imali su plavi malo više vremena, odgodili su susret s Hajdukom i sad do utakmice s Genkom igraju s Orijentom u Rijeci i Slavenom Belupom u Koprivnici i mogu vidjeti u kakvom su stanju.

Hrvatski nogometni prvoligaši krenuli su u borbu za još jedan trofej, dio njih igrao je jučer a ostali igraju danas. Rabuzinovo “Sunce”, taj lijepi trofej namijenjen pobjedniku Kupa, trenutačno je u Maksimiru. Plavi su prošle sezone, uz sjajne europske uspjehe te naslov prvaka, osvojili i Hrvatski kup. U finalu su u kišom okupanoj Velikoj Gorici sa 6:3 pobijedili Istru.

U obranu trofeja plavi kreću danas, žele i 17. put osvojiti Kup, a startat će u 15 sati u Rijeci, ali ne protiv Rijeke, nego protiv drugoligaša Orijenta 1919. Nije Dinamo imao sreće, Orijent je u vrhu poretka drugoligaša i u šesnaestini finala plavi su dobili jako teškog suparnika jer je koeficijent momčadi s Krimeje jako nizak. Trener Orijenta je povratnik na Krimeju Drago Flego koji je odande prije pet godina otišao u Rijeku i bio tamo direktor nogometne škole. I prije je Flego bio trener Orijenta i postizao je jako dobre rezultate, a i sada je krenuo jako dobro. Nakon šest kola u Drugoj ligi ima 11 bodova, koliko imaju i Rudeš i Jarun te su to tri vodeće momčadi. Flego i Orijent bili bi i usamljeni na vrhu da ih u posljednjem kolu Dubrava nije pobijedila s 3:1.

Ni Mamić nije pomogao

Dinamo sigurno neće imati lagan posao, znali su se plavi mučiti u tom dijelu natjecanja, pa i igrajući s puno slabijim momčadima od Orijenta, iako su u većini slučajeva dolazili do finala pa i osvajali Kup. Posljednji šok priredio im je Zadar u osmini finala 2012. Sve se tada u Maksimiru činilo kao “običan dan u uredu”, plavi su poveli s 2:0 pogocima Beqiraja i Čopa, no potom je 17-godišnji Stipe Perica postigao dva pogotka, na poluvremenu je do terena došao i Zdravko Mamić i igračima dijelio savjete, ali ništa nije pomoglo momčadi tadašnjeg trenera Ante Čačića jer je u produžecima Ivančić pogodio za pobjedu Zadra.

No, Zadar tada nije bio nimalo loš iako je kasnije ispao iz Prve lige, a Dinamo se okitio naslovom prvaka. Puno veći šok za plave bilo je ispadanje porazom od Naftaša iz Ivanića 2005. Plave je tada vodio Josip Kuže, Dinamo je i poveo pogotkm Eduarda da Silve, no domaćini su pred 2000 gledatelja preokrenuli na 3:1, a Ćorluka je samo ublažio poraz. Tako je plave niželigaš izbacio istim rezultatom kao i Zadar.

No, tih 3:2 kao da je ukleto za plave, trećeligaš Dugo Selo u rujnu 1998. u šesnaestini finala izbacio je tadašnju Croatiju.

Plavi su poveli s 2:0 golovima Viduke i Šokote, ali u drugom dijelu Benkoci, Rukavina autogolom i Car doveli su domaćine u vodstvo 3:2. U posljednjim trenucima utakmice, nakon navodnog prekršaja na Rukavini, za Croatiju je dosuđen dvojbeni jedanaesterac, no vratar Dugog Sela Igor Ištvanić obranio je udarac Joška Jeličića. Tadašnji trener Zlatko Kranjčar igrao je s jakim sastavom: Butina (od 46. Vasilj), Rukavina, Mladinić, Tokić, Šarić, Jeličić, Bišćan (od 56. Banović), Šokota (od 80. J. Šimić), Cvitanović, Mikić, Viduka.

Dinamo odmorniji

Siguran u pobjedu, Kranjčar je na poluvremenu povukao Butinu. I dok se vratar Dinama tuširao, Dugo Selo je nakon izjednačenja potpuno preokrenulo rezultat, Car je zabio za pobjedu 3:2, a Jeličić nije iskoristio jedanaesterac. Kad se Butina s tuširanja vratio uz teren, nije mogao vjerovati...

Mihael Mikić je danas pomoćnik tenera Dinama Damira Krznara, pa zna kako je to izgubiti od niželigaša i moći će upozoriti svoju momčad na opasnosti koje nosi Kup, tim više što Orijent nije nimalo bezazlen suparnik. A o Kupu u Dugom Selu zna sve i igrač Dinama Bartol Franjić, otac Ivica puno mu je puta pričao kako je te 1998. izbacio Dinamo, a Bartol je više puta gledao i snimku te utakmice i vidio kako je njegov tata kao stoper igrao protiv Viduke, Šokote i ostalih. Dobro se sjećamo te utakmice, ali i velike fešte koja je tada počela u Dugom Selu i trajala dugo u noć.

Možda bi Krznar i Mikić od Franjića mogli nabaviti snimku te utakmice i pokazati je svojim današnjim igračima da se ne bi opekli u tako ranoj fazi Kupa i oprostili se od tog natjecanja. Koliko znamo, Krznar na Krimeju vodi jaku momčad, a to je i prilika da u igri s dobrim suparnikom iskuša još neke varijante ili igrače. Nakon poraza od West Hama imali su plavi malo više vremena, odgodili su susret s Hajdukom i sad do utakmice s Genkom igraju s Orijentom u Rijeci i Slavenom Belupom u Koprivnici i mogu vidjeti u kakvom su stanju.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar zagorac2
zagorac2
11:56 22.09.2021.

dali ju prenosi neka TV

Avatar babinjak1984
babinjak1984
10:27 22.09.2021.

Utakmica počinje u 16 h,a ne u 15 h kao što ste vi napisali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije