Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kup se igra 30. i 31. 5.

Druga liga se neće nastaviti: Šibenik je prvoligaš, a Orijent ide u doigravanje

07.05.2020.
u 07:48

Druga i Treća HNL te ostale niže lige neće nastaviti s natjecanjem u sezoni 2019./2020., a neće biti ni natjecanja u svim mlađim dobnim kategorijama

Hrvatski klupski nogomet vraća se na scenu; lopta će se zakotrljati 30. i 31. svibnja na riječkoj Rujevici i u Koprivnici polufinalnim utakmicama Hrvatskog kupa (Rijeka – Osijek i Slaven Belupo – Lokomotiva), a natjecanje u Hrvatskoj ligi trebalo bi se nastaviti 6. lipnja.

Hrvatski nogometni savez jučer je, nakon sastanka Izvršnog odbora, objavio ovo priopćenje:

1/9

“Nakon sastanka tajnika Središnjeg državnog ureda za šport, Tomislava Družaka, s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predloženi su datumi za mjere popuštanja u sektoru sporta. Tako se mjere popuštanja koje se tiču trenažnih procesa odnose na razdoblje od sljedeća dva tjedna, dok se mogućnost održavanja natjecanja predviđa za kraj svibnja i početak lipnja. Sukladno epidemiološkoj situaciji u zemlji, konačno dopuštenje za nastavak natjecanja po preporuci HZJZ-a donijet će Stožer civilne zaštite RH.”

Utakmice bez gledatelja

Očekujući da će predložene datume potvrditi Stožer civilne zaštite, Izvršni odbor HNS-a promijenio je svoju odluku od 7. travnja 2020. te odlučio da će nogometna sezona biti nastavljena 30. i 31. svibnja utakmicama polufinala Hrvatskog kupa, a tjedan dana kasnije, 6. lipnja, bit će nastavljeno natjecanje u Prvoj ligi.

Sve utakmice igrat će se bez prisutnosti gledatelja. Finale Hrvatskog kupa, prema prijašnjem planu, igrat će se 1. kolovoza.

Druga i Treća HNL te ostale niže lige neće nastaviti s natjecanjem u sezoni 2019./2020., a neće biti ni natjecanja u svim mlađim dobnim kategorijama.

IO će naknadno donijeti odluke o eventualnom nastavku natjecanja u 1. HNLŽ te 1. HMNL, kao i ostale nužne odluke koje se tiču svih natjecanja pod ingerencijom HNS-a. Također, HNS će, sukladno preporukama HZJZ-a, donijeti obvezujuće upute za klubove uoči nastavka natjecanja, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje igrača i svih nogometnih aktera.

Podsjetimo, do kraja natjecanja u Prvoj HNL ostalo je još deset kola, a u sljedećem, 27. kolu, sastaju se: Hajduk – Inter, Istra 1961 – Rijeka, Varaždin – Dinamo, Lokomotiva – Osijek i Slaven Belupo – Gorica.

Po riječima povjerenika Prve HNL Josipa Breznog, sve utakmice do kraja prvenstva igrat će se u večernjim satima, najvjerojatnije u terminima od 19 i 21 sat, a za utakmice polufinala još se barata s terminom igranja od 20 sati. Naravno, preduvjet cijeloj ovoj konstrukciji je da Nacionalni stožer civilne zaštite dopusti da momčadi počnu trenirati od sljedećeg ponedjeljka.

Prema najnovijoj odluci, vodeći drugoligaš Šibenik vraća se u Prvu HNL, a u kvalifikacije za plasman u Prvu HNL ide trećeplasirani drugoligaš Orijent, budući da se drugoplasirana Croatia iz Zmijavaca nije ni prijavila za dobivanje prvoligaške licencije. Tako će se Orijent čak dva mjeseca pripremati za kvalifikacije, bez igranja natjecateljskih utakmica.

Prijepor u juniorskoj ligi

Izvršni odbor HNS-a tek naknadno treba odlučiti tko je prvak u juniorskoj konkurenciji, odnosno tko kao prvak ide u Ligu prvaka mladih: vodeći Hajduk ima 42, drugoplasirani Dinamo 40 bodova i utakmicu manje (s Dugopoljem). Prema Uefinoj preporuci, za odlučivanje o poretku treba uzeti prosječni broj osvojenih bodova po utakmici, a u tome je Dinamo u prednosti; ima prosjek 2,5, a Hajduk 2,47.

Hajduk pak inzistira na majstorici kojom bi se odlučilo o prvaku, i tako baca HNS-u novi vrući krumpir u ruke. Usput, Hajduk je jesenas svladao plave na Poljudu s 1:0.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije