Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJI HRVATSKI PLIVAČ

Draganja ušao u Kuću slavnih kalifornijskog sveučilišta Berkeley

Duje Draganja
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/3
28.10.2018.
u 16:09

Duje Draganja, osvajač olimpijskog srebra na 50 metara slobodno u Ateni 2004., za Berkeley je osvojio osam NCAA naslova i prvaka, 12 konferencijskoh naslova, a i danas njegovo vrijeme na 50m slobodno drugo je najbrže vrijeme u povijesti Sveučilišta.

Najbolji hrvatski plivač svih vremena Duje Draganja u subotu je službeno primljen u Kuću slavnih kaliforiniskog sveučilišta Berkeley. Svečanost je održana u Oakladnu, a  navečer je bio predstavljen navijačima na California Memorial Stadiumu, na sveučilišnoj utakmici amaričkog nogometa, pred 60 tisuća gladetelja

Duje Draganja, osvajač olimpijskog srebra na 50 metara slobodno u Ateni 2004., za Berkeley je osvojio osam NCAA naslova i prvaka, 12 konferencijskoh naslova, a i danas njegovo vrijeme na 50m slobodno drugo je najbrže vrijeme u povijesti Sveučilišta. 

Draganja je rođen u Splitu 27. veljače 1983. godine, a  roditelji su ga i prije polaska u osnovnu školu upisali u plivačku školu Plivačkog kluba POŠK za kojeg je plivao od 1998. do 2002. godine, kada odlazi u Rijeku i postaje član Primorja. Od 2007. godine plivač je zagrebačke Dubrave

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Bio je kapetan hrvatske juniorske plivačke momčadi. Na Europskim juniorskim prvenstvima osvojio je sedam zlatnih medalja te drži dva juniorska svjetska rekorda i četiri juniorske europska rekorda, kao i brojne hrvatske rekorde. Studirao je na kalifornijskom sveučilištu Berkeley. U finalu NCAA u New Yorku je otplivao 100 metara slobodno u 25-metarskom bazenu za 46.64 sekundi, čime je srušio deset godina star europski rekord Aleksandra Popova

Nastupio je na Olimpijskim igarama 2000. godine u Sydneyu i 2004. godine u Ateni, gdje je plivao u finalima na 50 i 100 metara slobodno, te na 100 metara leptirovim stilom. U sve tri discipline je oborio hrvatski rekord, a na 50 metara slobodno je osvojio olimpijsko srebro uz šesti rezultat svih vremena, 21.94, a zlatno odličje mu je pobjeglo za stotinku sekunde. Bio je sudionik i Olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu. 

U kolovozu 2006. godine Duje Draganja je osvojio srebrnu medalju u disciplini 50 metara delfin na 28. Europskom prvenstvu u plivanju u Budimpešti. Draganja je isplivao dionicu za 23.62 sekunde, što je novi hrvatski rekord. Srebrnu medalju osvaja i 2007. godine na prvenstvu Europe u Mađarskoj na 50 metara slobodno.

Godine 2008. Duje Draganja na svjetskom prvenstvu u plivanju u malim bazenima u Velikoj Britaniji osvaja zlatnu medalju u trci na 50 metara slobodnim stilom te postavlja novi svjetski rekord otplivavši 50 metara za 20 sekundi i 81 stotinku, upisavši se tako među trojicu velikana plivanja koji su uspjeli tu disciplinu otplivati za manje od 21 sekundu. 

Na Europskom prvenstvu 2009. godine u kratkim bazenima u Istanbulu osvojio srebrnu medalju u disciplini 50 metara slobodno i zlatnu medalju u disciplini 100 metara mješovito te srebrnu u štafeti 4x50 metara slobodno. 

Odlikovan je državnim odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, dobitnik je državne nagrade za sport Franjo Bučar 2004. godine. Iste je godine u više anketa novinskih kuća proglašen najboljim sportašem Hrvatske i Dalmacije. 
Godine 1999. Hrvatski olimpijski odbor proglasio ga je najvećom nadom hrvatskog sporta, a po izboru HOO-a najuspješniji je hrvatski sportaš 2004. i 2006. godine. 

>> Pogledajte i kako je Ramos zafrkavao Modrića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije