Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE U HNS-U

Drame nakon pada vodećih, a šef sudaca priznao: Puno griješimo, uz Miškovića sam

05.02.2021.
u 08:12

– Loše se sudi u početku prvenstva, a Sudačka komisija mora napraviti da se to ispravi i da bude što manje pogrešaka. Sudit će samo oni koji ne budu radili pogreške, najspremniji – dodao je Kulušić

I predsjednik Rijeke, nakon šefova Dinama i Gorice, digao je halabuku na suce i suđenje nakon utakmice Rijeka – Šibenik. Taj predsjednik je Damir Mišković, isti onaj koji je u prosincu 2016. godine, revoltiran lošim suđenjem u derbiju Dinamo – Rijeka, iz Nigerije poručio da daje ostavku na sve funkcije u HNS-u.

Nedugo poslije svoju je odluku prebrisao pa opet ušao u Šukerov Izvršni odbor. I nije se dotaknuo sudaca i suđenja sve dok njegova Rijeka nije oštećena. Na primjer, nije se oglasio o lošem suđenju kada je Osijek protiv Rijeke u polufinalu Kupa bio drastično pokraden.

Sada je Mišković svoju gorčinu odaslao iz Dubaija, gdje se nalazi u društvu Marijana Kustića, Zlatka Dalića, Nenada Horvatića, Tomislava Svetine, Nevena Šprajcera i šefa Komisije nogometnih sudaca Ante Kulušića.

Kulušića smo u telefonskom razgovoru pitali osjeća li se prozvanim u Miškovićevu raketiranju sudaca i njihove organizacije.

– Nisam to doživio kao da je on izravno prozvao mene. Sudačka komisija sastat će se sljedeći tjedan, prezentirat će svoje odluke Izvršnom odboru HNS-a i sankcionirat će sve suce koji su griješili, adekvatno njihovim odlukama – kazao nam je Kulušić pa nastavio:

– Sudačka će komisija u što skorijem roku organizirati jednodnevni seminar sudaca u Zagrebu, jer, nažalost, nakon izvrsnoga seminara koji smo imali nedavno u Medulinu pojedini suci nisu se pridržavali uputa koje smo im tada dali. Očito ćemo morati imati ponovljeni seminar za sve suce. Do kraja prvenstva čeka nas dosta teških utakmica, jer od prvog do zadnjeg mjesta ništa se ne zna, i bit će puno teških i dobrih utakmica, jer u Hrvatskoj se igra dobar nogomet.

Ne moraju Fifa i Uefa sve znati

Ali se loše sudi?

– Loše se sudi u početku prvenstva, a Sudačka komisija mora napraviti da se to ispravi i da bude što manje pogrešaka. Sudit će samo oni koji ne budu radili pogreške, najspremniji – dodao je Kulušić, ne želeći širiti razmjere štete koju čine njegovi štićenici.

O Miškovićevu istupu pitali smo i njegova kolegu iz Izvršnog odbora HNS-a, predsjednika Gorice Nenada Črnka.

– Mišković ima i te kako razloga komentirati suđenje, kao što sam i ja. Vjerojatno će biti financijski kažnjen, kao i ja, i još čekam kaznu, ali nije to problem. Kad se ima nešto za reći, nije problem platiti kaznu. Neke stvari jednostavno treba izreći – kaže Črnko.

Jeste li za promjene na čelu sudačke organizacije?

– S obzirom na to da znamo da je 2021. godina u HNS-u izborna godina i da će se neke nove strukture baviti nekim novim stvarima, ja vjerujem u sustav. Nisam ja rekao da bi nešto u tri dana trebalo promijeniti, nisam siguran ni da bi to sada bilo dobro. Ali svi skupa moramo sjesti za stol i napraviti nešto što je za hrvatski nogomet puno bolje. I naučiti na pogreškama. Miškovića podržavam u potpunosti. Kao član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik kluba koji sudjeluje u natjecanju, mogu reći da ću inzistirati da se neke stvari dogode.

Koje stvari na primjer?

– Moramo razriješiti neke stvari; je li to profesionalizacija sudačke organizacije, je li to veća protočnost sudaca... Ne mogu reći da sada treba davati prilike samo mlađim sucima, pa i pod cijenu pogrešaka, jer ih VAR može ispraviti. Ne možemo odvajati stare od mladih kad je za mene u ovom trenutku naš najbolji sudac ujedno i najstariji, Damir Batinić. Smatram da komunikacija mora biti bolja između VAR sobe i glavnoga suca. Mislim da se tu dosta toga krivo shvatilo. Da se previše razgovara o situacijama što VAR smije, a što ne smije. Pa iako je meni glupo da se Gorica vadi na jedan nedosuđeni aut, zar nije normalno da netko sucu koji je pogriješio iz VAR sobe kaže: Korekcija?

Ali VAR ima svoj protokol, zna se o čemu VAR može presuđivati?

– Englezi su u nekim situacijama promijenili taj protokol, nije taj protokol svugdje isti. Pa ne moraju Fifa i Uefa znati sve. Nama je u interesu da imamo najčišće i najpoštenije suđenje, da imamo najmanje repova. Ja sam, dakle, da VAR pomogne i u drugim situacija, ali potiho, ne da se uključuje, da se zaustavlja igra. Ako je VAR vidio da je bio korner ili nije, neka i to signalizira.

Koga to ruši Damir Mišković?

Treba li mijenjati vrh sudačke organizacije?

– Po meni, bilo bi najpoštenije da u budućnosti, ne sutra, nego kada promijenimo određene strukture, postavimo neutralnog predsjednika Komisije za suce. Možda nekakvoga odvjetnika, sad kažem to bez veze, običnog čovjeka koji nije sudio nikada, a koji ima ime, prezime i autoritet. Nigdje ne postoji uvjet da šef Sudačke komisije mora biti bivši sudac. Ma nije problem da to bude i bivši sudac, samo ako se zna svrstati u okvire, te da sudačka organizacija ne bude iznad lige i iznad Hrvatskog nogometnog saveza – zaključio je Nenad Črnko.

A koga to želi srušiti Mišković? Osim predsjednika Komisije nogometnih sudaca Ante Kulušića, njegovu Komisiju čine još Domagoj Vučkov (voditelj VAR edukacije), Draženko Kovačić, Ante Vučemilović-Šimunović, Vlado Svilokos i Igor Pristovnik (tajnik). Ante Kulušić ujedno je i povjerenik za određivanje kontrolora sudaca, a povjerenik za određivanje sudaca je Varaždinac Ivan Novak.

Komentara 16

PU
puniša
08:47 05.02.2021.

gura se Osijek..Ne se lazemo..Ne te lažem,ne me lažeš..

Avatar jocker-3
jocker-3
09:26 05.02.2021.

Od sudačkih pogrešaka najviše profitirao Osijek,a taj klub na kormilu ima Mađara,a Mađari mogu kupiti koga god hoće,čak i sudačku organizaciju....nisu bez veze ulupali milijune u novi stadion.....

PE
peronja
14:20 05.02.2021.

strukan protiv dinama uvijek, kao glavni ili var, čisti penal za dinamo protiv osijeka nije ni trepnuo, samo mahnuo za dalje. bebek katastrofa, zebec kako, tako ali navalili na njega zbog auta, pa se u kako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije