Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženska reprezentacija

Donna i Petra trebale bi pogurati Hrvatsku u Fed kupu

09.01.2019.
u 22:45

Sad prvi put u povijesti na čelu Saveza imamo ženu, koja valjda bolje razumije igračice, pa bi se situacija trebala promijeniti

Dvije najbolje hrvatske tenisačice Donna Vekić i Petra Martić uživaju ovaj tjedan u najboljim plasmanima karijere. Donna je napredovala pet mjesta i stigla na 29. poziciju, dok je Petra skočila za jedno mjesto i sada je 31. tenisačica svijeta. Prvi put u svojim karijerama 22-godišnja Osječanka i 27-godišnja Splićanka bit će nositeljice na jednom Grand Slam turniru, a dogodit će se to na Australian Openu koji u ponedjeljak počinje u Melbourneu.

Bit će teško kod Britanki

No još je nešto tu važno. Vekić i Martić svojim bi individualnim napretkom mogle znatno pomoći i hrvatskoj reprezentaciji koja se, eto, u Fed kupu već 11 godina ne može pomaknuti iz zonskog “bunara”. Ili, ako želite da to ljepše zvuči, iz Prve skupine Euroafričke zone. Ponajviše zbog toga što gotovo nikad nismo nastupili u najboljem sastavu. Bilo je tu otkaza iz raznoraznih razloga, zbog ozljeda, ali i zbog zamjerki igračica izbornici Ivi Majoli ili vodećim ljudima Hrvatskog teniskog saveza.

Sad prvi put u povijesti na čelu Saveza imamo ženu, koja valjda bolje razumije igračice, pa bi se situacija trebala promijeniti. Predsjednica HTS-a Nikolina Babić uvjeravala nas je nedavno da je s glavnim igračicama postignut čvrst dogovor da se odazovu pozivu izbornice Ive Majoli. A to bi značilo da bismo na turniru u britanskom sveučilišnom gradu Bathu (pokraj Bristola) od 6. do 9. veljače mogli nastupiti u najjačem sastavu. S Donnom i Petrom (ako joj dopuste leđa) za mečeve u pojedinačnoj konkurenciji, ali i s Darijom Jurak i, eventualno, oporavljenicom Anom Konjuh za susrete parova.

Jer, uzme li se kombinirani renking dviju najboljih tenisačica, Hrvatska uopće ne stoji tako loše u poretku svjetskih reprezentacija. S Kineskinjama dijelimo 11. mjesto, a to znači da smo zreli barem za Drugu svjetsku skupinu. A put do nje vodi kroz spomenuti turnir Prve skupine Euroafričke zone u Engleskoj na kojemu će nam uz reprezentaciju domaćina suparnici biti Srbija, Mađarska, Turska, Grčka, Gruzija i Slovenija. Ne znamo u kakvom će sastavu nastupiti Srpkinje (mogu sastaviti jaku reprezentaciju od mladih i perspektivnih igračica), ali Veliku Britaniju zasigurno će predvoditi Johanna Konta, 38. tenisačica svijeta, i Heather Watson, 93. na WTA listi. A ni Grkinje neće biti bezopasne jer će ih predvoditi Maria Sakkari, 41. na svijetu.

Te će reprezentacije biti podijeljene u dvije skupine (ždrijeb će biti 14. siječnja), a pobjednici skupina igrat će za mjesto koje vodi u doigravanje za Drugu svjetsku skupinu. Dakle, da bismo prošli, morat ćemo vjerojatno pobijediti i Veliku Britaniju koja je domaćin Fed kupa prvi put nakon 25 godina. Neće biti lako, ali ako budu mogle igrati i Donna i Petra, sve je moguće, zar ne?

Vekić i Martić sad s nestrpljenjem iščekuju ždrijeb glavnog turnira Australian Opena u kojem bi napokon trebale dobiti nešto lakše suparnice, barem kad je u pitanju prvih nekoliko kola.

Novi poraz Jane Fett

U kvalifikacijama su sreću iskušale Tereza Mrdeža i Jana Fett, i to s polovičnim uspjehom. Mrdeža je sa 6:0, 6:4 nadjačala Belgijku Kimberley Zimmermann, dok je Fett poražena od 12. nositeljice kvalifikacija, 19-godišnje Ruskinje Sofije Žuk, sa 7:5, 2:6, 4:6.

Danas će na teren i naš jedini predstavnik u muškim kvalifikacijama: Viktor Galović za suparnika će imati Indijca Prajnesha Gunneswarana. Mjesta u glavnom turniru u muškoj konkurenciji osigurali su Marin Čilić, Borna Ćorić i Ivo Karlović. Oni ovaj tjedan ne nastupaju (osim na ekshibicijama) pripremajući se za prvi Grand Slam turnir sezone, ali su zato aktivni naši igrači u parovima.

U Aucklandu na Novom Zelandu Mate Pavić i njegov partner Austrijanac Oliver Marach opravdali su ulogu prvih favorita pobijedivši u prvom kolu Talijane Berrettinija i Fogninija sa 6:7 (3), 6:3, 10:4. Franko Škugor i Britanac Dominic Inglot nisu imali sreće, u srazu s trećim nositeljima Klaasenom i Venusom (JAR/NZL) poraženi su sa 3:6, 3:6.

I u Sydneyu su Hrvati zabilježili polovičan uspjeh: Ivan Dodig je prošao, Nikola Mektić nije. Dodig je prvi put zaigrao s pomno odabranim partnerom za ovu godinu Francuzom Edouardom Roger-Vasselinom i njih dvojica su u prvom kolu sa 6:2, 6:4 pobijedili Indijce Bopannu i Sharana. Mektić igra sa starim partnerom Austrijancem Alexanderom Peyom, ali ove im godine ne ide najbolje. Izgubili su od britanske braće Skupski s 3:6, 4:6 i tako doživjeli drugi poraz u trećem ovogodišnjem meču.

1. Češka (Ka. Pliškova 7., Kvitova 8.) 7,5

2. Njemačka (Kerber 2., Georges 14.) 8

3. SAD (Stephens 5., S. Williams 16.) 10,5

4. Rumunjska (Halep 1., Buzarnescu 25.) 13

5. Ukrajina (Svitolina 6., Curenko 24.) 15

6. Letonija (Sevastova 13., Ostapenko 22.) 17,5

7. Rusija (Kasatkina 10., Šarapova 30.) 20

8. Španjolska (Muguruza 18., Navarro 23.) 20,5

9. Bjelorusija (Sabaljenka 11., Sasnovič 33.) 22

10. Australija (Barty 15., Gavrilova 34.) 24,5

11. Hrvatska (Vekić 29., Martić 31.) 30

12. Kina (Wang 21., Sa. Zheng 39.) 30

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije