Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMARIJUS dr. IVAN FATTORINI Antidopinški ekspert

Doping su i neznanje i nemarnost

spo_fatt_tx.jpg
import
21.01.2007.
u 18:24

Doping je ponovno tema u hrvatskom sportu. Slučaj Dominiković uzdrmao je redove rukometne reprezentacije i otvorio brojna pitanja. Neka od njih postavili smo primarijusu dr. Ivanu Fattoriniju, kirurgu i ravnatelju Dječje bolnice u Klaićevoj. Dr. Fattorrini je  stalni predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Monitoring skupini za antidoping Vijeća Europe i  član Fibine medicinske komisije. 

 - Dominikovićev A nalaz iz španjolskog laboratorija je pozitivan. Koliko su česti slučajevi da B nalaz pobije A nalaz?  - Vrlo su rijetki, od pet do deset na 3000 slučajeva. No, kako je Dominikovićev porečki nalaz čist, on nema što izgubiti, treba tražiti analizu uzorka B.  - Osumnjičeni sportaši često znaju reći da nemaju pojma otkuda sada to nešto u njihovu organizmu.

 - Sportaše neinformiranost ne amnestira. Čak ni to ako su pokupili nešto u suplementu. I sportaši i liječnici oko njega, zapravo cijeli tim, moraju biti oprezni i informirani o tome što se uzima. Imali smo i slučaj Ivice Olića na EP-u u Portugalu. Doduše, tu nije bila riječ o suplementu nego o medicinskom tretmanu. Dogodilo se da jedan liječnik nije bio informiran što je prethodni koristio u zaliječenju ozljede i da to sredstvo nije bilo prijavljeno formalno i po propozicijama.

Sportaš ne mora biti kriv, zato se ide i na sankcije liječnika i drugih ako je to dokazano. I među liječnicima, kao i među sportašima, postoje bijele i crne vrane. Uostalom, oko sportaša su i maseri, fizioterapeuti, treneri i može se dogoditi da zbog njihove neobaviještenosti ili loše namjere sportaš nevin strada. Sportaš, recimo, može stradati čak i ako uzme sredstvo protiv ćelavosti kao što je finasteroid.

Opasni suplementi
- A što se događa ako neki suplement nema deklarirano zabranjeno sredstvo, a proizvođač ga je stavio?  - Zna se dogoditi da proizvođač u svoj dodatak prehrani stavi neku ovisnost, neku dodatnu snagu. Nešto slično dogodilo se na košarkaškom SP-u 2002. kad je kod igrača iz pet  različitih reprezentacija pronađeno isto sredstvo. Na koncu se ustanovilo da su "nešto" kupovali u običnoj trgovini. U takvim situacijama može se dogoditi da mjerodavna organizacija iskoristi svoje diskrecijsko pravo i da nakon eventualne kriminalističke obrade u suradnji sa Svjetskom antidopinškom agencijom (WADA) slučaj proglasi ništavnim. 

- Mnogi sportaši su i u takvim slučajevima ipak morali izdržati kaznu?  - Na žalost. Porota je u Kaliforniji presudila da je multivitamin koji je uzimao plivač Kicker Vencil kontaminiran prekursorima steroida odgovornim za plivačev pozitivni test. Porota je odredila da proizvođač mora platiti odštetu, no plivač je izdržao dvogodišnju suspenziju.  

Podmetanja
- U kojoj su mjeri moguća konkurentska podmetanja?   - Svakako se morate zaštititi. Jednom sam, kao Cibonin liječnik htio zašiti arkadu ruskom košarkašu, no došao je njihov dužnosnik i zabranio mi to bojeći se valjda da ću mu lokalno dati novokain. Boce za vodu ne bi smjele biti plastične, već staklene i originalno zapakirane. Jer, s tankom špricom možete u njih ubaciti što hoćete. 

- Kad se već dogodi da je i B nalaz pozitivan, što sportaši i njihovi logističari čine?   - Prvo, postoji takozvani CAS, odnosno sportski arbitražni sud, čija je odluka konačna. Ne može sportaš čekati redovni sud da za pet godina presudi njemu u korist, a on se više sportom niti ne bavi. Drugo, u takvim slučajevima obično se ne napada nalaz, već postupak.

To praktično znači da se, ako za to imaju dokaze, mogu žaliti da recimo kutija nije bila zatvorena do kraja, da pri transportu nije bila odgovarajuća temperatura i slično. Vi nikad ne znate je li neki carinik ili policajac otvarao kontejner, tražeći  nešto nedopušteno. Dogodili se to, nalaz više nije valjan.


Kokain kod sportaša pomiče granicu boli

- Na žalost, sportaši danas posežu i za drogama. Činili su to i neki hrvatski sportaši. Recimo vaterpolist Višeslav Sarić je svojedobno uzimao marihuanu. Kakav je droga poticaj sportašu? - Od marihuane, takozvane socijalne droge, ne dobivaju ništa, no ona predstavlja odškrinuta vrata za nešto ozbiljnije. Kokain koji se kod sportaša u svijetu pojavljuje najčešće, konkretno u NBA, daje ekscitaciju, borbenost, ali i ublažava bol, zapravo pomiče granicu boli. Odnosno, pomaže im da, ako su lakše ozlijeđeni a žele nastupiti, idu preko granice boli.


Slučaj Ane Jelušić

- Postoje slučajevi kad sportaši koriste lijek sa sastojcima koji su na listi zabranjenih sredstava. Recimo, naša sve uspješnija skijašica Ana Jelušić koristi lijek protiv astme zbog kojeg bi, da je zdrava, bila proglašena dopingiranom. - Da, no njezin liječnički tim je to sredstvo uredno prijavio. Ako u bilo što posumnjate da bi moglo utjecati na pozitivni nalaz, morate to prijaviti po predviđenoj proceduri. Ako je to medicinski opravdano, onda to neće izazvati sankcije. Ako sredstvo zaboravite prijaviti, vaš sportaš će biti proglašen dopingiranim.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije