Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinje sezona

Druga HNL vrijedi 20,58 milijuna eura, Zadar juriša s najstarijim igračima

Alen Maras
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
14.08.2015.
u 15:15

Ukupno će ove sezone u Drugoj HNL igrati 32 stranca

Današnjim utakmicama prvog kola počinje nova sezona Druge hrvatske nogometne lige. Mnogi će reći da će ovo biti jedna od najuzbudljivijih drugoligaških sezona. Jer, među 12 klubova čak je sedam nekadašnjih prvoligaša. No, neki se poput Zadra, koji je lani ispao, žele ekspresno vratiti. Korak više žele i Šibenčani koji su godinama igrali Prvu HNL, a ove sezone su iz Treće došli u drugoligaško društvo.

Od klubova sa zagrebačkog područja najviše su se pojačali Goričani, premda ni Hrvatski dragovoljac nije za podcijeniti...

Prema transfermarktu igrači hrvatske druge lige vrijede 20,58 milijuna eura. Jedina tri kluba koja imaju igrače vrijedne više od dva milijuna eura su Zadar (3,53), Hrvatski dragovoljac (2,63) i Gorica (2,63). Najmanju vrijednost imaju Segesta (500.000 eura) i druga momčad Dinama (800.000 eura). Najstariju momčad ima Zadar (prosjek 28 godina), a najmlađu Dinamo II, s prosjekom od samo 20,3 godina. Najskuplji igrač je Alen Maras, nekadašnji igrač Osijeka, Zagreba, Slaven Belupa i Intera. Ovaj 33-godišnjak vrijedi 950.000 eura, a igrat će u Hrvatskom dragovoljcu.

Ukupno će igrati 32 stranca u Drugoj HNL. Najviše iz Bosne i Hercegovine (15), a igrat će još Bjelorus, Finac, Koreanac, Ukrajinac, Ganac, Portugalac, Australci, Nigerijci, Kanađani, Makedonci i Austrijanci. Najviše stranaca, pet, ima vinkovačka Cibalia koja među dvanaest drugoligaša ima najveći stadion – kapacitet 10.000 gledatelja.

Odmah do njih po kapacitetu su stadioni u Sisku (8442) i Gorici (8000).

Zanimljivo je da samo dvije europske države imaju Drugu ligu sa 12 klubova. Irska, čiji igrači imaju vrijednost 3,88 milijuna eura, te Danska čiji igrači dosežu vrijednost 36,55 milijuna eura.

Europska druga liga s najviše stranaca je engleski Championship. Igra 307 stranaca, a Škot Jordan Rhodes najskuplji je drugoligaški igrač Europe. Njegova vrijednost je 10 milijuna eura, kao polovica cijele hrvatske Druge HNL. Engleska Championship je liga čiji igrači vrijede 650,65 milijuna eura.

Što se tiče ostalih Drugih liga iz zemalja Lige petice, Njemačka ima vrijednost igrača 300,30 milijuna eura, a potom slijede Italija (277,15), Španjolska (230,90) i Francuska (209,70). Druge lige iz ovih pet zemalja imaju puno veće igračke tržišne vrijednosti od Prve HNL čiji igrači po transfermarktu vrijede 155,55 milijuna.

>>Mamić: Žele nas zatrti, ali vi kažete: 'Nećete, razbojnici, mi volimo Mamića i Dinamo'

Komentara 2

DU
Deleted user
16:08 14.08.2015.

To su varljive brojke i bemisleni podaci! Ja tvrdim da se iz druge lige prodati mogu jedino ograći Dinama iako ste naveli da vrijede 800 000eura ! To su sve straśni talenti i budući reprezentativci,svi mladi i probrani,Olmo,Gojak,Cekici......a ostali igračii drugih klubova se ne mogu prodati ni u 1.HNL. Śto je valjalo to je već prodano,tako da mislim da je novinar Mrvec promašio ceo fudbal !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije