Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U FRANCUSKOJ REPREZENTACIJI

Dr. Fučkar: Netko je vješto skrio krvne nalaze

Zinedine Zidane
CHARLES PLATIAU
27.08.2010.
u 10:39

- Na temelju priznanja danas je nemoguće podići optužbu jer je sve u debeloj zastari – rekao je dr. Boris Fučkar.

Dr. Boris Fučkar nije bio previše iznenađen priznanjem Jeana-Pierra Pacleta, liječnika francuske nogometne reprezentacije 1998. godine na svjetskom prvenstvu. U svojoj knjizi priznao je da su pojedini igrači bili dopingirani.

- Nakon toliko godina francuski liječnik htio je biti pošten. Zašto se nije javio prije. Sada je kasno za kajanje. Uostalom, zna on vrlo dobro da mu sada nitko više ništa ne može. Nakon 12 godina sve je otišlo u zastaru. Čak mu se ne može oduzeti ni liječnička dozvola - istaknuo je Boris Fučkar i dodao:

- Nažalost, njegovo priznanje je samo još jedna potvrda da je sve više liječnika koji su upleteni u doping skandale.

Je li u to vrijeme erythropoitin bio zabranjena supstanca?

- Naravno. Riječ je o preparatu koji pospješuje rad malih krvnih zrnaca. Taj preparat u ono vrijeme bilo je teško naći jer su labaratoriji bili slabo opremljeni. Danas su u Kini razvili četvrtu generaciju tog preparata koje ni najmoderniji labaratoriji još nisu uspjeli otkriti. No, da se vratmo na 1998. godinu. Tko se imalo razumije u krvnu sliku, mogao je primijetiti te nepravilnosti. Netko je očigledno krvne slike spornih igrača dobro pospremio u ladicu. U ono vrijeme nije bilo WADE, svjetske agencije za antidoping kontrolu. Nije to prvi put da netko iz komisije koja je trebala predati uzorke zažmiri i sve ode u zaborav - rekao je Fučkar.

Je li moguće da su u Francuskom nogometnom savezu znali o aktivnostima svog liječnika?

- Moguće je da nisu. Možda tek netko tko je u interesu reprezentacije zašutio - istaknuo je.

Komentara 1

FE
fellix1601
12:55 27.08.2010.

Da se tak nekaj dogodilo Hrvatskoj , vidjeli bi jel stvar otišla u zastaru , oživili bi je dok si reko keks , uzeli nam titulu i debelo kaznili , ali qebi ga to su francuzi !!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije