Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni ured za sport

Država će za sport u 2017. godini dati 260, a ne 155 milijuna kuna!

17.06.2017.
u 21:55

Janičin ured ističe da je godišnji iznos izdvojen za sport puno veći od 155 milijuna kuna

Nakon intervjua s novim predsjednikom Kluba olimpijaca Željko Jerkovom, došlo je do brojnih reakcija, a jedna od njih je i ona iz Središnjeg državnog ureda za sport. Ured koji kao državna tajnica vodi naša najveća sportašica svih vremena Janica Kostelić imao je potrebu istaknuti sljedeće:

“Vezano uz nekoliko puta ponovljene izjave gospodina Željka Jerkova da Republika Hrvatska godišnje ulaže samo 155 milijuna kuna u sport, dužni smo reagirati i iznijeti točne informacije. Iznos koji spominje gospodin Jerkov odnosi se na samo jedan segment javnih potreba u sportu državne razine, a to su programi pet krovnih sportskih organizacija – Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paralimpijskog odbora, Hrvatskog sportskog saveza gluhih, Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatskog akademskog sportskog saveza. Programi pet navedenih organizacija, odlukom koju je donijela državna tajnica Janica Kostelić, u ovoj su neolimpijskoj godini financirani s 22 milijuna kuna više nego u prethodnoj olimpijskoj godini, dok je postotak izdvajanja lutrijskih sredstava za sport zadržan na 35 posto, kao i u olimpijskoj godini, što dosad nije bio slučaj.”

Janičin ured ističe da je godišnji iznos izdvojen za sport puno veći od 155 milijuna kuna.

“Ukupni iznos planiran državnim proračunom u ovoj godini iznosi 247 milijuna kuna, a zahvaljujući prenesenim sredstvima Lutrije iz 2016. godine, može se očekivati stvarna realizacija do 260 milijuna kuna. U usporedbi s planom državnog proračuna u 2016. godini koji je iznosio 197 milijuna kuna, jasno je da se radi o ukupnom povećanju većem od 50 milijuna kuna.

Koji se sve troškovi nalaze u preostalih stotinjak milijuna kuna?

– Tu su troškovi sportskih arena sagrađenih za rukometni SP 2009. godine, zahvaljujući kojima je održan Eurobasket 2015. i zahvaljujući kojima će se 2018. održati Europsko prvenstvo, za koje će u tri godine iz državnog proračuna biti izdvojeno oko 20 milijuna kuna. Osim toga, tu su i godišnji troškovi državnih nagrada za vrhunska sportska dostignuća te trajnih naknada bivšim sportašima koje ukupno iznose oko 20 milijuna kuna. Imamo i natječaj za poticanje rekreativnog sporta, školarine za vrhunske sportaše i slične aktivnosti koje će se u idućem razdoblju povećavati temeljem novog nacionalnog programa i Zakona o sportu.

U Janičinu državnom uredu istaknuli su i ovo:

– U posljednje tri godine samo je preko Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice Republika Hrvatska sufinancirala sportske manifestacije s 27 milijuna kuna, od čega na 2016. godinu otpada 10 milijuna kuna. Podsjećamo i na studiju Financiranje sporta u Republici Hrvatskoj s usporednim prikazom stanja u Europskoj uniji iz 2011. koja je pokazala da se u našem sportu godišnje vrti oko dvije milijarde kuna, od čega su 1,2 milijarde kuna iz javnih izvora. 

Komentara 7

DH
dalibor.hren
22:04 17.06.2017.

Sramotno malo! Toliko poreza uplati samo Dinamo u proračun!

Avatar Ljudozder Vegetarijanac
Ljudozder Vegetarijanac
14:20 18.06.2017.

Komu , Mamiću ?!

KA
kalinovac
07:39 19.06.2017.

tko god sponzorira,svejedno mi plaćamo bilo preko HT ili Agrokora jer oni nam nbiju cijenu i onda daju sportu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije